in ,

De beste manier om foto’s te bewaren tijdens je vakantie

Kevin Kwee

Ben je ook weleens bang dat je geheugenkaartje met al je mooie foto’s kwijtraakt als je op vakantie bent? Of dat je een bruiloft fotografeert en je SD kaartje gaat kapot? Twee scenario’s die helaas niet ondenkbaar zijn. In deze blog heb ik twee eenvoudige oplossingen die het beste werken als je ze combineert, en dus als het ware een ‘dubbele beveiliging’ vormen.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Methode 1: “Tactical reloading”

Dit is een militaire term, en hiermee wordt het wisselen van je patroonmagazijn bedoeld, ook al is die nog niet leeg. Maar bij fotografie gaat het natuurlijk om je SD kaartje die je wisselt. Stel je voor, je gaat een mooie reis maken met je gezin, je vriend of vriendin, of gewoon lekker in je eentje. Naar de Galapagos eilanden (om even een bijzondere bestemming te noemen), naar de metropool Shanghai of naar de jungle van Brazilie. Gebruik dan niet 1 geheugenkaartje, maar meerdere, ook al passen er nog meer foto’s op. Als je bijvoorbeeld drie weken op vakantie gaat, neem dan drie verschillende SD kaartjes mee. En voor elke week, gebruik je een apart geheugenkaartje. Op deze manier verdeel je de – waarschijnlijk een paar duizend – foto’s die je gaat maken. En bewaar de verschillende kaartjes dan op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld in verschillende tassen.

Als je een bruiloft gaat fotograferen, en je bent moet van 10-18 uur fotograferen, wissel dan je kaartjes om de 2 a 3 uur. Het gevaar van je hele vakantie op 1 kaart fotograferen, of de volledige bruiloft lijkt me duidelijk. Als die ene kaart kwijtraakt, of hij is om wat voor reden dan ook defect…dan heb je een groot probleem. Dit is zo simpel op te lossen met meerdere kaartjes! En goede kaartjes van Sandisk kun je al voor 10 euro kopen voor 16 GB. Ruim voldoende, vooral als je in JPG schiet. Maar met deze methode heb je echter nog geen backup, en daar is tip 2 voor bedoeld.

Methode 2: Back up

Deze methode is afhankelijk van de apparatuur die je tot je beschikking hebt. Er zijn verschillende mogelijkheden om een backup te maken. Laat bij elke manier de foto’s ook op je geheugenkaart staan, anders is het geen backup, maar het verplaatsen van je foto’s. Hier zijn vier manieren om backups te maken van je foto’s.

1. Kopieer de foto’s op een laptop, iPad, tablet of harde schijf.
2. Als je camera (meestal semi professionele spiegelreflexcamera’s) twee geheugenslots heeft, dan kun je de tweede geheugenslot vaak instellen als backup. Dit kan een exacte kopie zijn. Maar je kunt het vaak ook instellen dat je bijvoorbeeld slot 1 RAW laat opslaan, en slot 2 JPG als backup. Ik heb in mijn tweede slot vaak een grotere kaart zitten, waar de foto’s van verschillende kaartjes in slot A allemaal oppassen, want die wissel ik immers af met de eerste methode.

3. Als je geen laptop hebt, bestaat er ook een harde schijf van Western Digital waar je een SD kaartje in kunt stoppen.
4. Backup in clouddiensten. Hier zijn talloze mogelijkheden voor, iCloud, Dropbox en Google Drive. Dit is de enige backup manier waar je internet voor nodig hebt, die je misschien niet beschikbaar hebt in de ruige natuur. Bovendien kan het lang duren voordat foto’s zijn geupload. Het is wel weer relatief goedkoop in vergelijking met een laptop kopen.

Bewaarmethode 1 is het goedkoopste en het makkelijkste, terwijl bewaarmethode 2 nog een extra kopie is van je foto’s in de vorm van een backup. In het ideale geval kun je beide methoden combineren, dan zijn je foto’s heel goed beschermd tegen onvoorziene omstandigheden! Tot slot, don’t worry, geniet van je vakantie en maak mooie foto’s!


Kevin Kwee

Ik ben Kevin Kwee, en sinds 2012 student aan de Fotoacademie in Amsterdam & lovin’ it! Naast een eigen portfolio op www.kevinkwee.com, heb ik ook een fotografieblog, namelijk www.snapshotdojo.nl Neem eens een kijkje en mocht je vragen hebben, stel ze gerust via kevin@snapshotdojo.nl – dan doe ik m’n best om die zo goed mogelijk te beantwoorden. Met mijn blog wil ik graag mensen handige tips & tricks geven…naast technische instellingen, vooral alles eromheen. Want fotografie is niet alleen maar op het knopje drukken, maar veel meer!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Scherpstellen en scherptediepte gebruiken voor de perfecte focus

Zeven toegankelijke urbexlocaties