in

Een statief voor elke fotograaf: de verschillende soorten statieven uitgelegd


13 maart 2020, 08:42

Wil je buiten dat die mooie wolken fotograferen? Of ’s avonds op stap om dat mooie kerkje in de stad vast te leggen? Dan fotografeer je algauw met een wat langere sluitertijd. Om te voorkomen dat er bewegingsonscherpte ontstaat omdat jij de camera per ongeluk beweegt, moet je een statief gebruiken.

Voor de aanschaf van een statief heb je veel verschillende keuzes in zeer verschillende prijsklassen. Je hebt ze van zo’n 15 euro tot vele duizenden euro’s, en het kwaliteitsverschil is dan ook enorm. We lichten eerst kort een paar soorten statieven toe, en leggen daarna uit op welke dingen je moet letten bij aanschaf.

Soorten statieven

Het bekendste en meest gebruikte statief is de driepoot, ook wel tripod. Die bestaat uit een statiefkop op een middenkolom, met daaraan drie poten die je kunt uitschuiven.

Een variant ervan is de eenpoot, ook wel monopod genoemd. Die lijkt op de driepoot, maar heeft, zoals de naam al doet vermoeden, slechts één poot. Een stuk makkelijker mee te nemen en lichter, maar minder stabiel.

Dan heb je ook nog de Gorillapod. Dit is een handzaam reisstatief dat je makkelijk meeneemt en door de flexibele, buigzame poten makkelijk op ongelijke ondergrond zet of ergens omheen klemt, bijvoorbeeld een tak.


Een gorillapod heeft poten die je om een object heen kunt klemmen.

Maximale hoogte

De hoogte van het statief speelt een belangrijke rol in de keuze die je maakt. Een statief moet hoog genoeg zijn om er met nagenoeg rechte rug achter te staan. Bij de specificaties staan altijd zowel de hoogte met ingeschoven als met uitgeschoven middenkolom vermeld. Een volledig uitgeschoven middenkolom maakt het statief vaak wel iets minder stabiel.

Materiaal

Een statief met aluminium poten is over het algemeen een stuk goedkoper, maar wel gevoeliger voor trillingen en kan best zwaar zijn. Ook voelt aluminium in de winter koud aan. Dat laatste lossen fabrikanten meestal op door een of meer van de poten van een schuimlaag te voorzien. Carbon-fiber is een veel lichter materiaal, dat ook nog eens minder gevoelig is voor trillingen en niet zo koud aanvoelt. Deze statieven zijn helaas wel duurder. Dan kan het net iets goedkoper zijn om voor basalt te kiezen. Er bestaan ook nog houten statieven, althans met statiefpoten van hout. Deze absorberen trillingen goed, zien er mooi uit, maar zijn wel behoorlijk zwaar en aan de forse kant.

De verschillende materialen waarvan statieven gemaakt worden.

Statiefkop

Vaak kies je de statiefkop apart uit, al kun je ook kant-en-klare combinaties van statief en kop kopen. Er bestaan diverse soorten statiefkoppen, maar veel fotografen kiezen voor een balhoofd. Daarmee kun je de camera in alle richtingen bewegen, om hem vervolgens met één draai aan de knop te vergrendelen. Gebruik je een driewegkop, dan kun je met hendels elke richting afzonderlijk vergrendelen en weer ontgrendelen. Dit werkt nauwkeuriger, maar kost iets meer tijd.

Natuurfotografen gebruiken vaak een gimbal of schommelkop en voor filmers heb je de videokop of tweewegkop. Belangrijk om te weten is dat zowel een statief als een statiefkop een maximale belasting kent. Beide moeten dus het gewicht van camera en (de zwaarste) lens kunnen dragen.

Vergelijk het gewicht van statieven altijd inclusief kop.

Het balhoofd is het meest gebruiksvriendelijk, de driewegkop wat nauwkeuriger, en de schommelkop wordt voornamelijk door filmers gebruikt.

Pootsegmenten

Statiefpoten bestaan doorgaans uit drie tot vijf segmenten die je kunt in- en uitschuiven om de gewenste werkhoogte te krijgen. Hierbij geldt: hoe minder segmenten, des te steviger en stabieler het statief. Als er minder segmenten zijn, moeten ze wel langer zijn om dezelfde werkhoogte te halen. Dit betekent dat het statief ingevouwen minder compact zal zijn. Zijn er juist meer segmenten, dan kunnen ze korter blijven met behoud van een goede werkhoogte en is het ingeschoven statief lekker compact. Vooral een reisstatief moet licht en compact zijn. Vandaar dat die modellen vaak veel segmenten hebben of het moeten doen met een beperktere werkhoogte.

Klemmen of draaiknoppen

Pootsegmenten kun je op twee manieren vergrendelen: met klemmen of met draaiknoppen. Met klemmen schuif je een statief razendsnel uit en weer in. Je opent alle klemmen en schuift de segmenten naar buiten dan wel naar binnen (of laat dit aan de zwaartekracht over). Vervolgens klik je de klemmen weer dicht. Met draaiknoppen kost dit iets meer tijd en moeite. Via een draaibeweging ontgrendel je de knoppen en na het in- of uitschuiven draai je ze stevig, maar ook weer niet te vast, aan. Bij een klem loop je niet het risico om deze te vast aan te draaien.


Dit statief maakt gebruik van klemmen om de poten te verlengen.

Voetjes en spikes

Onder statiefpoten zit vaak een rubberen dopje voor meer grip op gladde oppervlakken. Soms zitten er spikes onder deze dopjes verstopt, om jouw statief als het ware vast te pinnen op zachtere ondergronden. Je haalt de dopjes er dan vanaf, of draait de spikes naar buiten. Onder de middenkolom zit meestal nog een haak. Hier kun je iets zwaars zoals je cameratas aan hangen voor extra stabiliteit. Waait het, let er dan op dat dit gewicht niet gaat slingeren, want dan werkt het averechts.


Een statief met spikes kun je beter vastzetten in een zachte ondergrond.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips: Natuur fotograferen in de maand maart

Quiz: wat weet jij van kleur en contrast?