in

Review: Panasonic Lumix DMC-GH4


6 mei 2014, 15:41

De Panasonic Lumix DMC-GH4 kan filmen in resoluties en frame rates die nog niet zo heel lang geleden een veelvoud aan euro’s kostten. 4K-video komt daarmee beschikbaar voor de consument thuis.

Filmen in 4K!

De Panasonic Lumix DMC-GH4 lijkt aan de buitenkant als twee druppels water op de Panasonic Lumix DMC-GH3. Dat is fijn, omdat de meeste accessoires, zoals de batterygrip, ook op het nieuwe vlaggenschip van Panasonic passen. Binnen is de camera drastisch vernieuwd. Voornamelijk op het videovlak, maar schieters van stilstaande beelden zullen net zo enthousiast zijn.

ZOEKER

Zo is de resolutie van de elektronische zoeker nog verder omhoog gegaan. De refreshrate en kleurweergave van die zoeker zijn meer dan uitstekend. De verstokte reflexfotograaf die de optische zoeker altijd nog als enige waarheid zag, heeft met dit exemplaar toch een heel mooi alternatief in handen.

TOUCHSCREEN

Het volledig draaibare 3 inch touchscreen geeft een mooi helder en contrastrijk beeld. Via het touchscreen kun je nauwkeurig met je vinger op het display op precies dat focuspunt in je compositie scherpstellen. Eventueel met een vergrote weergave of focuspeaking. Erg handig!

AUTOFOCUS

De autofocus is met de nieuwe DFD autofocustechnologie en processor razendsnel. Dat is handig bij het bevriezen van een bewegend onderwerp, maar net zo fijn bij het volgen van een onderwerp dat snel door je compositie beweegt.

MEGAPIXEL

De fotoresolutie is met 16 megapixel aan boord niet verhoogd, gezien de relatief kleine micro fourthirds beeldsensor een begrijpelijke keus. De honger naar meer pixels wordt overigens meestal niet door fotografen, maar door marketeers gevoed. Voor een mooie A3-print is 16 megapixel meer dan genoeg.

SNEL

De nieuwe beeldsensor heeft een veel snellere output dan daarvoor mogelijk was. Samen met de Venus 9 beeldprocessor kan de Panasonic Lumix DMC-GH4 video’s schieten in 4K-formaat. En wel met maximaal 30 bps, met 100 mbps. Maar je kunt ook clips in 1080p met 200 mbps schieten. Wie van slow motion houdt kan ook met de GH4 aan de slag. Met de variabele frame rate van de camera kun je tot maximaal 96 bps schieten, uiteraard in 1080p.

SD-KAARTJE

Met deze enorme datastromen op je sd-kaartje begrijp je dat alleen de allersnelste kaartjes die hoeveelheid bytes aankunnen. Die snelle U3 sd-kaarten zijn naast snel, uiteraard nu ook nog een stuk duurder geprijsd dan de traditionele exemplaren.

INTERFACE

Wie de Panasonic Lumix DMC-GH4 wil inzetten in professionele videosettings kan de optionele YAGH-interface aan de onderkant monteren. Daardoor krijg je meer in- en outputmogelijkheden voor video en audio. Dat maakt bovendien tijdcodering mogelijk.

Plus- en minpunten
fraaie hr elektronische zoeker
filmen in 4K 30 bps, 100 mbps
slowmotion in 1080p, vfr tot 96 bps
uiterst snelle AF
wifi
relatief kleine beeldsensor
high-end video output alleen via optionele dock

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,4

Specificaties

  ModelPanasonic LUMIX DMC-GH4
  Prijs€ 1499,- (body)
  LeverancierPanasonic Benelux, tel. 073-6402802
  Sensor13,0×17,3mm live mos-sensor, micro fourthirds, 16 megapixel
  Resolutie4608×3456, 3264×2448, 2336×1752
  Videoresolutie3840x2160p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 200-25600 en automatisch
  Burstratemaximaal 12 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (twee verschillende compressies), mov, mp4, avchd
  Soort lenzenMFT-vatting
  Verlengingsfactor2x
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekerelektronisch, oled, 2.359.000 pixels
  LCD-monitorvolledig draaibaar 3 inch oled scherm, 1.036.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body560 gram/13,2×9,3×8,3 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips: Natuur fotograferen in de maand mei

Nieuw: Sony Alpha 77 II