in

Sprankelende ogen fotograferen

Carolien Boogaard

Er komt veel kijken bij een goede portretfoto en ook de meningen over wat een goed portretfoto is verschillen. Bij een portretfoto ligt de nadruk op de ogen. Carolien Boogaard vertelt hoe je de ogen scherp én sprankelend ogen vastlegt.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Eyecatchers

Ik krijg vaak de vraag hoe krijg je de ogen zo opvallend en sprekend, welke software gebruik je hiervoor? Misschien moeilijk te geloven, maar sprekende ogen krijg je niet via software maar vooral door juist gebruik van het licht. In dit artikel geef ik je wat voorbeelden en praktische tips hoe je ogen zo sprekend mogelijk krijgt bij natuurlijk daglicht. Hierbij focus ik vooral op het krijgen van mooie sprekende ogen. Het is belangrijk dit in het achterhoofd te houden, want een portretfoto kan ook heel mooi zijn zonder (sprekende) ogen én een foto mét sprekende ogen hoeft niet per definitie het mooiste portret te zijn.

Sprekende ogen krijg je niet via software maar met goed licht.

Aandachtspunten en tips

1. Licht

Als je mooie sprekende ogen wilt hebben zal je goed moeten kijken naar je beschikbare licht. Hoewel je licht (en een lichtbron = de zon bij natuurlijk daglicht) nodig hebt bij het maken van portretfoto’s is een felle zon niet handig. Fel zonlicht maakt een gezicht onflatteus en je hebt last van hinderlijke schaduwen, vooral ook in de ogen. Een ideale dag voor het maken van sprekende ogen is een bewolkte dag. Een bewolkte dag geeft zacht licht, dit is ideaal voor portretten. Een huid oogt mooier en je hebt geen schaduwen. Is het een hele zonnige dag dan kan je zelf zorgen voor bewolking, door de schaduw op te zoeken. Is er nergens schaduw voorhanden dan kan je ook het witte gedeelte van een reflectiescherm gebruiken om het teveel aan licht tegen te gaan. Je houdt deze dan boven het hoofd van je model.

Verder is het van belang dat je kijkt hoe de zon (lichtbron) staat. Je kunt supermooie portretten maken als het model met de rug naar de zon staat, echter doordat je een grote lichtbron achter je model hebt heeft je camera vaak moeite om scherp te stellen en is de scherpte in je hele foto vaak minder. Het is dan ook veel moeilijker om scherpe sprankelende ogen te maken als je tegen de zon in foto’s maakt. Het model tegen de zon in laten kijken is ook geen succes want dan gaat je model met de ogen knijpen. Beste is schaduw of de zon van schuinachter/zijkant.

Links: foto genomen in de zon, rechts: foto genomen in de schaduw

2. Instellingen camera

Als je de ogen wilt laten spreken, zal je de nadruk op de ogen moeten leggen. Dit betekent dat je wilt dat deze eruit springen en dat de rest minder de aandacht krijgt. Je kiest dus voor een groot diafragma (klein getal). Zelf fotografeer ik voornamelijk met 2.8 (met mijn lens 24-70 2.8). Dit betekent wel dat het scherpstellen heel nauw komt door de beperkte scherpte diepte. Ogen moeten scherp zijn. Dit betekent dat het veel moelijker is om sprankelende ogen te fotograferen als het model beweegt. Met een diafragma van 2.8 zit je er heel snel naast.

3. Hulpmiddelen

Om schaduwen op te lichten of juist teveel licht tegen te gaan is een reflectiescherm erg handig. Als de zon je model van een kant belicht kan het zijn dat het contrast tussen de zonnige en schaduwkant te groot wordt. Dat zie je doordat de ene kant te donker is en de andere kant overbelicht. Hierbij kan je een reflectiescherm gebruiken. Een reflectiescherm kan ook zorgen voor lichtjes in de ogen. Je weerkaatst dan het licht via het reflectiescherm in de ogen van het model. Dit kan niet bij heel fel zonlicht want dan wordt je model verblind.

4. Bewerkingen

Tot slot de nabewerkingen. Software maakt ogen niet sprankelend, maar sprankelende ogen kan je er nog wel meer laten uitspringen door een paar simpele handelingen, namelijk lichter maken (via Helderheid in CameraRaw) én door de ogen te verscherpen. Dit laatst kan ook in CameraRaw maar kan ook aan het eind in Photoshop als laatste handeling met de verscherpingstool.

Links: onbewerkte ogen, rechts: bewerkte ogen

Wie is deze auteur?

Ik ben Carolien Boogaard, ben begin dit jaar afgestudeerd aan de Fotovakschool en houd me nu bezig met portretfotografie op locatie. Vooral veel gezinnen en kinderen. Meer over mij: www.carolienboogaardfotografie.nl en op Facebook


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Ben jij al lid van ‘De Fotografen Marktplaats’?

5 tips om huisdieren te fotograferen