in

Bosfotografie bij grauw weer: op pad in de winter

Voor veel fotografen betekenen grauwe weersomstandigheden dat de camera in de tas blijft en dat ze andere dingen gaan doen. Een mooi moment om je fotoarchief eens van goede trefwoorden te voorzien, of om dat fotoboek te maken van je laatste vakantiereis. Daar is natuurlijk niets op tegen, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om ook op zulke troosteloze dagen nog aantrekkelijke foto’s in het bos te maken.

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Winter in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met winterse omstandigheden.

Dichte mist in het bos

In de winter hebben we geregeld van die dagen met potdichte mist, die de hele dag blijft hangen. In tegenstelling tot wat je misschien op het eerste gezicht denkt, is dat ideaal weer om de bossen in te gaan. Met zulk nevelig weer kun je daar hele sfeervolle opnamen maken, waarbij je niet ziet hoe saai en grauw de lucht is. Richt je op bomen met sterke, kenmerkende vormen. De mist zal de overige bomen, die normaal afleiden van je hoofdonderwerp, aan het zicht onttrekken. Ook anders zo saaie naaldbossen kunnen heel goed werken bij dergelijk weer. De herhaling van afhangende takken in de dichte mist geeft de foto een ‘spooky’ sfeer mee, die doet denken aan de atmosfeer van de betere horrorfilm.

Witte winterdagen lenen zich prima voor fotografie! Na een winterse storm plakt de sneeuw mooi tegen deze bomen in een productiebos.

Carmen van Kemenade (carmen74)
Samsung A51 · ISO 40 · F 2 · 1/100 SEC · 4,6 MM

Details

Een andere oplossing is om je wat meer op details te richten. Dat is overigens in alle seizoenen een goed idee. Als het licht en de lucht niet meewerken aan een groots en meeslepend groothoekbeeld, zoek het dan in het kleine. Een halfvergaan blad kan ook een hele mooie foto opleveren, en voor zo’n foto maakt het niet zoveel uit wat voor weer het is. Sterker nog: bewolkt weer is voor zulke foto’s zelfs een pluspunt, want dan is het licht diffuser en krijg je dus niet van die lelijke harde slagschaduwen. Neem iets zoals een plastic zeil mee, waarop je kunt neerknielen of zelfs plat kunt liggen om vanuit een laag standpunt te fotograferen. Het is natuurlijk geen pretje om natte en modderige kleding te krijgen door het fotograferen, maar alles vanaf stahoogte fotograferen is ook geen oplossing. Dat is een vreselijk saai camerastandpunt.

Andere voorbeelden zijn de prachtige patronen en kleuren die je op de bast van een boom kunt vinden. Berken en platanen zijn een goed startpunt. Maar ook vergane bladeren en grassen in een donkere sloot kunnen prachtige abstracte foto’s opleveren.

Vergeet je polarisatiefilter niet om reflecties te verminderen, kleuren voller te maken en diepe wateren mooi zwart te kleuren!

Voor winterse details is ook wat minder fraai weer prima geschikt.

Joke Rietveld (artfeelings)
Sony A200 · ISO 400 · F 6,3 · 1/160 SEC · 150 MM

Instellingen

Als je op zo’n donkere winterdag met weinig licht fotografeert, en ook nog eens in een donker bos, kun je kiezen voor twee benaderingen. De meest voor de hand liggende methode is natuurlijk om een hoge iso-waarde te gebruiken, zodat je gewoon uit de hand kunt blijven fotograferen. Moderne camera’s hebben een enorm iso-bereik (en vaak ook nog beeldstabilisatie), waardoor dit zelfs ‘s avonds vaak nog wel mogelijk is. Een nadeel hiervan is wel dat je meer ruis in je foto’s krijgt. Die ruis kun je ook bewust introduceren, omdat deze in duistere foto’s sfeerverhogend kan werken.

Je kunt ook kiezen voor een lage iso-waarde. Dan zul je een lange sluitertijd moeten gebruiken en dus vanaf een statief moeten werken. Door die lange sluitertijd krijg je wel onscherpte bij bewegende onderwerpen, maar dat kan juist mooi zijn. Denk aan wild waaiende takken en bladeren op een winderige dag.

Gebruik je hele lange sluitertijden (1 seconde of langer), zet dan eventueel in de camera de speciale lange-sluitertijden-ruisreductie aan. Dat is een speciale vorm van ruisreductie die ook bij fotograferen in raw werkt (hoge-iso-ruisreductie werkt alleen als je in jpeg fotografeert) en die heel effectief kan zijn. Door de manier waarop deze ruisreductie werkt, leidt die ook niet tot verlies aan scherpte. Dit in tegenstelling tot ruisreductie bij hoge iso-waarden, die wél altijd verlies aan details veroorzaakt.

Dit soort fraaie details kun je met vrijwel elk weertype fotograferen.

Maartje Bogaerts (maartjebogaerts)
Sony A7 III · ISO 160 · F 5,6 · 1/40 SEC · 324 MM

ICM-techniek

Je kunt de omstandigheden ook in je voordeel gebruiken. Als je noodgedwongen met een lange sluitertijd moet werken, is dat een goed moment om eens te experimenteren met de ICM-techniek. Dat staat voor Intentional Camera Movement, waarbij je de camera dus bewust beweegt. Het bekendste voorbeeld is het verticaal bewegen van de camera in een bos met allemaal redelijk rechte stammen. Het bos verandert dan in een kunstig geheel van kleuren en vormen. Varieer je sluitertijd en brandpuntsafstand, maar ook de snelheid waarmee je de camera beweegt, voor steeds andere effecten. Als je helemaal los wilt gaan, kun je natuurlijk ook horizontaal bewegen of diagonaal, rondjes draaien met de camera, in- en uitzoomen tijdens de opname, of zelfs een combinatie van meerdere van deze technieken.

Als je van abstractie houdt en het experiment niet schuwt, is dit een ontzettend leuke en verrassende manier van fotografie die je op de donkerste winterdagen bezig kan houden. Bijkomend voordeel: van al dat bewegen blijf je ook nog eens lekker warm!

Op donkere dagen kun je lange sluitertijden gebruiken voor creatieve uitspattingen met de ICM-techniek.

Myriam Vos (vossie8)
Canon R5 · ISO 100 · F 22 · 1 SEC · 35 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Winter in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met winterse omstandigheden en nog veel meer!

Zo leer je onder andere:

  • Het goed belichten van een winters tafereel
  • Hoe je je witbalans instelt in de winter
  • Jezelf én je camera beschermen tegen de omstandigheden
  • Nog veel meer over de natuur in de winter

Bekijk hier de volledige Online Cursus Fotograferen in de Winter.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wanneer de tijd rijp is: winter in detail

Lightroom 2023: zo kun je in een paar klikken het onderwerp selecteren