in

Black Friday 2021 – systeemcamera deals: Hier moet je op letten

Ben je toe aan een nieuwe systeemcamera? Op vrijdag 26 november 2021 is het weer Black Friday. Op deze dag kun je zomaar een systeemcamera met flinke kortingen kopen. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij je zoektocht!

Trend

Een aantal jaren geleden betrad de systeemcamera voor het eerst de markt, maar inmiddels is deze niet meer weg te denken uit het cameralandschap. Hoewel traditionele merken als Canon en Nikon nog steeds spiegelreflexcamera’s op de markt brengen, is er haast geen merk meer zonder systeemcamera en de meeste innovaties zien we dan ook in dit camerasegment. Ook het aanbod van beschikbare objectieven is inmiddels zo groot dat er eigenlijk geen reden meer is om bij de aanschaf van een nieuwe camera niet voor een systeemcamera te gaan.

Wat is een systeemcamera?

In tegenstelling tot een spiegelreflexcamera zit er in een systeemcamera geen spiegelhuis. De Engelse term voor een systeemcamera geeft dit verschil goed aan: mirrorless camera.
Een systeemcamera heeft dus geen interne spiegel en dus ook geen optische zoeker. Systeemcamera’s hebben wel een elektronische zoeker, die een live weergave geeft van wat de sensor op dat moment registreert. Vroeger waren elektronische zoekers traag, hadden ze een slecht dynamisch bereik en slurpten ze batterijen. Tegenwoordig zijn elektronische zoekers flink doorontwikkeld, zo goed dat ze een aantal voordelen bieden ten opzichte van spiegelreflexcamera’s.

Sensorvoordelen

Het grote voordeel van direct het beeld kunnen zien dat de sensor ziet, is dat je meteen de belichting en scherptediepte kunt beoordelen. Daarnaast beschikt de sensor van de camera dus al over het beeld dat je wilt gaan nemen voordat je het neemt. Het voordeel hiervan is dat de software van de camera hier mee kan werken. Zo kan de camera onderwerpen in de foto herkennen en volgen. Zo kunnen de meeste systeemcamera steeds beter continu scherpstellen op ogen, mensen en dieren. Bij een spiegelreflexcamera werkt dit alleen met een opgeklapte spiegel. Ook kun je gebruik maken van focus peaking. Dit is een functie die een onderwerp in je foto met een gekleurde rand (bv rood) omlijnt zodra hier de scherpte op ligt.

Grootte

Systeemcamera’s zijn over het algemeen compacter en lichter dan spiegelreflexcamera’s. Dit scheelt natuurlijk een hoop sjouwen en er past meer in je cameratas. Dit is zeker fijn wanneer je er de hele dag mee rond wilt lopen op vakantie bijvoorbeeld. De objectieven van systeemcamera’s zijn vaak wel kleiner dan die van spiegelreflexen, maar kunnen toch best fors uitvallen in verhouding tot de camera.

Snelheid

Bij een spiegelreflexcamera moet ieder foto de lens opgeklapt worden, het sluitergordijn open en sluiten en vervolgens weer de lens laten zakken. Je kunt je voorstellen dat dit tijd kost. Bij een systeemcamera hoeft enkel het gordijn te openen en sluiten. Ook zijn er zelfs elektronische sluiters, waarbij dat zelf niet meer hoeft. De camera maakt op zo’n moment ook helemaal geen geluid meer zodra je een foto maakt. Het voordeel naast stilte is dat je er ook veel meer beelden per seconde mee kunt maken, wat zeker voor sportfotografen of dierfotografen als muziek in de oren zal klinken.

Objectieven en accessoires

Hoewel er voor spiegelreflexcamera’s veel meer keuze is, groeit het aanbod van objectieven en accessoires voor systeemcamera’s snel. Daarnaast zijn ze ook vaak nog wat duurder, maar hoe groter het aanbod wordt hoe meer de prijs ook zal zakken.

