in

Trouwfotografie: dit zijn de valkuilen waar je als fotograaf op moet letten

Als fotograaf hoop je natuurlijk dat alles op rolletjes loopt op de trouwdag die je mag vastleggen. Je kunt dan in alle rust prachtige beelden maken met veel emotionele waarde. Maar lang niet alles gaat altijd goed. Wat zijn de grootste valkuilen op een trouwdag?

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Trouwfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van die ene belangrijke dag en wat hier als fotograaf allemaal bij komt kijken.

Er kan een hoop fout gaan op een trouwdag. Op sommige dingen heb jij geen invloed. Dan moet je maar het beste maken van de situatie. Maar op andere dingen heb jij wel degelijk invloed. Zorg dus dat je niet in deze valkuilen terechtkomt.

Geen grip op de dag

Als er één ding is dat je beslist moet hebben als fotograaf op een trouwdag, dan is het grip. Grip op het schema, op je werk en op wat van je verwacht wordt. Doordat een trouwdag vaak hectisch verloopt en op allerlei plekken iets te beleven is, is het helaas gemakkelijk om die zo belangrijke grip te verliezen. Zodra je aandacht verslapt, mis je zo een belangrijk moment of ben je op het verkeerde moment op de totaal verkeerde plek. Voorbereiding telt, en ook tijdens de dag mag je niet verslappen. Houd de dag dus goed in de hand, dan komt het goed met de foto’s.

Houd altijd het overzicht en grip op de dag.

Nel Wierenga (fotonel-nl)
Nikon D7100 · ISO 1600 · F 4,5 · 1/1250 SEC · 40 MM

Verkeerde instellingen

Grip op je instellingen, en daarmee op de kwaliteit van je beelden, is eveneens erg belangrijk. Je kunt nog precies op de juiste plek staan tijdens alle belangrijke momenten, als er dan alleen maar onscherpe of overbelichte beelden uit je camera rollen, is dat natuurlijk onacceptabel. Ken je camera en weet hoe je moet inspelen op de verschillende omstandigheden. Weet hoe je met scherpte en onscherpte werkt en hoe je precies op het goede punt scherpstelt. Weet ook wanneer een traditionele aanpak nodig is en wanneer je meer vrijheid kunt pakken.

Verkeerde instellingen zijn funest. Zorg er dus voor dat het instellen van je camera automatisch gaat en dat je het – net als bij fietsen of autorijden – onbewust goed doet. Pas dan kun je focussen op de rest.

Zorg dat je je instellingen razendsnel kunt aanpassen, zodat je creatieve momenten niet mist.

Mariëlle Franssen, Create&Trends (createtrends)
Canon 5D III · ISO 1000 · F 2,8 · 1/125 SEC · 70 MM

Slechte communicatie

Het klinkt voor de hand liggend, maar slechte communicatie kan een hoop verpesten op een trouwdag. Weet waar je op welk moment moet zijn en wat precies van je verwacht wordt. Wees tweehonderd procent voorbereid en zorg voor een heldere en duidelijke communicatie vooraf, zodat het bruidspaar weet dat jij goed voorbereid bent. Het paar zelf heeft al genoeg om zich zorgen over te maken. Dus als de fotograaf weet wat hij of zij doet, is dat al een zorg minder. Zo kun je een paar dagen voor de bruiloft nog even een mailtje sturen of het paar opbellen met de boodschap dat je er klaar voor bent en er zin in hebt. Dan kun je tegelijk ook eventuele laatste vragen beantwoorden of dingen vragen die voor jou nog niet helemaal duidelijk zijn.

Geen soepel contact tijdens de dag

Naast het fotograferen is ook de omgang met de gasten op de dag zelf een heel belangrijk aspect bij het fotograferen van een bruiloft. Je bent er natuurlijk in de eerste plaats voor de foto’s, maar je bent ook een belangrijk onderdeel van de dag. En daarbij heb je continu te maken met andere mensen. Zorg er dus voor dat je soepel met mensen kunt omgaan en dat je geen onprettige, norse of vervelende indruk op de gasten maakt. Hopelijk ten overvloede: wees alert, vrolijk en zorg dat je niet verveeld op je telefoon staat te kijken of rare opmerkingen maakt. Wie weet zit je volgende klant wel ergens tussen de bruiloftsgasten, en natuurlijk wil je altijd een positieve en goede indruk nalaten.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Trouwfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je de technieken te beheersen die beweging in je foto’s brengen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de voorbereiding van een bruiloft
  • Welke momenten je absoluut mag missen
  • Wat er allemaal in je cameratas moet zitten
  • De afhandeling en bewerking na de bruiloft

Bekijk hier de volledige Cursus Trouwfotografie.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

RAW bestanden openen in Photoshop: zo werkt Camera RAW

Gezocht: de mooiste fotolocaties van Griekenland!