in

UV-filter: wel of niet?

Jasper van Bladel

Veel fotografen gebruiken een UV-filter op hun lens. Wat doet zo’n filter precies en is het goed om in een goed UV-filter te investeren?

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Een UV-filter houdt – de naam zegt het al – ultraviolette straling tegen. Dit soort filters is in feite een erfenis van vroegere tijden, want de lenzen van vijftig jaar geleden waren nog nog niet zo goed beschermd tegen deze straling. Die straling kon toen ook meer kwaad, want sommige fotografische films – het rolletje – was daar zeer gevoelig voor. UV-straling veroorzaakt een soort blauwe ‘waas’ die je het liefst niet tegenkomt in je foto’s. Tegenwoordig is de noodzaak van het monteren van een UV-filter een stuk kleiner, doordat digitale camera’s eenvoudigweg minder last hebben van ultraviolette straling.

Op plekken waar die straling hoger is dan gemiddeld, bijvoorbeeld op grote hoogtes in berggebieden of op enorm zonnige dagen, kan het monteren van een UV-filter echter enig voordeel bieden. Toch zijn de optische voordelen van een UV-filter tegenwoordig minimaal en moet kun je de voordelen van een UV-filter beter op andere vlakken zoeken.

Bescherming

Dat betekent dus niet dat het monteren van een filter grote onzin is. Een UV-filter (of eigenlijk elk soort filter) kan namelijk ook handig zijn als bescherming. Een extra stukje glas voor je dure frontlens zorgt ervoor dat er een ‘buffer’ is mocht er iets met je lens gebeuren. Het vervangen van een filter is tenslotte een stuk voordeliger dan vervanging of reparatie van je kostbare lens.

Dit geldt overigens alleen voor kleine ongevallen met een beperkte impact, want een filter is natuurlijk geen wondermiddel. De schade die veroorzaakt wordt als je lens van grote hoogte op de grond valt wordt natuurlijk niet teniet gedaan door een gemonteerd filter.

De montage van een UV-filter heeft met name zin als je blootstelling van je frontlens (het voorste element van je lens) aan zand, stof of kleine krassen wilt voorkomen. Een filter is ook gemakkelijker schoon te maken, doordat het in tegenstelling tot je frontlens vlak is en je het filter van de lens af kunt halen.

Kwaliteitsverlies

Argumenten om juist niet te kiezen voor een filter zijn er ook. Zo heeft het monteren van een extra stuk glas voor je lens invloed op de kwaliteit van je beelden. Een slecht filter zorgt voor verlies van scherpte, detail en soms voor de toevoeging van een waas of zelfs voor de verschijning van vreemde flares.

Een dure lens met daarop een goedkoop filter zorgt alsnog voor slechte resultaten. Als je toch een filter wilt gebruiken, zorg dan altijd voor een filter van goede kwaliteit, waardoor je geen afbreuk doet aan de optische kwaliteiten van je kostbare lens.

Een UV-filter is tegenwoordig dus geen noodzaak meer, maar kan desondanks toch voordelen bieden als bescherming of ‘kreukelzone’ in het geval van kleine ongelukken. Wat je ook kiest, neem in ieder geval een kwalitatief goed filter waarmee je geen afbreuk doet aan de optische kwaliteiten van je dierbare lens.

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor low-key fotografie!

Sneak peek: de nieuwe updates van Adobe Photoshop en Lightroom