in

Teksten en titels in je foto’s met Photoshop!


21 juli 2019, 08:45

Wil je een bepaalde tekst of een titel mooi verwerkt in je foto’s? We leggen je uit hoe je dit aanpakt in Adobe Photoshop!

Titeldia maken

Wanneer je in Photoshop tekst toevoegt, komt dit automatisch in een nieuwe laag te staan. Met behulp van Laagstijlen kun je daar bijzondere dingen mee doen. We beginnen met een voorbeeld dat je zou kunnen gebruiken voor een lezing: een titeldia maken voor die lezing. We nemen een passende foto en zetten de titel daar in lekker grote letters boven. Als de tekst nog niet groot genoeg is met de grootste letter, kun je twee dingen doen. Je kunt een lettergrootte boven in de balk intypen, of je kunt de tekst invoeren en die daarna met Bewerken, Vrije transformatie net zo groot maken als je zelf wilt.

De titel ga je hierna naar de achtergrond verplaatsen

Het eerste wat leuk zou zijn, is als het zou lijken alsof de letters achter de gebouwen staan. We kunnen dat natuurlijk doen met een masker. Ook aan een tekstlaag kun je een masker toevoegen. In dit geval is er echter een manier die nog veel gemakkelijker gaat. Als je in een leeg stukje van de tekstlaag in het lagenpaneel dubbelklikt (of kiest voor Laag, Laagstijl), dan kun je het Laagstijl-dialoogvenster oproepen. We hebben dat al eens gezien, maar nu gaan we eerst een andere optie gebruiken. Als eerste optie in het rijtje links zie je Opties voor overvloeien, en in dat venster zie je beneden twee balkjes met Overvloeien als.

Daarmee kun je de laag transparant maken op basis van helderheden en kleur. Kies voor Blauw als kleur, omdat de lucht achter de letters blauw is. Vervolgens ga je naar het Onderliggende laag-balkje en trek je het linker schuifje naar rechts. Wat je daarmee doet, is tegen Photoshop zeggen: ‘Als de onderliggende kleur niet blauw is, dan moet deze laag op die plek transparant worden.’ Het schuifje bepaalt hoe strikt er wordt gekeken naar de onderliggende kleur. Je ziet dat we hiermee in staat zijn om de letters doorzichtig te maken op plekken waar gebouwen staan, aangezien die gebouwen immers niet blauw zijn! Alleen links blijft er een heel klein stukje over waarbij er kennelijk wat blauw in het gebouw zit. Trekken we het schuifje verder naar rechts, dan verdwijnt dit ook, maar beginnen de letters ook net boven het gebouw doorzichtig te worden, omdat de lucht daar kennelijk het minste blauw bevat. Zo’n klein stukje kun je alsnog maskeren, of je kunt proberen om dit te combineren met de schuifjes van een andere kleur. Als je overschakelt naar Rood en daar juist het rechter schuifje naar links opschuift, dan haal je dat laatste stukje ook nog weg en is het helemaal perfect.

Het schuifje bepaalt hoe strikt er wordt gekeken naar de onderliggende kleur.

Laagstijlen

De echte laagstijlen zitten natuurlijk hieronder, en voor tekst heb je heel fraaie mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld eens hoe je een ‘3D-effect’ kunt maken met de Schuine kant en reliëf-mogelijkheden. Een Slagschaduw is ook al toegevoegd, en met Verloopbedekking hebben we de kleur van de letters niet alleen aangepast, maar ook een gradiënt gegeven.

De letters hebben nu een gradiënt, waardoor er een kleurverloop is ontstaan.

Dekking versus Vulling

Ten slotte nog iets waarmee je een heel fraai copyrightlogo kunt maken. We hebben al gezien dat je met de Dekking een laag meer of minder transparant kunt maken. Dat geldt voor de hele laag, dus ook de laagstijlen die we zonet hebben toegevoegd. Onder de Dekking zie je ook nog de Vul(ling) staan. Daarmee kun je een laag ook transparant maken, maar het verschil is dat de Laagstijlen dan wél zichtbaar blijven.

Kijk eens wat dit betekent voor onze Venetië-titel. De letter zelf verdwijnt volledig als we de Vulling op 0 zetten, alleen dat 3D-effect en de schaduw blijven zichtbaar. We moeten dan wel even die Verloopbedekking uitzetten (dat kan met een eigen ‘oogje’), want dat is uiteraard ook een laagstijl. Het effect is nu alsof de letters niet geschreven zijn maar uitgestanst in de foto. Als we vervolgens ook de Dekking nog een flink stuk lager zetten (maar uiteraard niet op 0), dan kunnen we zo een heel subtiel teksteffect maken dat perfect bruikbaar is voor een copyrightlogo.

Een copyrightlogo zorgt ervoor dat een foto minder snel ‘gestolen’ wordt.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Photoshop CC in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen het programma kennen in simpele stappen, maar nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Adobe Camera Raw als basisbewerking voor je foto’s

  • Alles over de talloze verschillende gereedschappen in Photoshop

  • Complexe bewerkingen die je foto nog sterker maken

  • Het gebruik van verschillende plug-ins

Bekijk hier de volledige Cursus Photoshop CC.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony 135mm f/1.8 GM

Simpel uitgelegd: zo maak je een timelapse!