
Goed, hoewel het voorgaande weken prachtig weer is geweest, heeft het de afgelopen week ook veel gevroren en geregend. Dat kan funest zijn voor bloesems en bloemen en daarom is het slim om eerst even goed na te gaan of de bloesems nog wel mooi zijn voordat je een lange reis maakt. Er zijn echter nog meer dan genoeg bloemenlocaties waar je de bloemen nog prachtig kunt fotograferen. Voor dit lijstje hebben we er zo veel mogelijk voor je opgezocht.
Meer leren over het fotograferen van bloemen en andere kleine dingen? Volg dan de Zoom Academy cursusbundel Macro & Close-up!
1. Betuwe
In de Betuwe kun je enorm veel fruitbomen vinden. De appels, peren en veel van het andere fruit van Nederland wordt hier gekweekt. ‘s Zomers kun je in het dorpje Tiel (dat midden in het gebied ligt) dan ook het jaarlijkse fruitcorso vinden. Wil je weten welke bomen er in bloei staan en ben je op zoek naar mooie fiets- en wandelroutes door dit gebied? Dan kun je de site van Brunenstad checken.
Foto: Yeroon86
2. De Plateaux
Dit natuurgebied ligt zowel in Nederland als in België, het ligt namelijk op de grens. De Plateaux is een natuurgebied dat in de lente vol staat met bloeiende wilde orchideeën, een bijzonder spektakel om te zien. Informatie over parkeren, mooie routes en meer over het natuurgebied, kun je vinden op de website van Natuurmonumenten.
Foto: jhorstvd – ISO 400 · ƒ/7.1 · 1/200s · 105mm
3. Hallerbos
Het Hallerbos is inmiddels behoorlijk bekend onder de fotografen op Zoom.nl. Niet zo gek ook, want het Hallerbos is een bijzonder mooi bos. In de lente komen hier namelijk honderden boshyacinten boven de grond, waardoor het prachtige, groene bos een met paarse bloemen bedekte bodem krijgt. Vanaf 14 april zijn er twee wandelingen geopend speciaal om de hyacinten te bekijken. Door de koude dagen is de bloei wel wat afgeremd, dus houd de website goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de huidige stand van de hyacinten.
Foto: KCoppe – ISO 64 · ƒ/11 · 1/10s · 70mm
4. Bollenstreek
De Bollenstreek is natuurlijk een groot gebied, maar dit gebied is zeker wel de moeite van het bezoeken waard. Je vindt hier namelijk eindeloze velden vol tulpen. Noordwijk ligt midden in de Bollenstreek en dit is dan ook een van de populairste locaties om te gaan bekijken. Hier kun je meer mooie locaties voor bloemenvelden vinden. Let wel op als je naar een van de vele bloemenvelden gaat. Jaarlijks worden enorm veel bloemen vertrapt en verpest door de vele toeristen. Dat is natuurlijk niet fijn voor de boer en zonde van de mooie bloemen. Ga dus voorzichtig met het gebied om en blijf op paden en wegen.
Foto: celinevk – ISO 200 · ƒ/9 · 1/50s · 14mm
5. Hoge Venen
Dit natuurgebied is eigenlijk altijd mooi om te bezoeken, het is dan ook een erg ruig en bijzonder gebied. In de lente (maart en april) ontpoppen zich hier vele narcissen, waardoor de valleien geel kleuren. Voor meer informatie over dit natuurgebied, check je de site van Ostbelgien.
Foto: tarynhakvoort – ISO 2000 · ƒ/1.8 · 1/500s · 50mm
6. Kersenbloesempark
Het Kersenbloesempark in Amstelveen (bij het Amsterdamse bos) heeft bijna 400 kersenbomen. Deze bomen ontwikkelen in de lente een prachtige, wolkachtige, roze bloesem die werkelijk schitterend is om te fotograferen. Er komen veel fotografen op af, dus het is soms even zoeken naar een leeg plekje, maar het is ook zeker de moeite waard.
Foto: RobVisser – ISO 100 · ƒ/11 · 1/40s · 18mm
7. Haspengouw
Haspengouw is eigenlijk de Betuwe van België. Ook hier kun je namelijk een hoop fruitbomen vinden en dat maakt dat je hier in de lente prachtige bloesems kunt vinden. Verschillende fiets- en wandelroutes kun je op de site van VisitLimburg vinden. Zo weet je zeker dat je langs alle mooie plaatsjes komt.
Foto: Vader_abt
8. Arboretum Kalmthout
In dit arboretum is ieder seizoen wel wat te zien. Het Arboretum Kalmthout is geopend van 6 januari tot en met 20 december en je kunt hier meer dan 7000 verschillende soorten planten vinden. Nu corona grotendeels achter de rug is, worden er ook weer verschillende activiteiten georganiseerd. Meer informatie over het arboretum zelf en die activiteiten, kun je vinden op de website van Arboretum Kalmthout.
Foto: ronab
9. Raspaillebos
Minder bekend dan het Hallerbos, maar vrijwel net zo mooi is het Raspaillebos. Dit bos is erg vergelijkbaar met het Hallerbos, ook hier kun je namelijk een hoop prachtige, paarse, boshyacinten vinden in de lente. Het bos heeft niet zo veel online informatie over de bloeiperiode van de hyacinten als het Hallerbos, maar informatie over het Raspaillebos kun je vinden op de site van Natuurpunt.
