in

Zo breek je de fotografiesleur


25 februari 2020, 15:49

Iedereen heeft wel eens een periode waarin hij of zij wat minder inspiratie heeft om eropuit te gaan om te fotograferen. De motivatie ontbreekt, of de creativiteit begint gewoon niet te vloeien en de camera blijft in de kast liggen. Maar niet getreurd! In dit artikel geven we je wat tips om de fotografiesleur te doorbreken.

Doe dagelijkse uitdagingen

Soms weet je gewoon even niet meer wat je moet fotograferen. Dan kan het helpen om het onderwerp te laten bepalen door een externe partij! Er zijn genoeg dagelijkse foto uitdagingen die je kunt doen als fotograaf, en je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt. Heb je bijvoorbeeld de opdracht om een foto te maken met sinaasappelen, dan kun je natuurlijk gaan voor een makkelijke foto. Of je kunt het wat grootser aanpakken en een stilleven creëren met een sinaasappel als onderwerp. Misschien begint zo de creativiteit te vloeien!


Foto: skyart

Doe mee aan fotowedstrijden

Je kunt meedoen aan een fotowedstrijd. Doordat het thema vastgesteld is kun je gaan kijken of je op pad kunt gaan en mee te doen aan de wedstrijd met een nieuwe foto. Echter kun je ook je archief induiken en je oude foto’s bekijken. Wellicht zit er nog een goede foto tussen die jij alweer vergeten was. Je kunt ook een oude foto opnieuw gaan bewerken. Door zo met fotografie bezig te zijn en door je eigen archief te gaan raak je misschien weer geïnspireerd om een foto opnieuw te proberen of juist een andere uitdaging aan te gaan!

Op Zoom.nl plaatsen we ook regelmatig fotowedstrijden! Klik hier om naar onze fotowedstrijden te gaan.


Foto: KPPhotography

Raak geïnspireerd door andere fotografen

Als je een beetje moeite hebt met je eigen fotografie, probeer dan eens inspiratie te halen uit andere fotografen! Er zijn genoeg getalenteerde fotografen wiens fotografie je kunt gebruiken om je eigen fotografie te verrijken. Misschien kun je proberen een bepaalde foto na te maken, of door middel van de bewerking een bepaalde stijl te creëren. Of je kan juist naar dezelfde locatie toe om daar te proberen eenzelfde foto te maken. Als laatste kun je ook nog met andere fotografen op pad gaan. Wissel tips uit en leer van elkaar, dit kan ook helpen om je fotografie weer op te pakken!


Foto: sven483

Denk aan de boodschap van een foto

Soms kan het helpen om juist intensief bezig te gaan met fotografie, en op een andere manier naar fotografie te kijken. In plaats van de omgeving te registreren, ga op zoek naar de boodschap die je wilt vertellen met de foto. Laat daaruit alles in de foto bepalen. Bedenk wat wil je vastleggen, en ga diep in op de details. Wat is je motivatie achter de foto, wat is het hoofdonderwerp en welke zijn secundair? Daarnaast kun je ook kiezen voor een bepaalde sfeer die de foto moet krijgen. Ga zo aan de slag en misschien vind je weer nieuwe inspiratie om op een andere manier naar fotografie te kijken.


Foto: GertrudeGoene

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres
voorbeeld histogram

Zo gebruik je een histogram in je fotografie

Compositieleer: zo kies de juiste kadrering en verhouding