in

De 10 leukste steden in Nederland voor een avondwandeling


29 januari 2020, 12:00

Voor mooie steden hoef je echt niet ver naar het buitenland! Ben je een keer lekker vrij ’s avonds? Maak dan eens een avondwandeling in een van onderstaande steden. Niet vergeten je camera mee te nemen natuurlijk!

Top 10 leukste steden in Nederland voor een avondwandeling

  • Rotterdam
  • • Groningen
  • Amsterdam
  • • Amersfoort
  • • Den Haag
  • • Arnhem
  • • Deventer
  • • Utrecht
  • • Vlissingen
  • • Haarlem

Rotterdam

Een spectaculaire cityscape en heel veel kleine lichtpuntjes. Rotterdam heeft ontzettend veel te bieden voor de stadslandschaps- of architectuurfotograaf. In de avond kun je over het water kijken op de Kop van Zuid, en de Erasmusbrug is ’s avonds ook prachtig verlicht. Vergeet ook zeker niet om langs de kubushuizen te gaan als je in Rotterdam bent. De moderne stad is uniek in Nederland en in de avond kun je de imposante en verlichte architectuur goed bewonderen.

Op zoek naar leuke fotolocaties in Rotterdam? Lees dan dit artikel!


Foto: A2JPhotography

Bekijk deze locatie op Google Maps.

Groningen

De bruisende stad Groningen bied ook fantastische plekken voor een avondwandeling. De Martinitoren (ook wel de “d’Olle Grieze” genoemd) aan de Grote Markt is een herkenbare toren die vanaf veel straatjes goed te zien is. Vanaf het nieuwe Groninger Forum kun je ook prachtig de stad overzien. Aan de gracht bij de Hoge- en Lage der A liggen oude boten in het water en de kade heeft gezellige terrasjes en statige pakhuizen. Zeker de moeite waard om eens langs te lopen!

Enthousiast geworden? In dit artikel geven we je de 8 mooiste fotografielocaties in Groningen!


Foto: BNN

Bekijk deze locatie op Google Maps.

Amsterdam

Amsterdam mag in dit lijstje zeker niet ontbreken. De Nederlandse hoofdstad heeft prachtige oude plekjes en moderne architectuur. Je kunt naar de klassieke grachten gaan, of juist naar de industriële NDSM werf. Daarnaast mag natuurlijk het prachtige gebouw van Het Rijksmuseum niet ontbreken. Deze is ’s avonds mooi verlicht en kun je goed zien van over het water. Ben je fan van oude gebouwen? De Oude Kerk in de buurt van het mooie station is het oudste gebouw van Amsterdam, en dus zeker een bezoekje waard!

Op zoek naar leuke fotolocaties in Amsterdam? In dit artikel geven we je de 7 mooiste fotolocaties in Amsterdam!


Foto: barthendrix

Bekijk deze locatie op Google Maps.

Amersfoort

De Onze Lieve Vrouwetoren (ook wel “Lange Jan” genoemd) is het middelpunt van Nederland en staat in Amersfoort. Rondom het plein heb je de mooie oude binnenstad. Het oude centrum biedt prachtige oude steegjes en gebouwen. De muurhuizen die gebouwd zijn op de fundering van de eerste stadsmuur bevinden zich in leuke knusse straatjes. Deze straatjes zijn heerlijk om doorheen te lopen en te fotograferen. Daarnaast kun je aan het water de middeleeuwse Koppelpoort fotograferen, wat sprookjesachtige foto’s oplevert. Kortom: Amersfoort is een prachtig middeleeuws stadje!


Foto: TiesTijhuis

Bekijk deze locatie op Google Maps.

Den Haag

Den Haag kent elke Nederlander natuurlijk als de politieke hoofdstad van Nederland. Het Binnenhof en het Torentje zijn bekende locaties om te fotograferen. Daarnaast heb je ook het Mauritshuis die je van over het water mooi op de foto kunt zetten ’s avonds. Een stukje verder naar het Noordwesten is Paleis Noordeinde, een statig paleis dat zich goed leent voor architectuurfotografie. Ben je enthousiast geworden over prachtige statige paleizen? Dan kun je ook nog naar het Vredespaleis. Deze ligt nog verder in het noorden van de stad en is ’s avonds ook mooi verlicht. Het historische hart van Den Haag is zeker een aanrader voor een avondfotografie wandeltocht.

