in

Samenwerken met een model – zo kom je tot het mooiste resultaat


18 mei 2018, 20:00

Een fijne samenwerking met je model is essentieel voor een goede foto en een prettige shoot. Maar hoe pak je dit het beste aan? Wij geven je een aantal tips, waardoor je tot de mooiste resultaten komt!

Hoe begin je

Als je nog geen ervaring hebt met het werken met modellen, is het handig om eerst te oefenen voor je aan het echte werk begint. Dit kun je het beste doen met familie of vrienden. Hier ben je meer mee vertrouwd, dus dat geeft je de ruimte om te groeien in de samenwerking.

Kijk daarna verder bij een modellenbureau of vraag het vrienden en familie op social media. Een belangrijk platform hiervoor is de Facebookgroep ‘Fotografen, Modellen, Stylisten en Visagisten voor elkaar (Nederland)’.


Rose-78

Voorbereiding

Zodra je dit beter onder de knie hebt en toe bent aan het echte werk, is het belangrijk om een shoot goed voor te bereiden, zodat alle neuzen dezelfde kant op staan. Denk goed na over het genre van de shoot, welke kledingstijl je graag wilt zien en maak altijd een moodboard.

Dit kun je doen door naar voorbeelden te kijken van andere fotografen en deze op een centrale plek te verzamelen. Natuurlijk is er later altijd nog ruimte voor improvisatie, maar als je een moodboard van tevoren deelt met je model, weet je zeker dat jullie alletwee hetzelfde concept van de shoot voor ogen hebben.


Dutchbeautyfotografie

Locatie gebruik

Gebruik een locatie waar je met het model de ruimte hebt om op gang te komen. Op een plek waar veel mensen mee kunnen kijken kan het ongemakkelijk zijn voor het model op poses aan te nemen. Wil je de shoot toch graag op een drukkere plek doen, oefen dan alsnog eerst op een rustige plek om erin te komen.


Jessicavdmark

Planning

Zorg ervoor dat je een duidelijke planning hebt. Je moet rekening houden dat make-up, kleding en het opzetten van de verlichting veel tijd innemen. Als dit allemaal langer duurt dan verwacht, gaat dit ten koste van de foto. Het is niet fijn voor je model en dit kun je terugzien in de foto.


Lile

Zekerheid geven

Ook als je model onzeker is komt dit de foto niet ten goede. Als je merkt dat je model onzeker is, dan moet je hier goed op inspelen. Vertel wat je model goed doet en geef duidelijke instructies.

Zorg er ook voor dat je het model niet onzeker maakt: als je de foto op de camera terugkijkt en het resultaat bevalt je niet, wees dan niet negatief: dit leest het model makkelijk aan je af. Om duidelijk te maken wat je wilt, kun je bijvoorbeeld een pose voordoen. Zo houd je de communicatie duidelijk.


Mestuurop

Wil je meer tips voor het fotograferen van je model?
Bekijk dan deze tips: Fotograferen van modellen met weinig ervaring!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: kleurcontrast gebruiken

Fujifilm Instax Square SQ6 – Lang leve vierkant!