in

Black Friday deals 2021: Koop handige camera-accessoires met korting

Op vrijdag 26 november 2021 is het weer Black Friday. Tijdens deze dag (en dagen erna) kun je camera-producten kopen met soms flinke kortingen. In dit artikel geven we je tips waar je op moet letten om de beste deals te scoren~.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van accessoires

Een camera komt nooit alleen. Zodra je een nieuwe camera hebt, zijn accessoires eigenlijk onmisbaar.

Cameratas

Om al je mooie gear in te bewaren heb je natuurlijk een goede, stevige cameratas nodig. Je hebt hierin veel keuze uit heuptassen, slingshots, rugzakken etc. Wat het beste bij je past is heel persoonlijk. Wil je er ver mee lopen, wil je ‘m ophouden en mee kunnen bukken tijdens het fotograferen, of wil je vooral veel spullen kunnen vervoeren in een tas die je vooral in de auto zet? Vergeet niet na te denken over zaken als een regenhoes, banden om een statief mee vast te maken, een laptopvak, veel vakjes voor accu’s en geheugenkaarten, etc.

Hier vast een handig overzicht met cameratassen op Kieskeurig

Camerariem

Om je camera comfortabel te vervoeren en gebruiken is een camerariem noodzakelijk. Niet alleen om valschade te voorkomen maar ook omdat je soms lang rondloopt met je apparatuur is een riem een welkome accessoire. Er zijn veel verschillende soorten riemen en draagsystemen. Zoek er een die past bij jou en bij jouw fotografiestijl. Zo zijn er de standaard schouderriemen, maar ook schouderriemen waarbij de camera aan de onderkant of zijkant vasthangt. Maar ook speciale holster waarbij de camera als een pistool aan je heup hangt. En zijn vesten waar je 2 camera’s aan kunt monteren, en ook heupsystemen om meerdere objectieven te bevestigen. Vergeet ook niet naar het materiaal te kijken, wat zit comfortabel en wat vind je mooi, want er is ook veel keuze in design.

(extra) Accu

Zonder accu geen foto’s. Je wilt dus nooit zonder stroom komen te zitten. Daarvoor laad je van te voren natuurlijk je accu goed op. Maar een extra accu is geen overbodig luxe. Gemiddeld gebruikt een systeemcamera meer stroom dan een spiegelreflexcamera doordat je bij een spiegelreflexcamera geen elektronische zoeker gebruikt. Zeker als je gaat filmen, of als je veel met liveview via het lcd-display of elektronische zoeker werkt (zoals op systeemcamera’s), maar ook als de temperatuur omlaag gaat, zul je merken dat de accuduur snel kan teruglopen. Koop het liefst wel A-merk accu’s, want B-merken willen nog wel eens sneller leeg raken of minder lang meegaan.

Statief kiezen

Een statief is voor bijna elke fotograaf wel nuttig. Je kunt rustig je compositie en scherpte instellen en wachten op dat juiste moment als het gaat om sportfotografie, landschapsfotografie of dierenfotografie. Maar ook als je een portretshoot doet is het fijn niet de camera continu te hoeven dragen. Een statief zorgt voor stabiliteit, wat weer zorgt dat langere sluitertijden mogelijk zijn. Ook kun je met een statief met ingebouwd kompas je foto perfect rechtzetten. Bekijk ook ons overzicht met statieven op Kieskeurig.
Let er bij een statief op in hoeveel delen de poten uitschuifbaar zijn, hoe meer delen hoe beweeglijker het geheel wanneer je de poten volledig uitschuift. Of misschien wil je juiste wel een 1-poot statief omdat je sportauto’s of vogels gaat fotograferen.
Wat verder prettig is zijn stukken schuimrubber om de poten voor als het koud is buiten, dat voelt prettiger aan je handen.
Welk materiaal je nodig hebt hangt een beetje samen met het prijskaartje. Een carbon statief is heel stevig en lichtgewicht, maar ook duurder.
Kijk tot slot ook even hoe laag bij de grond of juist hoe hoog boven de grond een statief ingesteld kan worden. De juiste werkhoogte is prettig voor je werkhouding, maar een statief waarbij de poten extra wijd kunnen worden neergezet en waar de statiefstang andersom kan worden gemonteerd en waarmee de camera tussen de poten komt te hangen is weer erg handig voor macrofotografen die laag bij de grond willen werken.