Wil je alles weten over de mooie fotografielocaties van Den Haag? Lees dan dit artikel!


Foto: royzzz

Bekijk deze locatie op Google Maps.

Arnhem

Het Centraal station Arnhem is een architectonisch hoogstandje, met mooie ronde lijnen en veel licht. In de avond schijnt de binnenverlichting langs de bogen en lijnen naar buiten. Vanaf het centraal station kun je aan de achterkant naar de Stadsvilla kijken over het Sonsbeekpark. Deze statige villa is ’s avonds mooi verlicht en je kunt deze al vanaf een afstand goed over het landschap zien. Verder de binnenstad in kun je genieten van de bruisende Korenmarkt en loop je richting het water. Aan de rivier heb je de Rijnkade en de verlichte John Frostbrug over de Neder-Rijn.


Foto: JLfoto

Bekijk deze locatie op Google Maps.

Deventer

Voor pittoreske en gezellige oude straatjes moet je in Deventer zijn. In de prachtige oude binnenstad vind je mooie middeleeuwse gebouwen zoals het museum De Waag en de Bergkerk. De smalle kronkelende straatjes zijn gevuld met kleine boetiekjes, en winkeltjes. De oude sfeer en gezelligheid is de vinden in elk kleine hoekje van de stad. De binnenstad van Deventer heeft ook een uniek huisje: De Proosdij. Dit is het oudste stenen huisje van Nederland. Zeker een bezoekje waard dus! En ben je uitgekeken op de binnenstad? Loop dan over de Wilhelminabrug. Vanaf deze brug over de IJssel heb je een fantastisch uitzicht over dit oude stadje.


Foto: m-podt

Bekijk deze locatie op Google Maps.

Utrecht

De prachtige grachtenstad Utrecht mag niet ontbreken in dit lijstje. De lange Oudegracht en kronkelende Stadbuitengracht met terrasjes langs het water zorgen voor een gezellige sfeer in de binnenstad. Vanaf de stadhuisbrug over de Oudegracht kun je goed de hoge Domtoren bewonderen. De beroemde Dom is zeker een bezoekje waard, en rondom de grachten kun je uren rondlopen zonder je te vervelen. In de binnenstad zijn ook gezellig hofjes en kleine straatjes te vinden, dus er is genoeg te vinden!

Wil je meer weten over de mooie fotolocaties van Utrecht? Lees dan dit artikel!


Foto: mariovisser

Bekijk deze locatie op Google Maps.

Vlissingen

Vlissingen is een stad met nog een authentiek vissersdorp gevoel. Lopend door het historische dorp richting de zee kom je aan in de havens. De koopmanshaven en vissershaven aan de zee zijn vaak gevuld met boten. Verderop heb je natuurlijk de dijk en het strand. Op de dijk staat de Oranjemolen, die mooi boven het water uittorent. Aan de dijk heb je ook het Keizersbolwerk. Dit is een verdedigingswerk, en is een mooie plek om te bezoeken bij een ondergaande zon. Hier kun je een mooie zonsondergang foto’s maken als de lucht kleurt van het avondrood.


Foto: JKoppelaar

Bekijk deze locatie op Google Maps.

Haarlem

In Haarlem heb je langs Het Spaarne de prachtige windmolen De Adriaan. Sowieso staan langs Het Spaarne prachtige pakhuizen en imposante oude gebouwen, en heb je er de leuke Gravestenenbrug. Verder het centrum in heb je de Grote Bavo Kerk aan de Grote Markt. Verderop naast de gezellige Botermarkt vind je de knusse steegjes in de buurt De Vijfhoek. Ben je nog niet zat van gezellige steegjes? Ga dan op zoek naar de hofjes die in het historische centrum te vinden zijn.

Wil je eens op pad in Haarlem? In dit artikel staan de mooiste fotolocaties in Haarlem!


Foto: Arnoud78

Bekijk deze locatie op Google Maps.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe krachtig is een reportageflitser? – Het richtgetal uitgelegd

10 tips voor het fotograferen op de markt