in

De 10 mooiste fotolocaties in België

Voor veel mensen in Nederland ligt België hartstikke dichtbij. Een dagje of kort reisje naar het land is dan ook niet zo lastig en er is hier een hoop te zien. Ook makkelijk: in een groot deel van het land wordt er gewoon Nederlands gesproken. Meer dan genoeg reden dus om eens dit land in te duiken en wat mooie fotolocaties op te zoeken.

In het artikel hieronder geven we je een aantal prachtige fotolocaties in België. Daaronder brengen we alle fotolocaties nog even voor je in kaart, zo weet je de locaties precies te vinden. Verder helpen we je nog met wat inspiratie door een galerij. Je weet dan zeker dat je helemaal klaar bent om op pad te gaan.

Meer leren over reisfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Reisfotografie!

1. Antwerpen

Brussel mag dan misschien de hoofdstad van België zijn, Antwerpen is volgens ons vele malen mooier. Daarbij ligt het ook nog eens een stuk dichter bij. Antwerpen bevat behoorlijk wat prachtige pareltjes. Ga je met het openbaar vervoer, dan kom je aan in één van die pareltjes, namelijk het waanzinnig mooie Centraal Station. Even verderop kun je de Parkbrug vinden en aan de haven staat het Havenhuis; een bijzonder architectonisch hoogstandje. Ook het MAS (museum aan de stroom) is een bijzonder gebouw en is het fotograferen waard.

belgië

Foto: Mimi44 – ISO 200 · ƒ/9 · 1/50s · 18mm

2. Hoge Venen

De Hoge Venen is een erg bijzonder en populair natuurgebied in België. Ook onder fotografen is het natuurgebied erg bekend. Niet zo gek, het is dan ook schitterend. Je kunt de Hoge Venen bijna zien als de Veluwe op steroïden. Het is een veengebied op een plateau dat direct ook het hoogste punt van België is, ‘s winters valt er vrijwel altijd sneeuw. De Hoge Venen vormt een enorm ongerept stuk natuur, waar je een hoop wilde dieren kunt vinden, waaronder wilde zwijnen en reeën, maar ook de bedreigde venenkip en de uiterst zeldzame wilde kat.

belgië

Foto: ErwinS – ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/40s · 4.489999774400622mm

3. Durbuy

Aan de rivier de Ourthe ligt Durbuy, een gezellig, klein stadje vol historie. Echt bezienswaardigheden kunnen we hier niet aanstippen, het stadje vormt namelijk een grote bezienswaardigheid. Langs de straten staan prachtige oude gebouwen en loop je door de pittoreske, fotogenieke straatjes, dan krijg je direct het gevoel dat je je in de 18e eeuw bevindt.

belgië

Foto: Melvin-Jonker – ISO 100 · ƒ/11 · 1/8s · 39mm

4. Brugge

Ook Brugge is een leuk, gezellig stadje, al is deze locatie wel wat bekender dan Durbuy. Brugge heeft een prachtig historisch centrum, waarvan de middeleeuwse stad is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat zegt in feite al genoeg, Brugge is een schitterende, fotogenieke stad.

belgië

Foto: Davidverstraetenphotography – ISO 50 · ƒ/3.5 · 30s · 28mm

5. Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park de Hoge Kempen is het enige nationale park in heel België. Het feit dat België dit natuurgebied tot nationaal park heeft benoemd, maakt het gebied eigenlijk al heel erg speciaal. Het park is meer dan 12.000 hectare groot en zit vol prachtige flora en fauna. Er is dan ook veel te ontdekken.

belgië

Foto: franspelzer – ISO 250 · ƒ/4 · 1/1600s · 15mm

6. Dinant

Dinant staat al bij velen bekend als een waanzinnig mooi plaatsje. Niet zo gek ook, de pittoreske, zacht gekleurde huisjes aan het water en tegen de rotswand vormen een schitterend, fotogeniek beeld. Bovenop de rotswand kun je een citadel vinden, die over het prachtige dorpje uitkijkt.

