in

Zo krijg je altijd scherpe ogen in een portret


17 juli 2019, 12:34

Als portretfotograaf ben je altijd op zoek naar foto’s waarbij de ogen van je model er gelijk uitspringen. De scherpte is daarbij van groot belang: de ogen van je model moeten immers altijd scherp zijn. Hoe zorg je daarvoor?

Elke fotograaf weet dat de ogen van een model een ontzettend belangrijk element zijn in een portretfoto. De kijker wordt daar direct naartoe getrokken, want bij het zien van een persoon kijken we immers altijd vrijwel meteen naar de ogen. Daarom is het belangrijk om de ogen mooi scherp en helder te fotograferen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar met wat kennis over het omgevingslicht en de beste camera-instellingen gaat het je prima lukken.

Isabeauphotography
Deze ogen springen er echt uit

Scherpstellen

Uiteraard is het van groot belang dat je de ogen van je model voorrang geeft bij het scherpstellen. De ogen moeten altijd scherp zijn. Als ze dat niet zijn, dan ‘lijkt’ de foto gelijk helemaal onscherp. Zorg er dus voor dat je scherpstelt op de ogen, of bij een schuin gepositioneerd model en een beperkte scherptediepte op het oog dat het meest dichtbij is. Dit kun je doen door scherp te stellen op het oog, deze focus vast te houden en vervolgens de compositie te bepalen door je camera te bewegen. Een fijnere optie is om de scherpstelpunten van je camera te verplaatsen en op het oog te positioneren. Zo weet je zeker dat de scherpte goed zit. Kies uiteraard een passende sluitertijd, om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Steeds meer camera’s hebben tegenwoordig de beschikking over geavanceerde technieken om zelf de ogen van je model te herkennen en daar gelijk op scherp te stellen. Deze technieken werken vaak snel en betrouwbaar. Als je zo’n camera hebt, probeer deze optie dan eens uit.

Diafragma

Bij het gebruik van lichtsterke objectieven en een beperkte scherptediepte (bijvoorbeeld f/1.8 of f/1.4) kan het een uitdaging zijn om de ogen scherp te krijgen. Doordat de scherpte maar heel beperkt is zit je er snel naast. Eén centimeter naar voren of naar achteren betekent onscherpte. Dat is vaak fraai in de achtergrond van een beeld, maar alleen als de ogen juist wél scherp zijn. Om wat meer scherpte in je beeld te krijgen kun je ervoor kiezen om een wat kleiner diafragma te kiezen, bijvoorbeeld f/2 of f/2.8. Dat is vaak ook mooier, zeker als je erg dichtbij je model staat. Een portretfoto waarin de ogen scherp zijn maar de neus al niet meer, kan best ‘vreemd’ ogen.

Jacinthe
Ogen zijn een ontzettend belangrijk element in een portret

Als je model ‘schuin’ voor de camera staat kan het voorkomen dat slechts één van de ogen scherp is. Dat kan mooi en functioneel zijn in een beeld, als tenminste één van de ogen wel goed scherp is. Meestal is het logisch om ervoor te kiezen het meest dichtstbijzijnde oog scherp te fotograferen.

Nabewerking

Om de ogen van je model nét nog wat meer scherpte en helderheid mee te geven kan het handig zijn om daar in de nabewerking ook nog wat aandacht aan te schenken. Een plaatselijke bewerking op de ogen met wat extra scherpte, helderheid of het verminderen van schaduwen kan al wonderen verrichten. Ook een beetje extra kleur (saturatie) kan mooi zijn. Pas echter op en doe voorzichtig met de sliders. Het effect is al snel overdreven aanwezig en het laatste dat je wilt is dat je portretfoto onnatuurlijk oogt.

Waltervanos
Voor dierenportretten geldt hetzelfde: ook hier zijn de ogen erg belangrijk

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sony Alpha 7R IV

Waarom iedere landschapsfotograaf ook een tele-objectief nodig heeft!