Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Coen Gomes over hoe hij de achtergrond kan veranderen in Photoshop.
Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie
De vraag
Ik heb deze foto tegen de bewolkte lucht in gemaakt met daarbij gebruik van een tegenflits. Hierdoor is er inderdaad een witte achtergrond ontstaan. Ik zou het fijn vinden om het optimale uit de foto te halen door middel van bewerking met Photoshop. Misschien ook een tip erbij geven hoe ik deze foto in het vervolg beter zou kunnen nemen, denk aan iso, diafragma en achtergronden. Enkelen kwamen met het idee om een achtergrond met bijvoorbeeld bliksem toe te voegen voor een spannend effect.

De behandeling van de fotodokter
Als fotograaf moet je niet alleen letten op je hoofdonderwerp maar ook op de achtergrond. Zo is het onrustig als je een heel drukke achtergrond hebt waar heel veel te zien is of die afleidt van je onderwerp. Als je een flitser gebruikt is de achtergrond al gauw saai of is er helemaal niets meer te zien. Focus je dus niet alleen op je onderwerp maar zie ook goed wat er in de achtergrond gebeurt.
Instellingen
Coen heeft goede instellingen gebruikt om de foto te maken. Hij heeft de iso laag gehouden op 200 en klein diafragma van F16 om de hele tak scherp te krijgen. Hij heeft een lange sluitertijd 1/3 sec maar zo te zien heeft hij een statief gebruikt. Wil hij de foto uit de hand nemen moet hij een kortere sluitertijd gebruiken om bewegingsonscherpte te voorkomen. Daar heeft de Fotodokter al eerder iemand mee geholpen.
Verder heeft Coen het onderwerp goed gezien. Als Coen een foto wil maken is het altijd belangrijk om te letten op de achtergrond. Is de achtergrond te druk, te rustig of te eentonig? Dan kan hij het beste van standpunt veranderen. Per situatie is dit natuurlijk verschillend. Hier is het geval dat de achtergrond vooral saai is. Het is gemaakt op een bewolkte dag maar het is zo overbelicht dat er geen detail meer in zit. Dit maakt de foto inderdaad een beetje saai. In het vervolg zou je dus beter kunnen kijken of er ook een andere achtergrond mogelijk is door bijvoorbeeld van standpunt te veranderen. Fotografeer bijvoorbeeld niet van onderen maar vanaf de zijkant. Dan kan een volgende foto ontstaan:

Lukt dat niet omdat je geen mogelijkheid hebt om het standpunt te veranderen? Dan kun je simpel de achtergrond vervangen in Photoshop.
Photoshop
Importeer de foto in Photoshop. Maak een nieuwe laag aan via Laag, Nieuw, Laag. Selecteer vervolgens de zwam nauwkeurig. Hoe je dat kan doen lees je in de Fotodokter over selecteren. Maak bijvoorbeeld gebruik van de Toverstaf om in een klik de hele achtergrond om het onderwerp te selecteren.

Als je de lucht hebt geselecteerd druk je op delete of backspace om vervolgens de achtergrond te verwijderen en het beeld vrijstaand te maken. Eventueel kun je via Selectie, (bewerken,) doezelaar de rand wat minder scherp maken waardoor hij beter in de achtergrond overgaat. Druk nu CRTL+D in om te deselecteren. Importeer de foto die je wilt gebruiken als achtergrond. Wij kozen deze foto:

Druk op CRTL+A en daarna CRTL+C om de foto te kopiëren. Ga weer naar de foto van je zwam en druk op CRTL+V. Nu heb je 2 foto’s. Zet de achtergrond foto bij het tabblad ‘Lagen’ onder de foto van de zwam. Druk op CTRL+T om de foto groter en kleiner te schalen en zet hem neer zoals jij het wilt. Pas eventueel de Hooglichten en Schaduwen (via menu Afbeelding, Aanpassingen) van de zwam aan zodat hij meer bij de achtergrond past.
Resultaat

ZELF INSTUREN?
Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.