in

Canon EOS 1Dx Mk III – Goed, beter, nog beter


27 oktober 2019, 22:01

Canon is hard bezig met de opvolger van de EOS-1D X Mark II. De EOS 1D X Mark III zal opnieuw sneller, preciezer en degelijker worden dan zijn voorganger. En dat was al een echte “profihammer”.

De Canon EOS-1 D X Mark III wordt volgens het persbericht ontwikkeld op basis van feedback van een internationale community van EOS-1D X- en EOS-1D X Mark II-fotografen. Dat is een bekend recept, onder andere de Nederlandse Formule-1 fotograaf Frits van Eldik behoort tot die groep fotografen. Van Eldik teasde op 25 oktober op Facebook dat hij erg gelukkig is met komst van deze nog snellere camera.

Splinternieuwe autofocus

De Mark III krijgt een verbeterde autofocus en en drastisch verbeterde beeldkwaliteit voor zowel foto’s als video. “Met deze camera hebben professionals de zekerheid dat ze ‘ het shot’ onder alle omstandigheen kunnen pakken.” De nieuwe autofocus-algoritmes met Deep Learning Technology zorgen volgens Canon voor een verbetering van de AF-stabiliteit en -tracking in zowel Live view-modus als bij gebruik van de optische zoeker.

De nieuwe AF-sensor heeft in het centrum een ongeveer 28x hogere resolutie dan die in de Mark II, wat een nog grotere precisie in donkere en extreem lichte omstandigheden betekent. In Live View-modus maakt de camera gebruik van 525 AF-punten in de vorm van Canon’s bekende Dual Pixel CMOS AF technologie.

Nieuwe sensor en processor

Een nieuwe CMOS-sensor en DIGIC-processor maken het mogelijk nog hogere ISO waarden te gebruiken en 10-bits HEIF (High Efficiency Image File) files te produceren. HEIF levert een groter dynamisch bereik en een betere kleurweergave dan JPEG. 4K video is uiteraard ook aanwezig, inclusief 4K60p met 10-bit 4:2:2 Canon Log internal recording.

Daarnaast is de communicatie van de camera onder handen genomen, de Mark III zou tweemaal zo snel data kunnen verzenden als zijn voorganger. De opnamesnelheid van de Mark III gaat overigens ook omhoog naar 16bps met de mechanische sluiter en naar 20 bps in live view, al dan niet met elektronische sluiter.

Twee nieuwe RF-objectieven

Naast de EOS-1D X Mark III presenteert Canon ook twee nieuwe RF-objectieven: de RF 70-200mm F2.8L IS USM en de RF 85mm F1.2L USM DS. De RF 70-200mm F2.8L is volgens Canon ’s werelds kortste en lichtste 70-200mm f/2.8. Uiteraard is dit objectief gestabiliseerd,

Canon claimt 5 stops.De RF 85mm F1.2L is een zeer lichtsterk portretobjectief, vergelijkbaar met de ‘gewone’ 85mm F1.2L voor dslr-camera’s, maar nu voorzien van “Defocus Smoothing” (DS). Defocus Smoothing zorgt voor een zachtere bokeh langs de randen en een demping van felle hooglichten.

Prijzen en beschikbaarheid

De prijs en levertijd van de EOS-1D X Mark III zijn nog niet bekend. De 70-200mm en 85mm zouden eind dit jaar leverbaar moeten worden, maar Nederlandse prijzen zijn nog onbekend.
www.canon.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo stuur je foto’s vanuit Lightroom naar Photoshop en weer terug

iPhone foto’s maken bij zeer weinig licht – 3 tips