in

Zo speel je snel in op veranderende omstandigheden


18 november 2020, 07:53

Het snel inspelen op veranderende omstandigheden is een erg belangrijk en vaak zelfs cruciaal onderdeel van het fotograferen. Hoe speel je nu snel in op veranderende omstandigheden bij handmatige bediening van je camera?

Fotografie draait om het maken van een pakkend beeld. Dat kun je nu eenmaal niet alleen aan de camera overlaten, want hoe goed je toestel ook is, het creatief oog blijft het belangrijkste element. Daarnaast is het zo dat je camera nog zo goed kan zijn op technisch gebied, als je die techniek verkeerd gebruikt kun je nog steeds met slechte beelden thuiskomen.

Compositie en onderwerp zijn van belang, maar nog belangrijker is hoe jij daar als fotograaf mee omgaat. Tijdens het fotograferen heb je altijd te maken met veranderende omstandigheden, want iedere verandering van licht, standpunt of compositie kan betekenen dat je beeld er anders uitziet of dat je qua instellingen een verandering door moet voeren om je beeld optimaal te maken. Gebruik de volgende tips om altijd met goede beelden huiswaarts te keren.

Je foto moet donkerder

Als je foto donkerder moet worden, dan kun je dat op verschillende manieren doen. Als eerste kun je een kortere sluitertijd gebruiken. Daarnaast kun je het beeld ook donkerder maken door een lagere iso-waarde te kiezen of door met een kleiner diafragma (een groter f-getal) te werken. Gebruik wat passend is in jouw beeld en zorg ervoor dat de beeldkwaliteit en scherpte op orde blijven.

Je foto moet lichter worden

Het beeld lichter maken doe je door juist een langere sluitertijd te gebruiken, door een hogere iso-waarde te kiezen of door een groter diafragma (een kleiner f-getal) te gebruiken. Pas op voor overbelichting en houd daarom zowel je beeld als het histogram in de gaten.

Je hebt een bewegend onderwerp

Beweging in beeld kun je zowel bevriezen als laten zien. Afhankelijk van wat je wilt bereiken kun je beweging laten zien door met een langere sluitertijd te werken of juist een zo kort mogelijke sluitertijd te gebruiken om de beweging te bevriezen.

Je wilt spelen met scherpte en onscherpte

Spelen met scherpte en onscherpte is vaak fraai en tilt je beeld al snel naar een hoger plan. Wil je graag dat je onderwerp scherp tegen een onscherpe achtergrond afsteekt? Kies dan voor een groot diafragma (een klein f-getal). Wil je juist dat alles scherp is? Kies dan een klein diafragma (een groot f-getal). Zorg voor een passend gebruik van dit scherpte-onscherpte-spel, want spelen met scherpte past zeker niet bij ieder beeld, maar kan je foto veel krachtiger maken als je het in de goede situaties gebruikt.

Je bent op zoek naar de optimale beeldkwaliteit

Als je op zoek bent naar de optimale beeldkwaliteit kun je het beste kiezen voor een zo laag mogelijke iso-waarde om beeldruis te voorkomen. Daarnaast is het meestal een goed idee om voor een zo kort mogelijke sluitertijd te kiezen om beweging te voorkomen. Op die manier krijg je een beeld dat schoon en scherp is.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zachte huid in Photoshop

Beweging in de lucht: zo fotografeer je bewegende wolken