in

Review: Sony SLT Alpha 77


29 november 2011, 13:00

De Sony Alpha 77 is de semiprofessionele uitvoering van het SLT-systeem, met halfdoorlatende spiegel. De resolutie groeide naar 24 megapixel en er zijn nog meer voordelen.

Sony verraste vorig jaar de fotografiewereld met een totaal nieuw concept. De toen nieuwe Sony Alpha 55 verliet de traditioneel opklappende spiegel. Daarvoor in de plaats kwam een vaste, halfdoorlatende spiegel. Een deel van het licht gaat dwars door de spiegel naar de achterliggende beeldsensor. Een ander deel gaat via de spiegel naar de fasedetectie autofocussensor. De camera combineert zo twee dingen die daarvoor absoluut onmogelijk waren. Een gedetailleerd live view beeld én een snelle en accurate scherpstelling.

De Alpha 77 is de onlangs uitgebrachte semi professionele uitvoering van dit SLT-systeem dat Sony vorig jaar op de markt bracht. De resolutie groeide naar maar liefst 24 megapixels als je fotografeert, en tot 1080P met 50 beelden per seconde als je video schiet. Indrukwekkend! Zeker als je bedenkt dat dankzij de vaste spiegel de camera in staat is om maar liefst 12 foto’s per seconde te schieten. En dat in volle resolutie.
Jammer is dat er in de Alpha 77 een aps-c en geen full frame sensor zit. En 24 megapixels op een relatief kleine sensor zorgt voor flink meer ruis bij hoge iso-waardes. Dat is bij de Alpha 77 helaas ook het geval.
We hadden graag een twee keer zo grote geheugenbuffer gezien. Nu loopt die na een seconde in high speed fotograferen al vol. Terwijl je bij sportopnames vaak langer dan één seconde een actie wilt fotograferen.

Zoeker

De Oled-zoeker van de Alpha 77 is met 2,4 miljoen pixels één van de mooiste elektronische exemplaren die wij ooit hebben gezien. Toch gaat iedere semiprofessionele fotograaf nu nog voor een ‘gewone’ grote heldere optische zoeker. Omdat je daarmee toch beter en sneller je compositie kunt bepalen. Het naar bijna alle kanten op draaibare uitstekende hr lcd-scherm is prettig voor opnames als macro en zelfportretten.
De Alpha 77 zet zowel in stilstaand als bewegend beeld goede resultaten neer, maar vooral bij goed licht. Bij de hogere iso-waardes gooit het hoge aantal megapixels op een relatief kleine sensor een klein beetje roet in het eten.

Plus- en minpunten
weerbestendige body
snelle autofocus bij zowel fotografie als video
beeldstabilisatie in body
12 beelden per seconde burstmode bij 24 megapixels
anti stof functie
kantelbaar scherm
ingebouwde GPS
ruisniveau bij hoge gevoeligheden
elektronische zoeker niet zo scherp en helder als goede optische variant
kleine buffer, 12 opnames / maximaal 1 sec

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelSony SLT Alpha 77
  Prijs€ 1299 (body)
  LeverancierSony, tel. 020-6581911, www.sony.nl
  SensorAPS-C 23,5 x 15,6 mm CMOS sensor
  Resolutie6000×4000, 4240×2832, 3008×2000
  Videoresolutie1920×1080, 50P beelden per seconde, stereo
  LichtgevoeligheidISO 100-16000 en automatisch
  Burstratemaximaal 12 opnamen per seconde
  Opnameformaatraw, jpeg (drie verschillende compressies), AVCHD / MP4
  Verlengingsfactor1,5x ten opzichte van 35mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Samsung NX200

Review: Panasonic DMC-FZ150