in

De ogen corrigeren van een model in Lightroom


8 september 2019, 12:30

Er is weinig zo belangrijk als de ogen van een model in een portret. Ogen moeten eruit spatten! We leggen je uit hoe je de ogen van je model kunt optimaliseren in de nabewerking en eventuele rode ogen corrigeert.

Ogen optimaliseren

Nu gaan we de ogen sprekender maken voor een lekker levendig portret. Daar bestaat een voorinstelling voor in Lightroom. Erg handig!

Heb je hiervoor andere bewerkingen gedaan? Klik dan op Nieuw, om een nieuwe bewerking te beginnen. Nu kun je veilig de voorinstelling Irisverbetering van het aanpassingspenseel activeren. Ditmaal worden de belichting, helderheid en verzadiging versterkt. Je maakt het kleurrijke deel van de ogen hiermee dus een stukje helderder en vooral kleurrijker.

Het hangt wel af van de kleur van de iris en ook hoe het licht tijdens de opname op de ogen viel, hoe goed deze bewerking uitpakt. Bij iemand met blauwe of bruine ogen zal het allicht beter gaan dan wanneer iemand intens zwarte irissen heeft, of de ogen in de schaduw liggen en daardoor relatief weinig licht hebben opgevangen.


Belichting, helderheid en verzadiging worden verhoogd tijdens de irisverbetering.

Selecteren van de irissen

Breng de ogen goed in beeld en kies weer een penseel waarmee je nauwkeurig over de irissen kunt schilderen. Schakel de optie Automatisch maskeren in, zodat Lightroom automatisch de randen van de iris voor je selecteert. Merk je dat op die manier niet het juiste of volledige beeldmateriaal geselecteerd wordt? Schakel de optie dan weer uit en probeer het opnieuw.

Schilder voorzichtig over een iris en herhaal dit bij het andere oog. Kijk of het resultaat je bevalt. Eventueel kun je de schuif Belichting nog wat hoger instellen als de iris niet licht genoeg is geworden. Of je past de verzadiging aan tot de kleuren duidelijk genoeg zijn. Probeer het wel natuurlijk te houden.

Gebruik het masker (sneltoets O) om je ervan te verzekeren dat je alleen de irissen hebt ingekleurd. Eventueel mag je ook het oogwit meenemen. Doordat de belichting en de helderheid worden verhoogd, ziet dat er meteen helderder en frisser uit.

Pas wel op als er veel rood of kleine adertjes in het oogwit te zien zijn. Want omdat ook de verzadiging flink wordt opgehoogd, vallen die daarna extra goed op.

Wat je in dat geval eventueel kunt doen, is een tweede bewerking toevoegen (via Nieuw) met dezelfde voorinstelling (Irisverbetering), maar waar je Verzadiging op nul instelt. Ditmaal moet je wel extra nauwkeurig het oogwit selecteren en niet per ongeluk de iris raken, want anders wordt dat deel twee keer bewerkt.

De irissen zijn nu helderder en kleurrijker. De ogen springen er meer uit.

Ditmaal nemen we ook het oogwit meteen even mee.

Rode ogen corrigeren

Het komt gelukkig nog weinig voor, maar heb je toch last van rode ogen in je foto? Dan los je dit op met het gereedschap Rode-ogencorrectie en deze vind je in de gereedschappenbalk onder het histogram. Een sneltoets is er helaas niet. Een belangrijke keuze die je hier moet maken, is of het om rode ogen bij mensen gaat, of dat je een dier gefotografeerd hebt. In dit geval kiezen we voor Rode ogen en niet voor Dierenogen.


We gaan aan de slag met het derde gereedschap uit de balk.


Geef aan of het om mensenogen of een dier gaat.

Zoom goed in op je beeld (via de Navigator) om de ogen goed in beeld te hebben. Hoeveel je inzoomt hangt natuurlijk af van hoe groot de geportretteerde in beeld is. Vervolgens is het een kwestie van met ingedrukte muisknop vanuit het midden van een oog te slepen om het rood te selecteren. Beweeg horizontaal en verticaal tot echt al het rood binnen de cirkel of ellips valt. Maak de selectie liever iets te groot dan te klein. Zodra je de muisknop loslaat, detecteert Lightroom automatisch het rode gedeelte van het oog en verdwijnt het rood als sneeuw voor de zon.

Sleep vanuit het midden van het rood (zie het oog links).

Het rood wordt netjes weggewerkt door Lightroom.

Mocht de detectie niet lukken, dan krijg je hier een melding van en probeer je het gewoon nog een keer. Controleer met name bij de overgang naar de natuurlijke kleur van de iris of hier geen restant van de rode kleur overblijft. Je kunt de selectie dan beter ietsjes groter maken door de bewerking opnieuw te doen.

Effect aanpassen

De cirkel of ellips die het oog markeert, mag je met ingedrukte muisknop eventueel nog verschuiven om de bedekking van het rood te perfectioneren.
Bij de gereedschapsopties kan het effect nog verder worden aangepast. Via de schuifregelaar Pupilgrootte pas je de grootte van het gebied aan dat zwart gemaakt is. Is er bijvoorbeeld nog een zweem van rood langs de randen te zien? Dan werk je dat hier mee weg.


Je kunt het effect nog een beetje finetunen.

Met de schuif Donkerder geef je aan hoe donker de pupil moet zijn. Stel dat iemand toch al donkere irissen heeft, dan kun je ervoor zorgen dat er nog een beetje contrast overblijft en het oog niet één grote zwarte schijf wordt.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lightroom Classic CC in Zoom Academy. Hierin leer je alles vanaf het importeren van je foto’s tot lokale aanpassingen en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Het organiseren van je foto’s door middel van metadata

  • Alles over de panelen in de ontwikkelmodule van het programma

  • Zeer complexe en specifieke bewerkingen in je foto’s

  • Het juist exporteren van je foto’s voor jouw doeleinden

Bekijk hier de volledige Cursus Lightroom Classic CC.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nikon D6 en 120-300mm f/2.8 – Professionele ontwikkelingen

Stuur jouw mooiste straatfoto’s in en maak kans op een Panasonic camera!