in

Vijf veelgemaakte fouten bij het instellen van je camera

Eline Sips 

Vind je het lastig om je camera goed in te stellen? We helpen je een aantal veelgemaakte fouten te voorkomen!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Een overzicht van de beste camera-instellingen per fotografiegenre vind je in dit artikel.

Vergeten je kaart te formatteren

Leer jezelf aan om iedere keer bij een nieuwe camera of een nieuwe geheugenkaart, de kaart in de camera te formatteren. Door deze handeling maakt de camera de juiste mappen aan op de kaart, waardoor je later problemen met het uitlezen of wegschrijven van je bestanden kan voorkomen. Verwijder je foto’s ook nooit via je computer, maar doe dit altijd rechtstreeks via de camera. Zo voorkom je corrupte bestanden die problemen opleveren.

De ISO-waarde op automatisch laten staan

Zeker bij slechte lichtomstandigheden is het goed om altijd je ISO-waarde te controleren. Als je deze namelijk op automatisch laat staan, kan de iso-waarde zonder dat je het doorhebt, veel te ver stijgen. Je foto’s lijken dan goed belicht en op je cameramonitor lijkt er weinig aan de hand. Als je de foto’s echter op het beeldscherm van je computer bekijkt, blijk je opeens met heel veel ruis te zitten.

DKazemier

Het verkeerde focuspunt gebruiken

Iedere soort situatie vereist een andere manier van focussen. Controleer daarom vooraf welke autofocusinstellingen je hebt ingesteld en stap eventueel over naar handmatig focussen. Een verkeerde focusmethode of een verkeerd focuspunt kan namelijk al snel voor onscherpe foto’s zorgen en daar kan je achteraf helemaal niks mee aan veranderen.

Alles over autofocus leer je in dit artikel

Beeldstabilisatie gebruiken met een statief

Beeldstabilisatie gebruiken we regelmatig, omdat het uit de hand soms lastig is om de camera goed stil te houden. Het is een technologie die erg verbeterd is de afgelopen jaren, waardoor we minder snel naar het statief hoeven te grijpen. In sommige situaties is het statief echter toch noodzakelijk en in dat geval moet je vooral ook niet vergeten om je beeldstabilisatie weer uit te schakelen. De stabilisatie kan namelijk moeilijk omgaan met een volledig stabiel beeld, waardoor je een soort overcompensatie krijgt. Er kan dan alsnog een rare soort onscherpte optreden. Gebruik je dus regelmatig een statief? Schakel dan sowieso je beeldstabilisatie uit!

Eeuwig op de automatische stand blijven fotograferen

De grootste beginnersfout is waarschijnlijk toch wel het niet durven afstappen van de automatische stand van je camera. Als je die stap echter niet durft te maken, zal je weinig leren over techniek, belichting en de juiste instellingen. Je zal zelf moeten werken met het diafragma, de sluitertijd, focusmethoden, iso-waarde en belichtingscompensatie, om écht te begrijpen hoe het werkt. Zet die groene en veilige stand daarom eens uit en durf fouten te maken!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Klonen in Lightroom: kopiëren en plakken

5 tips voor een spannend contrast in je foto