in

Beheers je witbalans


24 mei 2019, 12:06

De witbalans is een belangrijke instelling voor je foto’s: hiermee wordt een gedeelte van de sfeer bepaald. Van heel warm tot heel koud, de witbalans is de ‘kleur’ die meegegeven wordt aan alle witte tinten in de foto.

Sfeerbepaler

Bij een ‘correcte’ witbalans zijn de witte tinten ook daadwerkelijk wit, en niet blauwig of oranje. Dit kun je in de camera bepalen onder de WB-knop (witbalans) of in het menu.

De automatische witbalans werkt vooral goed bij zonlicht. In andere situaties kun je hem beter zelf corrigeren, bijvoorbeeld zodra er wolken voor de zon schuiven of als je ergens naar binnen gaat waar kunstlicht brandt. Je kiest dan voor de bijbehorende witbalans-voorinstelling die jouw camera standaard biedt.

Kim Vos, kimvosfotografie.zoom.nl – Canon 5D III – ISO 400 – F 2,8 – 1/1250 SEC – 130 MM
Je mag de kleuren gerust op je gevoel afstellen tot je een mooie sfeer krijgt.

Kleurtemperatuur

Er zijn verschillende kleuren licht. Als we het over de kleur van een lichtbron (lamp of zon) hebben, spreken we over kleurtemperatuur. De eenheid daarvan is Kelvin (K).

Voordat de zon opkomt, verkleurt de lucht van zwart naar donkerblauw en paars. Als de zon eenmaal boven de horizon uitstijgt, verandert dit in rood, oranje, geel en ten slotte wit.

Om te voorkomen dat je foto’s daardoor bijvoorbeeld oranje worden, kun je op een camera de witbalans zelf instellen. De camera compenseert dan voor de gekozen instelling. Bij een oranje lichtbron voegt de camera blauw toe, om weer een realistische kleurweergave te krijgen.

• Belangrijk: fotografeer je in raw, dan kun je achteraf de witbalans zonder kwaliteitsverlies aanpassen. In jpg is het dus vooral van belang de juiste witbalans te kiezen.

Hieronder zie je een overzicht van een aantal lichtbronnen met grofweg de bijbehorende kleurtemperatuur:

Wil je een foto maken met een correcte kleurweergave, dan zul je de camera duidelijk moeten vertellen met welke lichtbron je te maken hebt. Meestal kun je kiezen uit een van de volgende voorgeprogrammeerde witbalans-keuzes:


Dus: een lage Kelvin waarde betekent warm licht.

Hieronder zie je het effect van een verkeerd gekozen witbalans bij een foto, gemaakt bij gewoon daglicht. Je ziet dat de camera compenseert voor het licht dat hij verwacht. Zo is kaarslicht erg oranje, en om geen oranje foto te krijgen voegt de camera blauw toe:

De automatische witbalans

Bij deze keuze bepaalt de camera automatisch de witbalans. Onder normale omstandigheden gaat dat goed.

Nadeel: De automatische witbalans kan alleen kleurtemperaturen tussen 3000 en 7000 Kelvin kiezen. Bij heel warm kaarslicht gaat die al de mist in.

Een vrij dominante kleur brengt de automaat in verwarring: Maak je bijvoorbeeld een foto met alleen rode tinten in beeld (bijvoorbeeld een detailopname van een rode roos), dan zul je met de automatische witbalans een te koele foto krijgen.

De handmatige witbalans

Bij deze instelling maak je eerst een foto van een kleurloos onderwerp, bijvoorbeeld een vel wit papier. De camera kan dan aan de hand van deze foto de correctie voor de kleurtemperatuur berekenen en deze voor alle volgende foto’s toepassen.

De handmatige witbalans is met name handig als er verschillende lichtbronnen zijn of bij tl-lampen, die nogal afwijkende kleuren hebben.

Kleurtemperatuur (K)

Als je precies weet wat de kleurtemperatuur in Kelvin is, kun je deze ook direct kiezen. Deze optie is ook gemakkelijk als je in liveview werkt, je kunt dan met behulp van een draaiknop de witbalans geleidelijk veranderen tot je de beste kleurweergave ziet.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Licht en Belichting in Zoom Academy. Hierin leer je onder andere hoe je je camera goed instelt, hoe je omgaat met verschillende lichtsituaties en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • De verschillende lichtmethodes in de fotografie

  • Een zeer handige uitleg over de belichtingsdriehoek

  • Alles over de beste momenten op de dag om te fotograferen

  • Creatieve manieren over hoe te spelen met licht

Bekijk hier de volledige Cursus Licht en Belichting.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nu op Youtube: Zoom Academy Live over Portretfotografie

Gebruik spotmeting voor perfect belichte foto’s