in

Compact, systeem of spiegelreflexcamera, wat past het beste bij jou?

Sensoren zijn tegenwoordig zó geavanceerd, dat ook de kleinere camera’s verbluffende resultaten kunnen opleveren. Ga er dus niet klakkeloos vanuit dat een grotere camera ook een betere is! Wat past er dan wel bij jou? We zetten de verschillen voor je op een rij.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Zelfs met je telefoon kan je tegenwoordig geweldige foto’s maken. Kende jij deze verborgen functies in de iPhone camera al?

Waarom koop je een compactcamera?

Een veelgehoord argument om geen compactcamera te kopen, is dat je telefoon net zulke mooie foto’s kan maken. Voor veel doeleinden is dit het geval, maar toch zijn er nog flink wat punten waarop de compactcamera zich positief onderscheidt. Een telefoon kan enkel digitaal inzoomen. De meeste compactcamera’s hebben minimaal 3x optische zoom, wat kan oplopen tot zelfs 60x! Daarnaast is het glas vaak van een betere kwaliteit en is de sensor een stuk groter, waardoor in lastige lichtsituaties de compactcamera toch beter zal presteren.

Hoe verhoudt de compactcamera zich dan tot de grotere camera’s? Het grootste pluspunt vind je hier al direct in de naam. De compactcamera is meestal heerlijk compact. Je steekt hem in je jas- of broekzak en hoeft niet te gaan sjouwen met tassen en extra lenzen. Dat maakt hem perfect voor reizen, zeker wanneer je voor een model kiest met wat meer optische zoom. Het gebruiksgemak is ook erg groot. Je hoeft nauwelijks zelf zaken in te stellen, omdat de camera’s tal van geautomatiseerde standen hebben.

Waarom koop je een systeemcamera?

De systeemcamera is lastig om in het algemeen te omschrijven, omdat de kwaliteit en de verschillen binnen het segment enorm uiteenlopen. Simpel gezegd is de camera bedoeld om een brug te slaan tussen de kleine compactcamera en de grote body’s van een spiegelreflex. De camera’s zijn dus een stuk lichter en kleiner dan de meeste spiegelreflexen, maar zijn door hun verwisselbare objectieven wel weer een stuk groter dan de compactcamera’s. Het formaat van de sensor komt in de meeste gevallen(!) overeen met een instap-spiegelreflexcamera (crop-sensor).

Ook qua kwaliteit bevindt het merendeel van de systeemcamera’s zich tussen deze segmenten. Natuurlijk zijn er wel een aantal uitschieters. Sommige high-end compactcamera’s overtreffen de basic systeemcamera’s, zeker qua burstmode en lichtgevoeligheid. Ook zijn er systeemcamera’s die voor veel professionele foto- en videografen de voorkeur genieten boven een flink aantal spiegelreflexcamera’s.

Wat zijn nu de redenen om voor een systeemcamera te kiezen? In het algemeen is hij perfect, als je een camera zoekt waarmee je hoge kwaliteit beelden kan maken, zelf veel invloed wilt hebben op je instellingen, maar toch een handzaam formaat bij je wilt dragen en af en toe terug wilt vallen op geavanceerde automatische mogelijkheden. Bij al die voordelen horen natuurlijk ook een aantal zaken die je wel in overweging moet nemen. Zo hebben veel systeemcamera’s geen zoeker, dus die zal je zelf extra moeten aanschaffen. De zoeker is vanwege het gebrek aan een spiegel sowieso elektronisch, wat zo zijn voor- en nadelen heeft. Omdat de camera een stuk compacter is, zijn er aan de buitenkant meestal minder knoppen dan bij een spiegelreflexcamera. Om sommige instellingen te wijzigen, zal je dan de menu’s in moeten duiken, wat soms nogal omslachtig werkt.

Waarom koop je een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera vraagt een investering van de eigenaar, zowel qua prijs maar ook zeker qua tijd. De beste resultaten haal je hiermee namelijk niet met de automatische standen, maar door zelf goed na te denken over de juiste instellingen. Als fotografie niet minstens een hobby is, dan is het zonde om je geld te investeren in een spiegelreflexcamera. De camera blinkt namelijk uit in de mogelijkheden en opties, waar je allemaal zelf invloed op hebt. Dat kan soms overdonderend zijn.

Het grootste voordeel aan de spiegelreflexcamera is direct ook een nadeel. Het formaat biedt ruimte aan een grote lichtsterke sensor en een flinke hoeveelheid aan knoppen en instelwieltjes. De zoeker (soms elektronisch maar meestal optisch) geeft een goede weergave van je uiteindelijke resultaat en zorgt voor extra balans tegen je oog. De grootte zorgt een fijne grip, maar is ook de reden dat je altijd een cameratas met je mee moet dragen. Daar kunnen dan direct de extra objectieven in, die je moet wisselen wanneer de situatie daarom vraagt.

Jarenlang was de spiegelreflexcamera de koning van het fotografierijk. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Zowel de compact- als systeemcamerasegmenten bieden een aantal echte topmodellen. De systeemcamera’s van de Sony A7-serie zijn haast niet te vergelijken met andere camera’s uit dat segment. Alles valt of staat bij de wensen die jij zelf stelt aan een camera, dus verdiep je goed, voordat je simpelweg kiest voor het duurste of ‘het beste’.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Kijk de Fotografen voor Elkaar Livestream terug

Zo voeg je effectief trefwoorden toe in Lightroom