Foto: Patrick-van-den-Hoorn – ISO 100 · ƒ/14 · 1/13s · 10mm
10. Ulvenhoutse Voorbos
Bij het Ulvenhoutse Voorbos kun je in het voorjaar overal prachtige bosanemoontjes vinden. Je vindt ze niet alleen bij het bos zelf, maar in de wijde omgeving bij Breda, waaronder ook de Galderse Meren.
Foto: d.v.veen – ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/640s · 100mm
11. Bertembos
Nog een plek waar je in het voorjaar vele bosanemoontjes kunt vinden, maar dit keer in België. Het Bertembos is namelijk haast de Belgische versie van het Ulvenhoutse Voorbos. Een hoop verschillende wandelingen kun je vinden op Natuurenbos.
Foto: Marijke1234 – ISO 200 · ƒ/3.2 · 1/1250s · 60mm
12. Orchideeëntuin Gerendal
Net zoals in De Plateaux, kun je in Orchideeëntuin Gerendal in het voorjaar enorm veel wilde orchideeën vinden. De tuin ligt in de heuvels van Limburg, tussen loofbossen en oude boomgaarden. Van 1 mei tot en met 16 juni kun je de tuin gratis bezoeken. Meer over de tuin en de openingstijden, kun je vinden op Visit Zuid Limburg.
Foto: ronab – ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/500s · 100mm
13. Bloemdijken van Zuid-Beveland
In de lente kun je in Bloemdijken van Zuid-Beveland een hoop prachtige natuur vinden. Er staan hier dan ook verschillende prachtige planten in bloei. In mei kun je hier bijvoorbeeld meidoorn, fluitenkruid en boterbloemen in volle bloei vinden. In het gebied groeien verschillende bedreigde plantensoorten, waaronder de wollige distel, de ruige anjer en wilde marjolein. Op de website van Natuurmonumenten kun je de bloeiperiode van een paar prachtige planten in dit natuurgebied vinden.
Foto: DaveGeluwie
14. Keukenhof
Keukenhof kennen we eigenlijk allemaal wel. Deze enorme tuin vol voorjaarsbloeiers trekt jaarlijks enorm veel toeristen, waaronder erg veel fotografen. Niet zo gek, want je krijgt hier de kans om veel verschillende soorten planten en bloemen te fotograferen. Keukenhof is van 24 maart tot en met 15 mei geopend, alle informatie over openingstijden en dergelijke kun je vinden op de website.
Foto: fs1957 – ISO 125 · ƒ/5 · 1/160s · 23.968mm
Tips om bloemen te fotograferen
Goed, nu ga je dus bloemen fotograferen. Als je op pad gaat, kun je misschien ook nog wel wat tips gebruiken over hoe je dat doet. Om je daarbij te helpen, geven we je hieronder nog drie korte tips voor het fotograferen van bloemen. Zo kun je goed voorbereid op pad en maak jij de mooiste foto’s.
Welke lens kies je?
Als je gaat fotograferen, hangt het soort foto dat je gaat maken flink samen met het objectief dat je meeneemt. Kies je voor een macrolens, dan zul je de bloemen waarschijnlijk van erg dichtbij fotograferen en misschien één of een paar bloemetjes groot in beeld brengen. Kies je voor bijvoorbeeld een landschapslens, dan kun je een heel bloemenveld in beeld brengen. Wat voor lens je dus kiest, heeft enorm veel invloed op je foto. Denk daar dus goed over na voor je op pad gaat.
Foto: jessicavandien – ISO 250 · ƒ/4 · 1/800s · 100mm
Gebruik een open diafragma
Een open diafragma is erg mooi als je bloemen gaat fotograferen, zeker als je ze van dichtbij op de foto zet. Een open diafragma zorgt namelijk voor een mooi, zachte achtergrond. Heb je te maken met wat tegenlicht? Dan kun je vaak ook nog bokeh in je foto brengen. Benieuwd hoe je voor bokeh zorgt? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Foto: john9999 – ISO 100 · ƒ/11 · 5/8s · 12mm
Compositie
We hebben het hierboven natuurlijk al even kort over compositie gehad, maar daar valt veel meer over te zeggen. Wanneer je aan de slag gaat, is het altijd slim om een beetje te experimenteren met compositie en perspectief. Kijk dus eens hoe het is om een veld bloemen van boven te fotograferen bijvoorbeeld.
Foto: nadine-fotografie – ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/100s · 100mm
Lees ook:
- 5 fotolocaties om botanische tuinen te fotograferen
- Dé tips voor het voorjaar: bloemen en planten fotograferen
- 13 fotolocaties om stadsparken te fotograferen
- 11 fotolocaties om de heide te fotograferen
- Overzicht lente fotografie
Inspiratie nodig?
Ga je binnenkort op pad en heb je nog wat inspiratie nodig? In de galerij Bloesems kun je de mooiste foto’s van bloesems vinden. Klik op de galerijtitel of de foto hieronder om naar de galerij te gaan.
Klik op de foto om naar de galerij te gaan