Op zoek naar de beste cameradeals

Op Kieskeurig.nl kun je heel makkelijk filteren, zodat je een selectie van systeemcamera’s overhoudt die aan je wensen voldoen. Zo kun je aangeven hoeveel megapixel je wilt, welke sensor je kiest, welke merk de camera moet zijn, of de camera over beeldstabilisatie moet beschikken, enzovoorts.
Tijdens en vòòr Black Friday is het ook aan te raden het overzicht met systeemcamera’s gesorteerd op prijsdaling te bekijken. Zo zie je direct wat de beste deals van het moment zijn.

Of kijk in het overzicht van Beste Black Friday Camera Deals samengesteld door de redactie van Zoom.nl.

Waar moet je op letten bij aankoop van een systeemcamera?

Sensorgrootte

Bij systeemcamera’s heb je de keuze uit (van klein naar groot) micro-four-thirds, aps-c of fullframe formaat sensoren. Grofweg is het zo, hoe groter de sensor, des te gevoeliger deze is voor licht en dus betere foto’s maakt in het donker. Daarnaast maak je met grotere sensoren ook sneller van die mooie onscherpe achtergrond. Nog een voordeel van grotere sensoren is dat ze een groter dynamisch bereik hebben, wat wil zeggen dat ze meer details in lichtere- donkere delen kunnen opslaan. Hierdoor heb je minder snel last van een witte lucht of donkere schaduw waar helemaal geen details meer in zitten. Voor beginnende fotografen is een micro-four-thirds of aps-c sensor prima, maar ben je meer gevorderd of kritischer dan zul je snel een fullframe sensor willen. Verder lijken vooral aps-c en fullframe sensoren de toekomst te hebben.

Aantal megapixel

Hoe meer pixels hoe beter de foto? Zo werkt het helaas niet. Meer pixels zijn vooral nuttig als je een foto groot wilt afdrukken. Voor een goed gedetailleerde print van A4 formaat heb je ongeveer 9 megapixels nodig. Voor A3 ongeveer 18 megapixel. Het is dus niet zo dat hoe meer megapixel hoe beter de kwaliteit, maar je kunt de foto wel groter laten afdrukken. Wat voor de kwaliteit wel uitmaakt is hoeveel ruimte de pixels hebben. Een sensor van 18 megapixel kan mooiere beelden leveren dan een sensor van 50 megapixel omdat de pixels dichter op elkaar staan. Neem dus vooral niet meer pixels dan je denkt nodig te hebben. Wat wel een voordeel is van veel pixels is de mogelijkheid om de foto achteraf te ‘croppen’, ofwel uit te snijden zonder teveel kwaliteitsverlies.

Adapter/mount-converter

Systeemcamera’s beschikken over een andere vatting (lensaansluiting) dan spiegelreflexcamera’s. Hierdoor kun je helaas je oude objectieven die je wellicht had niet zomaar meenemen naar je nieuwe camera wanneer je overstapt van een spiegelreflex naar een systeemcamera. Voor alle camera’s zijn er wel adapters beschikbaar om toch objectieven met een oude vatting of zelfs met een vatting van een ander merk te kunnen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld Canon-objectieven op je Sony systeemcamera gebruiken.

Accu

Doordat een systeemcamera meer stroom verbruikt dan een spiegelreflexcamera en omdat er ook nog eens minder plek is voor een accu, is het geen overbodige luxe om gelijk ook een extra accu aan te schaffen. Hoewel deze accu’s wel steeds beter worden en de camera’s zuiniger wil je natuurlijk niet zonder stroom zitten wanneer die ijsvogel zich net laat zien.

Kantelbaar scherm en/of zoeker

Let bij je aankoop ook op het lcd-scherm. Deze kan vast zitten, deels kantelbaar of volledig kantelbaar. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld in moeilijke situaties toch goed het beeld wilt kunnen beoordelen zoals laag bij de grond bij macrofotografie of hoog boven je hoofd bij concertfotografie. Een bijkomend voordeel van volledig kantelbare schermen is ook dat je deze vaak dicht kunt klappen tegen de camera aan, waardoor het scherm extra beschermd is.

