in

5 tips om de blauwe heikikker te fotograferen

Kim van Arendonk

De blauwe heikikkers zijn weer gesignaleerd! Ja, blauwe kikkers in Nederland. Maar hoe waar zitten ze en hoe fotografeer je ze? Wij geven 5 tips.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

De blauwe heikikker

Je treft de heikikker aan in natte bos- en natuurterreinen op zand- en veengrond. De heikikker is normaal bruin met vlekken op de rug, je hebt ook ongevlekte exemplaren. Tijdens de paartijd, rond eind maart, kleurt het mannetje blauw. Hoe blauwer de kikker wordt, hoe aantrekkelijker het vrouwtje hem vindt. Je moet wel snel zijn want het blauw kleuren duurt maar een paar dagen en is op dit moment bezig! De Heikikker maakt een een gedempt, blaffend geluid. Hierdoor kun je hem op een afstand horen. Toch blijft het moeilijk om de kikker te vinden. Ze zijn erg schuw en ze kleuren niet allemaal of elk jaar even blauw.

De blauwe heikikker tussen de eitjes. Foto: mvdwal

Voorbereiding

Het meeste werk in het fotograferen van de blauwe heikikker is de voorbereiding. Je moet ze zien te vinden. Houdt daarom forums op in de gaten of kijk op www.waarneming.nl. Lees je in in dit diertje en leer wat het gedrag is en wanneer ze actief zijn. Dan leer je bijvoorbeeld dat je niet vroeg in de ochtend op pad moet gaan, dan zijn de kikkers nog helemaal niet actief. Over het algemeen zijn de kikkers actief als het zonnig en warm is. Mooie voorjaarsdagen zijn dus perfect. Denk er aan dat het leefgebied van de kikkers nat en drassig is. Houd er dus rekening mee dat je bij voorkeur waterdichte kleding en warme moet dragen.

Ze zijn soms niet goed te zien maar zeker goed te horen. Als je de karakteristieke roep kan het helpen om het dier eerst te lokaliseren met een verrekijker. Foto: simoneo

Objectief

Een lange, lichtsterke lens is erg handig om de blauwe heikikker in beeld te brengen. Met lang bedoelen we een flink aantal millimeters, dus bijvoorbeeld een 200 millimeter lens. Dan hoef je niet dichtbij te komen en schrik je de kikker niet af. Houd er rekening mee dat een lichtsterke lens met veel millimeters zwaar kan zijn. Overweeg om een statief mee te nemen dat laag bij de grond kan. Zo kun je je armen ontlasten en je gemakkelijker installeren op een plekje bij de kikkers in de buurt. Heb je geen statief met een kleine werkhoogte, overweeg dan een pittenzak. Daar kun je je lens goed stil op leggen en hij blijft wel stabiel.

Met een flink aantal millimeters kun je de kikker zo mooi beeldvullend in beeld krijgen. Foto: robsmit

Instellingen

Om de kikker alle aandacht te geven, kun je het beste je diafragma open houden. Dus een laag getal, bijvoorbeeld F4. Hiermee heb je een kleine scherptediepte en gaat dus alle aandacht naar de kikker! Kikkers zijn snel, zeker als ze je in de gaten hebben. Houd je sluitertijd dus aan de snelle kant. Als vuistregel kun je aanhouden dat je brandpuntsafstand ook je minimale sluitertijd is om bewegingsonscherpte te voorkomen. Dus bij een 200 millimeter lens, kun je het beste op 1/200sec fotograferen of daar boven. Je ISO kun je het beste laag houden, zeker omdat je overdag aan het fotograferen bent. Zo voorkom de kans op overbelichte foto’s en ruis.

Door het diafragma niet te hoog te zetten, houd je de aandacht mooi bij de kikker. Foto: ellesa

Op pad

Luister goed of je de kikker hoort, het geluid wat hij maakt is uniek en zal je dus gemakkelijk leiden naar de plek waar ze zitten. Als je in de buurt komt, nader ze voorzichtig: je wilt ze natuurlijk niet afschrikken! Heikikkers zijn erg schuw en duiken weg bij verdachte omstandigheden. Heb je een mooie plek gevonden, stel daar dan je spullen op en wacht tot er zich een mooi moment voordoet. Zoals voor de meeste natuurfotografie geldt, geduld is een schone zaak. Je zult vaak lang moeten wachten voor de meeste kans op een mooie foto. Bereid je dus goed voor met warme kleding en wellicht wat te eten in je fotogrugzak.

Door op ooghoogte te fotograferen krijg je meer contact in de foto. Het levert een sprekende foto op. Foto: yemrev

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotografietechniek: scherptediepte gebruiken bij macrofoto’s

Hoe bescherm je je camera tegen de kou?