in

Werken voor Stichting Earlybirds Fotografie


5 februari 2015, 09:47

Tineke Giesbers was zelf oma van een te vroeg geboren kindje toen ze begon als vrijwilliger van de stichting Earlybirds Fotografie. In deze blog vertelt ze hoe ze te werk gaat tijdens de fotoreportages voor de stichting.

In juni 2013 werd mijn eerste kleinkind 6 weken te vroeg geboren. Je maakt dan als (schoon-) moeder van dichtbij mee wat ouders van prematuur geboren kindjes doormaken. Toen op een gegeven moment Stichting Earlybirds Fotografie fotografen zochten voor onder andere de provincie Utrecht hoefde ik niet lang na te denken. Ik stuurde mijn motivatie en portfoliofoto’s naar het bestuur en in april 2014 had ik mijn eerste reportage in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht. Een ziekenhuis waar ik daarna nog menig keer zou terugkomen.

Prematuur in WKZ Utrecht geboren met 27 wk

De reportage

De doelstelling van Earlybirds Fotografie is om ouders met prematuur geboren kinderen tussen de 26 en 36 weken zwangerschapsduur geboren, met een minimaal ziekenhuisverblijf van 3 weken, kosteloos een fotoreportage in het ziekenhuis aan te bieden. Deze reportage is voor de ouders later een mooie herinnering aan het prille, vaak hectische, begin van het leven van hun kindje. Het zijn géén keurige fotoshoots zoals bij een fotograaf in een studio, maar reportages waarin het ziekenhuisgebeuren, waaronder vaak een verzorging/-knuffelmoment, bijvoorbeeld een badje of buidelen, op zo’n ongedwongen en natuurlijke manier wordt vastgelegd. Ik zeg altijd: let niet op mij, ga gewoon jullie gang. Uiteraard creëer je soms een momentje waarbij eventueel beide ouders, met broertjes/zusjes, samen op de foto staan. Maar vaak ontstaan zulke momenten ook wel spontaan. Verder kijk ik altijd goed om mijn heen en fotografeer ik details die mij opvallen; een namenslinger, een tekening van een zusje of het eerste flesje waaruit gedronken is. Door met scherptediepte te spelen, kun je de vaak drukke achtergronden rustiger maken of de nadruk leggen op bijvoorbeeld voetje of handje.

foto gezin in Beatrix ziekenhuis Gorinchem

Earlybirds

Ouders krijgen bij een reportage een Nicu en/of Earlybirdje aangeboden voor hun kindje. Gehaakte vogeltjes met een gedraaide staarten. Deze staarten symboliseren de navelstreng en het is gebleken dat als baby’s die staartjes vasthouden, zij daar rustig van worden en minder de neiging hebben om aan infuusjes en sondes te gaan trekken. Nicu’s zijn vogeltjes zonder vulling, voornamelijk bestemd voor in couveuses. De Earlybirdjes mét vulling zijn voor in de wiegjes. Helaas mogen ze niet in alle ziekenhuizen bij de kindjes, maar we hopen dat de kindjes er gauw profijt van hebben. Er zijn heel veel mensen in het hele land druk aan het haken. De birdjes worden uitgebreid gewassen en gekeurd.