Objectief

Vaak zit er bij een nieuwe systeemcamera een standaard ‘kitlens’. Deze kitlens is in de meeste gevallen niet heel goed, maar wel handig om direct aan de slag te gaan. Vergelijk vooral even de prijs van de camerabody mét en camerabody zonder kitlens. Dan weet je wat deze waard is. Is deze goedkoop, dan kun je ervanuit gaan dat deze niet het beste uit je camera haalt. Het is dan ook aan te raden om te investeren in een beter standaard objectief voor je systeemcamera.
Een goed objectief is een veel betere investering dan een dure ‘body’. De body wordt tegenwoordig soms al na drie of vier jaar vervangen, terwijl een goed objectief wel een leven lang mee kan gaan. Je kunt kiezen voor een objectief met een vast brandpunt (bv 50mm) of voor een zoom (bv 24-70mm).
Als je niet zo’n fan bent van het wisselen van objectieven, dan klinkt een zoomlens van 18-200mm aantrekkelijk. Dit kan prima werken, maar houd er rekening mee dat deze lenzen vaak minder lichtgevoelig zijn en daarbij de beeldkwaliteit ook vaak iets minder is. Kijk bij de aanschaf van het objectief ook naar de lichtsterkte. Hoe lager het getal (bv F2,8) des te lichtsterker de lens. Dit betekent niet alleen dat je in slechte lichtomstandigheden betere foto’s kunt maken, maar je hebt ook meer creatieve mogelijkheden met de scherptediepte van je foto. Een lichtsterk objectief is wel duurder dan een minder lichtsterke.

Snelheid

Ben je van plan om sportfotografie of vogelfotografie te gaan doen met je nieuwe camera? Bedenk dan dat het aantal beelden per seconde dat je kunt maken erg belangrijk is. Wanneer je per seconde maar 4 beelden kunt maken, kun je net dat ene moment missen. Hoe meer beelden per seconde hoe meer kans op die ene goede foto. Let er hierbij wel op of ieder beeld ook de autofocus en lichtmeting blijft werken, dit kan nogal eens verschillen per camera.
Zoek, wanneer je het belangrijk vindt, hoelang de blackout tijd van je camera is. De blackout tijd is de tijd dat je tussen het maken van twee foto’s even een zwart scherm ziet, omdat de sensor dan bezet is. Dit is een fenomeen dat bij de duurdere en nieuwere systeemcamera’s overigens steeds minder optreedt.

Filmen

Wil je ook filmen met je systeemcamera? Filmen in 4K is bij nieuwe camera’s bijna standaard. Zorg er in ieder geval voor dat je minimaal Full HD (1080) kunt opnemen. Let ook op de verschillende opnamesnelheden. Vaak is een leuke, creatieve bijkomstigheid de mogelijkheid om extreem slow motion op te nemen. Standaard is 30p, bij 60p kun je al een video halveren in afspeelsnelheid en bij 120p kun je echt slow-motion beelden maken. Automatisch scherpstellen kunnen systeemcamera’s tijdens het filmen steeds beter, omdat ze ook weer direct gebruik maken van het beeld op de sensor en de vaak meer ontwikkelde software dan bij een spiegelreflexcamera.

Op zoek naar de beste cameradeals

Op Kieskeurig.nl kun je heel makkelijk filteren, zodat je een selectie van systeemcamera’s overhoudt die aan je wensen voldoen. Zo kun je aangeven hoeveel megapixel je wilt, welke sensor je kiest, welke merk de camera moet zijn, of de camera over beeldstabilisatie moet beschikken, enzovoorts.
Tijdens en vòòr Black Friday is het ook aan te raden het overzicht met systeemcamera’s gesorteerd op prijsdaling te bekijken. Zo zie je direct wat de beste deals van het moment zijn.

Of kijk in het overzicht van Beste Black Friday Camera Deals samengesteld door de redactie van Zoom.nl.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Black Friday deals 2021 : Tips voor het kopen van een nieuwe objectief

Werken in Photoshop: aan de slag met overvloeimodi