in

Zo werk je met een kleine scherptediepte in je macrofoto’s

Het fijne van macrofotografie is dat je de scherptediepte helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Je werkt veelal met een kleine scherptediepte, dus veel achtergrondonscherpte. Dit zorgt ervoor dat je het onderwerp centraal kunt stellen, zonder afleidingen in het beeld.

Beperkte scherptediepte

Zeker in de natuur is dat belangrijk, omdat je vaak te maken hebt met veel blaadjes of takken eromheen. Wanneer je de achtergrondonscherpte wilt maximaliseren, is het van belang je camera zo evenwijdig mogelijk aan het onderwerp te plaatsen. Hierdoor zal je onderwerp veel scherper overkomen dan wanneer je schuin ten opzichte van het onderwerp staat.

Stabilisatie:
Zorg dat je stabilisatie van de lens uitstaat wanneer je vanaf statief werkt, zo voorkom je een traag werkende autofocus.

Deze orchidee heeft een zeer beperkte scherptediepte.

Wil je juist veel scherptediepte, maak dan het diafragma kleiner (dus een hoger F-getal op de camera). De kleinere diafragma-opening zorgt ervoor dat er meer scherp in beeld komt, maar daarmee ook minder licht. In dat geval kun je twee dingen doen om toch meer licht op de foto te krijgen: de sluitertijd verlengen of de iso-waarde omhoog schroeven.

Verhoog de iso-waarde niet te snel, want dan krijg je al snel ruis. Beter is het om in donkere situaties vanaf statief te werken en bij stilstaande macrovoorwerpen dan een langere sluitertijd te hanteren in plaats van voor een hogere iso te kiezen.

Beweegt je onderwerp en heb je geen statief? Dan kun je de iso wel wat verhogen. Zeker met moderne camera’s is het geen probleem om met iso 1600 of 3200 nog een foto te maken, zolang je maar niet te veel de schaduwpartijen achteraf wilt ophalen.

Met een optimale scherptediepte is deze vlinder gefotografeerd. Door evenwijdig te fotograferen aan het onderwerp, is de vlinder van vleugeltop tot kop scherp.

Experimenteer

Wil je je bekwamen in macrofotografie, dan is het vooral belangrijk heel veel te oefenen. Maak gebruik van verschillende lenzen, tussenringen en flitsers en dergelijke, en je mogelijkheden worden oneindig. Er zijn talloze betaalbare opties om mooie vergrotingen te maken, dus het budget hoeft geen bepalende factor te zijn. Experimenteer met het materiaal, de compositie en de verschillende technieken, want hiermee geef je een boost aan je creativiteit.

Het mooiste aan macrofotografie: er zijn geen strikte regels waar je je aan hoeft te houden. Niets moet, alles mag!


Deze orchidee is bewust onscherp, wat een dromerig beeld creëert.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony ZV-1

6 tips om vlinders te fotograferen