baby in wiegje met Earlybirdje

Het licht en de apparatuur

Alle reportages worden gemaakt zonder flits, dus zuiver met het aanwezige licht. De ene keer is dat daglicht (raam) , dan weer alleen kunstlicht of een mengeling van beide. Soms heb je pech en gaan de (vaak oranje/rode) zonneschermen (automatisch) naar beneden en zal je die gloed uit je foto’s moeten filteren. Ik fotografeer zelf altijd met de witbalans op automatisch en pas die in Lightroom naderhand aan. Fotograferen in raw is dan ook de beste manier om je foto’s optimaal te kunnen bewerken. Het verschilt enorm per ziekenhuis of ruimte hoe de lichtomstandigheden zijn. Het beste kom je daarbij natuurlijk uit de voeten met lichtsterke fotoapparatuur. Ik fotografeer zelf met de Canon EOS 5D mark III en de lens die ik het meest gebruik is de Canon 24-70 mm F2.8 II. Voordat ik deze lens had, gebruikte ik vooral de Canon 50 mm F1.4 . Hoewel die nog steeds in mijn tas zit, blijkt in de praktijk toch dat het zoombereik van de 24-70 mm lens bijzonder handig is in de vaak beperkte ruimtes in de ziekenhuizen met als voordeel dat je niet steeds van lens hoeft te wisselen. Zowel een overzichtsfoto als een detailfoto behoren dan tot de mogelijkheden. Vaak moet de iso flink omhoog om nog een redelijk belichte foto te kunnen maken. De eventuele ontstane ruis is daarna goed te corrigeren in Lightroom.

detailfoto voetje

Werkgebied

Mijn werkgebied voor Earlybirds is de provincie Utrecht, dus daardoor kom ik regelmatig in het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis. De verpleging is altijd supervriendelijk en denkt echt mee hoe het een en ander soms te realiseren is. Bijvoorbeeld toen ik een keer een tweeling ging fotograferen en de verpleging ervoor heeft gezorgd dat er een bed op de NICU kwam tussen de twee couveuses in, zodat voor de eerste keer de ouders met hun twee dochters op het bed sámen op de foto konden! Verder kom ik ook in het Diaconessenhuis en St. Antonius Ziekenhuis Een enkele keer ben ik ook afgereisd naar het Beatrixziekenhuis in Gorinchem als in de provincie Zuid-Holland geen fotograaf voorhanden was. Je komt dus in verschillende ziekenhuizen en wordt dus uitgedaagd om steeds met andere (licht-) situaties om te gaan.
Foto 5 (foto tweeling)

Dankbaar werk.

Elke reportage is uniek. Elke vroeggeboorte heeft zijn eigen verhaal. Ouders zijn daar vol van en vertellen je vaak het hele verhaal. Goed kunnen luisteren, je betrokken en geïnteresseerd op kunnen stellen, zijn dus wel enkele van de noodzakelijke eigenschappen van een Earlybirdsfotograaf. Ik probeer altijd dezelfde dag al een kleine preview in de vorm van een collage naar de ouders via de mail te sturen. De overige foto’s krijgen de ouders zo spoedig mogelijk daarna via Wetransfer toegezonden, zowel in kleur als zwart-wit. Ouders beslissen zelf of foto’s uit de reportage op enige wijze gepubliceerd mogen worden. De ouders kunnen eventueel een fotoboek van de reportage bestellen. Dit heb ik al enkele keren mogen doen en ouders laten mij dan weten ” niet uitgekeken te raken”. De reacties van de ouders op de foto’s zijn altijd hartverwarmend. Het zijn voor hen zulke waardevolle foto’s en ze zijn er erg blij mee. Het fotograferen voor Earlybirds doe ik vol passie voor het fotograferen, vol liefde voor de prematuur geboren kindjes en vol betrokkenheid naar de ouders toe. Natuurlijk ontkom je ook niet aan de nodige emoties, maar gelukkig kan ik daar goed mee omgaan. Je krijgt niet altijd te horen hoe het de kindjes na de reportage is vergaan, wat ik soms wel jammer vind. Een enkele keer krijg je wel een fijn bericht als een kindje bijvoorbeeld naar huis is gegaan, maar helaas ook een enkele keer een bericht dat het toch niet goed is gegaan en dan zijn je foto’s dus nóg dierbaarder geworden. Fotograferen voor Earlybirds is ontzettend dankbaar en waardevol werk en ik ben blij dat ik ouders tastbare herinneringen kan geven aan een moeilijke periode. Ik hoop dit waardevolle werk nog lang te mogen doen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen met replica’s

Fotodokter: Bewegingsonscherpte