in

5 tips voor betere beeldstabilisatie achteraf – Stabiel filmen zonder extra accessoires!


26 juni 2016, 10:00

Tegenwoordig heb je met een degelijk instapmodel spiegelreflex al een prachtige videocamera in huis. Toch blijft daarbij de optische beeldstabilisatie wat achter, waar we gelukkig in veel gevallen achteraf softwarematig kunnen stabiliseren. Om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen, geven we 5 tips voor betere beeldstabilisatie achteraf, die je tijdens het filmen in je achterhoofd kunt houden. Let op: je hebt er geen extra accessoires voor nodig.

Vaste handen zijn steeds minder belangrijk, want veel videobewerkingssoftware weet dit prima te compenseren. Zo gebruikt Adobe Premiere de plug-in Warp Stabilizer die op honderden punten in het beeld automatisch stabiliseert. Ook Final Cut Pro en zelfs YouTube hebben uitgebreide stabilisatiemogelijkheden. Toch hebben deze programma’s nog wat hulp nodig om tot een goed resultaat te komen. Daarom geven wij 5 tips voor betere beeldstabilisatie achteraf, die je in je achterhoofd kunt houden tijdens het filmen.

1. Gebruik een zo kort mogelijke sluitertijd

Beeldstabilisatiesoftware zoekt naar contrastpunten in het beeld: een kerktorentje in de verte of een gebouw in de achtergrond. Het programma roteert vervolgens het beeld per frame om deze punten op dezelfde plek in beeld te houden (of in een strakke lijn). Het is daarom van cruciaal belang dat deze punten scherp in beeld staan, zodat het programma ze gemakkelijk kan volgen.
Door een zeer korte sluitertijd te gebruiken verminder je bewegingsonscherpte door je eigen handbewegingen. De beweging is er dan nog wel, maar de toren in de achtergrond blijft scherp. Dit helpt enorm voor goede beeldstabilisatie achteraf.

Met een korte sluitertijd en een kleine diafragmaopening kun je prachtige horizontaal bewegende shots maken.

2. Gebruik een kleine diafragmaopening

Om veel scherpe punten te leveren aan het programma, is het daarnaast handig om het diafragma wat dicht te draaien. Dit creëert meer scherptediepte, waardoor er meer punten zijn die het programma kan aangrijpen. Met een kleine diafragma-opening en korte sluitertijd ben je in donkere situaties helaas wel gedwongen om de ISO-waarde wat hoger te zetten. Bedenk in zulke situaties dus goed of dat het waard is, in verband met de extra ruis van een hogere ISO-waarde.

Een langzame inzoomende beweging in combinatie met een korte sluitertijd en kleine diafragma-opening zijn vaak goed achteraf te stabiliseren.

3. Gebruik een groothoeklens en kom niet te dichtbij

Beeldstabilisatie achteraf is het makkelijkst als je een zo breed mogelijk perspectief hebt gebruikt, het liefst niet te dichtbij je onderwerp. Dit heeft twee redenen: je creëert meer punten in de omgeving van het onderwerp om op te stabiliseren en je voorkomt rare vertekeningen in het beeld. Die vertekeningen ontstaan als het programma wil stabiliseren op punten die eigenlijk van plek bewegen. Hierdoor verdraait het perspectief op een verkeerde manier.

4. Extra shot

Probeer meerdere bewegingen vanuit de hand uit, in meerdere takes. Bijvoorbeeld van links naar rechts, rechts naar links en langzaam inzoomend op het onderwerp. Neem voor de zekerheid ook een shot van het onderwerp waar geen beeldstabilisatie bij nodig is, zoals vanaf een statief of stil uit de hand. Dit is nodig, omdat je achteraf nooit precies weet of het allemaal gelukt is. Het gaat vaak goed, maar ook weleens mis. Het is dan handig als je achteraf alsnog een bruikbaar shot hebt.

5. Gebruik aanwezige middelen voor stabilisatie

Alle vormen van optische stabilisatie tijdens het filmen zijn welkom, en helpen achteraf het beeld nog stabieler te maken. Film bijvoorbeeld met het statief in de hand, met de camera erop gemonteerd. Dit geeft wat extra gew icht, wat minder trillingen als gevolg heeft. Film vanuit een langzaam rijdende auto, of vanaf de fiets, zo kun je langere afstanden afleggen zonder voetstappen te moeten zetten. Vergeet natuurlijk ook niet de eventuele optische stabilisatie op je lens aan te zetten.

Gebruik bijvoorbeeld een roltrap om shots optisch te stabiliseren. Zo vermijd je bewegingsonscherpte door voetstappen.

Tips voor betere beeldstabilisatie achteraf

Je kunt in de meeste videobewerkingsprogramma’s gemakkelijk je video’s stabiliseren met een druk op de knop. YouTube heeft hier zelfs opties voor als de video bewerkt is en op je kanaal staat. Ook worden de manieren waarop kan worden gestabiliseerd met software steeds complexer: zo kijkt de plug-in Warp Stabilizer in Adobe Premiere ook naar het perspectief in de video. Loop je bijvoorbeeld een hoek om, dan grijpt het programma vanaf dat moment andere contrastpunten. Uiteindelijk is het beste resultaat een combinatie van methodes: gebruik zoveel mogelijk optische stabilisatie, let op je sluitertijd, zorg voor scherpe contrastpunten en meerdere takes.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hasselblad X1D-50c – Revolutionaire systeemcamera aangekondigd

Vijf tips voor betere vakantiefoto’s