in

Zo pas je de beeldverhouding van je foto aan in Lightroom


16 maart 2020, 08:50

Heb je tijdens het fotograferen je camera nét scheef gehouden of zijn er elementen aan de randen van je foto in beeld gekomen die je niet wilt zien, dan kun je de foto bijsnijden en rechtzetten. We leggen je uit hoe je de beeldverhouding aanpast in Lightroom!

Foto’s die je met een camera maakt hebben nagenoeg altijd een beeldverhouding van 3:2 of 4:3. Ook als je afdrukken maakt, wordt die beeldverhouding doorgaans aangehouden. Verder werken beeldschermen en televisies ook weer met een specifieke beeldverhouding, zoals 16:9 of 16:10.

Het is daarom goed denkbaar dat je liever niet zomaar willekeurig met een zijde of hoekpunt wilt slepen. Want daarmee raak je die standaard beeldverhouding kwijt. Je foto wordt ineens minder rechthoekig of zelfs vierkant, of hij wordt zo smal dat het meer een panorama begint te lijken. Gelukkig kun je ook bijsnijden met behoud van de originele beeldverhouding.

Dat werkt bijzonder eenvoudig. Houd gewoon de Shift-toets ingedrukt, terwijl je een zijde of hoekpunt van de foto versleept. Of klik even op het slotje bij de gereedschapsopties (rechts op het scherm), zodat het sluit. Dan hoef je de Shift-toets niet alsmaar ingedrukt te houden.


Houd de Shift-toets ingedrukt of sluit het hangslotje voor een vaste beeldverhouding.

Er wordt nu automatisch bijgesneden met behoud van de beeldverhouding. Dus als je met een korte kant sleept, gaan de lange zijden automatisch mee – en andersom. Dit betekent dus wel dat je nu een klein beetje beperkt bent in je mogelijkheden. Je moet gewoon wat creatiever zijn om het storende deel van de foto kwijt te raken, terwijl je tegelijkertijd aan de beeldverhouding vastzit.

Een andere beeldverhouding

Niet elk apparaat heeft dezelfde beeldverhouding. Of je besluit dat deze foto het een stuk beter doet als je de beeldverhouding omzet naar 1:1 (vierkant) of naar 16:9. Je kunt de beeldverhouding dan in één keer aanpassen door op de tekst links naast het hangslot te klikken. Daar staat momenteel waarschijnlijk Origineel of Als opname. Kies in het pop-upmenu dat nu verschijnt de beeldverhouding die je wilt hebben en het selectiekader wordt automatisch bijgesteld.

Staat de gewenste beeldverhouding er niet tussen? Kies dan voor Aangepaste waarde invoeren en geef de verhouding zelf op, bijvoorbeeld 5:6 of 7:9.

Zodra je een andere beeldverhouding kiest, zal niet automatisch het juiste deel van de foto geselecteerd worden. Lightroom kan immers niet weten welk beeldmateriaal jij wilt overhouden.

Dat los je eenvoudig op door de muisaanwijzer binnen het geselecteerde gebied te brengen, zodat het in een handje verandert. Met ingedrukte muisknop versleep je het selectiekader vervolgens net zo lang tot je precies het juiste deel van de foto geselecteerd hebt. Dit werkt trouwens precies hetzelfde als je zelf een uitsnede maakt.


Je kunt makkelijk een andere beeldverhouding instellen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Irix 45mm f/1.4 – Lichtsterk standaardobjectief

Nachtfotografie: zo kies je de optimale belichtingsinstellingen