in

Expertuitdaging: maak de creatiefste foto’s met spiegelingen!


3 februari 2018, 10:00

Spiegelingen kunnen extra dynamiek geven aan je beelden, zeker wanneer je ze subtiel en creatief gebruikt. Dat subtiele is zeker niet eenvoudig, vandaar dat spiegelingen en reflecties deze keer het onderwerp zijn van de expertuitdaging!

Hoe fotografeer je spiegelingen?

Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten, om het jezelf makkelijker te maken en met mooiere foto’s thuis te komen. Allereerst is een polarisatiefilter enorm handig, omdat je er vage reflecties juist goed mee kan versterken. Door aan het filter te draaien, kan je een onduidelijke schim in het raam veranderen in een intenser beeld.

Als je de spiegeling in je foto echt als hoofdonderwerp wil neerzetten, dan kan je er het beste voor zorgen dat de symmetrie in je foto sterk naar voren komt. Onderdelen die niet bij de spiegeling horen, moeten in dit geval niet de aandacht afleiden of de balans van de foto verstoren.


elkristo

Waar vind je geschikte spiegelingen?

Probeer spiegelingen te vinden in onderwerpen die niet direct voor de hand liggen. Reflecterende ramen en wateroppervlakten geven wel altijd een mooi effect en zijn heel geschikt om mee te beginnen. Maar soms kan juist een onverwachte reflectie in een oog of glimmend object juist heel erg subtiel een extra laag aan je foto geven. Een spiegeling geeft namelijk letterlijk diepte aan je onderwerpen.

Het continu zoeken naar spiegelingen en reflecties is iets dat je jezelf echt in het begin aan zal moeten leren, maar wat na een tijdje enorm vanzelfsprekend zal worden.

henkvanm13

Straatfotografie en reflecties

Straatfotografie is een enorm uitdagend onderwerp om op een creatieve manier spiegelingen in je fotografie te verwerken. Het straatleven staat namelijk bol van de reflecterende onderwerpen. Een fietsbel, glimmende motorkap of zelfs zoiets voor de hand liggend als een autospiegel, kan een interessante aanvulling van je straatbeeld zijn.

homeros2102

Abstract en stijlvol gespiegeld

Vind je straatfotografie te druk en werk je liever met stilistische beelden? Probeer dan bijvoorbeeld eens stillevens vast te leggen waar je een spiegeling nabootst. Door te werken met dezelfde voorwerpen, met onderling piepkleine verschillen, zet je de kijker aan het denken en creëer je een vervreemdend beeld. Als je écht abstract wil werken kan je ook daadwerkelijk een spiegel gebruiken en identieke dubbelingen in je foto weergeven.

Verdubbelde portretten

Zelfs portretfotografie is heel erg geschikt om met dubbelingen te werken. Het fotograferen van tweelingen in gespiegelde poses ligt natuurlijk heel erg voor de hand, maar je kan natuurlijk ook zelf een fotocompositie maken in de nabewerking.

daphne1212

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnlchallenge. Komende week delen we jullie beste resultaten!

gjbos

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zoom.nl Fotografie Challenge #1 – Niels Kemp VS Julia

Videoserie: hoe fotografeer je een landschap?