belgië

Foto: Melvin-Jonker – ISO 100 · ƒ/13 · 1 3/5s · 14mm

7. Gent

Gent ligt vlakbij Brugge, besluit je dus Brugge op de foto te gaan zetten, dan kun je Gent haast niet overslaan. Gent is een prachtige stad die ligt aan de oever van de Leie. Het historisch centrum is erg fotogeniek, maar ook Het Gravensteen is de moeite waard om te bezoeken. Dit is een van de best bewaarde burchten van België.

belgië

Foto: wilmawijerssmeets – ISO 100 · ƒ/16 · 30s · 16mm

8. Hallerbos

Over het Hallerbos hebben we al vaak geschreven, maar dit bos kon zeker niet missen op het lijstje van mooie fotolocaties in België. In het voorjaar komen hier duizenden boshyacinten uit de grond, waardoor het groene bos een prachtige paars gebloemde bodem krijgt. De bloemen zijn inmiddels wel uitgebloeid, maar toch moest deze locatie even benoemd worden.

belgië

Foto: wimdenijs – ISO 200 · ƒ/13 · 3/10s · 60mm

9. Luik

Luik is een stad die op zo’n 30 kilometer van Maastricht ligt en dus erg goed bereikbaar is. Je raad het al, ook Luik is een prachtige stad met een schitterend historisch centrum. Het treinstation staat bekend om zijn bijzondere architectuur en ook de kerk Saint-Jacques en de kathedraal Saint-Paul zijn prachtig om vast te leggen.

belgië

Foto: Sampie28

10. Leuven

De laatste leuke stad die we op deze lijst benoemen, is Leuven. Leuven heeft een lief, klein historisch centrum, waarvan het plein (de Grote Markt) het mooiste is om te fotograferen. Aan de Grote Markt ligt ook het stadhuis, dat door velen het mooiste gebouw van Leuven wordt genoemd.

belgië

Foto: thomas-bartelds – ISO 200 · ƒ/5.6 · 1/250s · 80mm

De fotolocaties in België op de kaart

Goed, nu we het lijstje hierboven even voor je hebben uitgeschreven, hebben we ook alle fotolocaties even voor je in kaart gebracht. Op die manier weet je de locaties perfect te vinden en kun je er zo naartoe rijden. Klik op de rode cameraatjes om de details te bekijken

Wat neem je mee op een fototrip naar België?

Ga je binnenkort op pad naar een van bovenstaande fotolocaties in België, dan wil je natuurlijk goed voorbereid op pad gaan. Hieronder geven we je daarom nog drie kleine tips, zo weet je zeker dat je met de juiste spullen aan de slag gaat.

Bedenk eerst wat je vast wilt gaan leggen

Voordat je alle spullen in gaat pakken die je hebt, is het handig om eens te kijken naar wat je eigenlijk echt nodig hebt. Ga je naar een natuurgebied en wil je landschapsfoto’s met mooie luchten maken, dan is een statief misschien handig. Ga je echter straatfoto’s maken, of wildlife fotograferen, dan is een statief misschien niet nodig. Bedenk dus even goed wat je op de foto wilt gaan zetten. Neem daarbij ook nooit te veel mee, zo voorkom je dat je binnen een halve dag rondloopt met rugklachten.

Praktische spullen

Er zijn een paar spullen die eigenlijk standaard in je cameratas moeten zitten. Denk hierbij aan een paar poetsdoekjes, of een schoonmaaksetje voor je camera. Verder is ook een extra, opgeladen batterij en zijn wat extra sd kaartjes ook geen overbodige luxe. Zo weet je in ieder geval zeker dat je even door kunt.

Handigheidjes

Afhankelijk van het soort foto dat je gaat maken, kun je nog wat verschillende dingen meenemen. Zo kun je ervoor kiezen om een statief of wat filters mee te nemen. Verder kun je ook denken aan bijvoorbeeld een extra lens of een zonnekap. 

Bekijk de video!

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad en heb je nog wat extra inspiratie nodig? In de galerij Begeerlijk België hebben we een hoop mooie foto’s voor je samengebracht. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

belgië

Klik op de foto om naar de galerij te gaan.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Selecties maken in Lightroom: zo werk je met het penseel en de verlopen

Zo maak je conceptuele portretfoto’s