in

De 10 beste systeemcamera’s van 2019


18 december 2019, 08:39

Het is bijna 2020 en daarom is het een uitgelezen moment om te kijken naar de systeemcamera’s die in het laatste jaar van dit decennium zijn verschenen. Welke tien zijn het beste?

Het jaar 2019 loopt ten einde en het was een goed jaar voor de systeemcamera. Al jaren verschijnen er interessante camera’s op de markt, maar 2019 was wat de systeemcamera betreft een topjaar. Dit zijn onze favorieten in willekeurige volgorde.

Panasonic S1-reeks

De Panasonic S1-reeks (S1, S1R en S1H) verscheen in 2019 op de markt en betekende een omslag – of eigenlijk een tweede route – voor Panasonic. Naast hun MFT-modellen met kleine sensor bieden de S1-modellen een grote (S1) of nog grotere (S1R) fullframe-sensor. De S1H is uitermate geschikt voor video. Kenmerken van de gehele reeks: een uitstekende beeldkwaliteit, een zware bouwkwaliteit en een nog uit te breiden assortiment met objectieven voor de L-Mount van Panasonic, Leica en Sigma.

Nikon Z50

Na de vorig jaar geïntroduceerde fullframe Z6 en Z7 zet Nikon een nieuwe stap binnen de Z-reeks. De Z50 is een variatie op hetzelfde thema, maar dan met een wat kleinere aps-c-sensor. Een fijne handzame camera die presteert op hoog niveau. De Z DX-objectieven zijn prima op hun taak berekend. Al met al een camera die de overstap naar het Z-systeem waard is.

Sigma fp

Sigma maakt al veel langer camera’s, maar nog nooit waren ze zo aantrekkelijk als deze fp. Het is de meest compacte fullframe-systeemcamera op de markt en wordt gelanceerd met een enorm aantal accessoires en attributen om hem voor iedere taak in te richten. De camera is – meer dan welke concurrent dan ook – een basis waar modulair op voortgebouwd kan worden. De fp is zowel een fijne fotocamera als een uitstekende high-end filmcamera. Doordat de fp gebruikmaakt van de L-Mount van Sigma, Panasonic en Leica zijn er ook nu al een heleboel objectieven beschikbaar.

Sony A7R IV

Sony bouwt stevig door aan de A7-serie. Hoogtepunt wat betreft resolutie is de in 2019 gepresenteerde A7R IV met maar liefst 61 megapixel aan boord. Een enorme resolutie, bijgestaan door een capabele processor, de bekende A7-ergonomie en een grote reeks aan objectieven in allerlei (prijs)klasses.

Olympus OM-D E-M5 III

De recent geïntroduceerde Olympus OM-D E-M5 Mark III is compleet nieuw ontworpen en biedt een enorme hoeveelheid functies in een – zoals altijd – compacte jas. De sensor, de processor en het autofocussysteem zijn bekend uit de veel duurdere OM-D E-M1 Mark II en maken deze M5 III snel en aantrekkelijk. Zoals altijd bij Olympus steelt de krachtige beeldstabilisatie de show: in deze camera 5-assig met 6,5 stops voordeel.

Canon EOS RP

Na de introductie van de fullframe Canon EOS R bleef het niet lang stil vanuit Canon. De EOS RP is een variant op het EOS R-thema, maar dan met een kleinere fullframe-sensor. Deze sensor (uit spiegelreflex-neef EOS 6D Mark II) maakt de EOS RP een interessante camera voor instappers binnen het fullframe-segment. Overigens niet in het minst door de concurrerende prijs.

Fujifilm X-Pro3

Ze hebben lef bij Fujifilm, zelfs zoveel dat ze het geliefde concept van de X-Pro-serie bij de introductie van de X-Pro3 omgooien. Omdat ze fotografen willen laten focussen op fotografie en de pure ervaring daarvan hebben ze het hoofd-display op de achterzijde verborgen. Er is slechts een klein display met basale instellingen te zien. Gewaagd – en gezien de reacties niet voor iedereen geschikt – maar te prijzen. Verder is de X-Pro3 een fijne meetzoeker-achtige camera met aps-c-sensor die deels gemaakt is van magnesium en daarnaast voorzien is van een erg fijne hybride-zoeker.

Sony A6600

Voor de aps-c-fotograaf heeft Sony de A6000-reeks in de aanbieding met de A6600 (en A6100) als meest recente aanwinsten. Het zijn beide fijne doordachte camera’s die voor veel fotografen ruim voldoende functies, beeldkwaliteit en mogelijkheden bieden. De A6100 is de instapper in de reeks, waar de A6600 juist meer innovatie biedt voor de fotograaf en filmer.

Fujifilm GFX100

Fujifilm bouwt het GFX-platform steeds verder uit. Naast de 50s is er een 50r met meetzoeker-karakter. Als topmodel kwam de Japanse fabrikant in 2019 op de proppen met de middenformaat GFX100 met een 100-megapixel-sensor. Een kostbare camera, maar enorm innovatief met zijn gestabiliseerde (!) sensor. Wie ultieme beeldkwaliteit zoekt mag deze GFX100 zeker niet overslaan bij het inventariseren.

Canon EOS M6 II

Canon verrast met de tweede EOS M6 en geeft de camera (net zoals spiegelreflex EOS 90D) een aps-c-sensor mee met maar liefst 32,5 megapixel aan boord. Dat is veel – algemeen én voor dit sensorformaat. Daarnaast is er een snelle beeldprocessor aan boord , maakt de camera 14 beelden per seconde en biedt de camera fijne scherpstelling via het bekende Dual Pixel AF-systeem.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit zijn de mooiste studioportretten van 2019

De mooiste tegenlicht foto’s van 2019