Geheugenkaart kiezen

Een geheugenkaart is uiteraard onmisbaar, zorg dat je het juiste type koopt en een die snel en groot genoeg is voor jouw camera en wensen. Welke moet je dan hebben? In de handleiding van de camera kun je wel terugvinden welk type dat is, de meest voorkomende zijn SD, microSD en Compact Flash (CF). Hoe groot en hoe snel deze moet zijn hangt af van je fotogafiegedrag. Wil je veel beelden per seconde schieten, wil je in RAW schieten of wil je filmen in 4K. Tegenwoordig is 32GB of 64GB vrij gangbaar, meer kan natuurlijk ook. En zorg dat je altijd een reserve kaart bij je hebt voor het geval een kaart kapot gaat of storing geeft, je zal niet de eerste zijn.

Voor een grove schatting kun je ervanuit gaan dat elke megapixel 1 MB opslag nodig heeft in raw en een jpg 0,25MB. Dus heb je een 24 megapixel camera en wil je daarmee 1000 raw foto’s kunnen maken dan kost dan 24000MB aan opslag, oftewel 24GB. Wil je alleen jpg dan deel je dat nog eens door 4.

Maak je keuze in ons overzicht met geheugenkaarten op Kieskeurig.

Hoe snel het kaartje moet zijn hang af van wat je ermee wilt doen. Bij filmen zit je vaak aan CLASS10 om hoge resolutie video vloeiend te kunnen wegschrijven. Bij fotografie heb je vooral een snelle kaart nodig wanneer je meerdere beelden (en dan met name raw) achter elkaar wilt maken, met de burst modus van de camera. Het gaat dan vooral om de schrijfsnelheid van de kaart. Dit kun je vaak terugvinden in MB/sec, bv 40 of 60 MB/s. Vaak zit er wel een buffer in je camera om een aantal beelden in burst te schieten, maar wil je er echt veel dan is het belangrijk even uit te rekenen hoeveel MB/sec jouw camera verbruikt. Heb je bijvoorbeeld een 20 megapixel camera, dan zijn de raw-bestanden ongeveer 20 MB. Maakt je camera daarbij 5 beelden per seconde, dan heb je 5x20MB = 100MB/seconde nodig om te kunnen blijven schieten.
Extra tip: Overweeg ook eens om in plaats van één kaartje van 64GB twee kaartjes van 32GB te gebruiken om de kans op verlies van beelden te spreiden.

Overige handige camera/accessoires

• Polarisatie en grijs(verloop)Filters
• Reflectiescherm en diffusor
• Camerariem
• Rijstzak
• Schoonmaaksetje
• Hoekzoeker
• Lens en microvezel doekjes
• Plastic zak en poncho
• Handschoenen

Op zoek naar de beste accessoires

Op Kieskeurig.nl kun je heel makkelijk filteren, zodat je een selectie van accessoires overhoudt die aan je wensen voldoen. Zo kun je kiezen uit statieven, cameratassen, filters, etc. Tijdens en vòòr Black Friday is het ook aan te raden het overzicht met geheugenkaarten gesorteerd op prijsdaling, overzicht met cameratassen gesorteerd op prijsdaling en overzicht met statieven gesorteerd op prijsdaling te bekijken. Zo zie je direct wat de beste deals van het moment zijn.

Of kijk in het overzicht van Beste Black Friday Camera Deals samengesteld door de redactie van Zoom.nl.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met Photoshop: Kleurzweem verwijderen (deel 1)

Zo maak je een actiefoto in of op het water – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 3