in

Review: Sony Cybershot DSC-HX350


27 juni 2017, 10:00

Er zijn van die dagen dat je echt niet de hele dag met je enorme en loodzware fototas vol met objectieven wil sjouwen. Wel met de HX350?

Liever een compacte, en lichtsterke camera met weinig gewicht mee op reis? Dan is de Sony RX100V wellicht iets voor jou!

We hebben al een tijdje geen bridge camera’s met een kleine 1/2,3″ beeldsensor besproken. En eigenlijk is dat jammer, want ze bieden soms een heleboel fantastische eigenschappen voor een erg aantrekkelijke prijs. De HX350 is zo een bridgecamera.

Bouw

Ondanks dat de camera onder het kopje compactcamera valt is de camera verre van compact te noemen. Dat kan ook niet als je bedenkt dat het objectief, omgerekend naar full frame van 24mm naar 1200mm zoomt. Dat is trouwens voor een uitstapje of een vakantie een perfect zoombereik. Zo kun je zowel een weids panorama schieten als dat piepkleine vogeltje in die boom verderop beeldvullend in beeld krijgen.

Stabiel

De camera ziet er van een afstandje uit als een compacte reflex, en zo houdt hij ook vast. Met een fijne diepe grip. En die is toch wel belangrijk als je van een flinke afstand compleet ingezoomd met omgerekend 1200mm je onderwerp wil vastleggen. Gelukkig heeft de camera een uitstekend optisch stabilisatie systeem aan boord. ‘

Zonder dat systeem zou je, als je met 1200mm totaal ingezoomd bent, met een kleine beweging van je hand je onderwerp tientallen centimeters tot meters uit je zoekerbeeld zien verdwijnen. Het optische stabilisatiesysteem zorgt dus onder andere voor een stabiel ‘gedempt’ zoekerbeeld. Het zorgt er uiteraard ook voor dat ‘bewogen’ opnames, die wijten zijn aan het trillen van je hand, minder snel voorkomen. Maar het OIS zorgt er ook voor dat als je video opnames uit de hand maakt, het in- en uitzoomen niet zo snel hortend en stotend op de kijker overkomt.

Ruis en ISO

De combinatie van een hele kleine sensor en een ultralange zoomlens staat uiteraard niet garant voor high-res opnames. Vooral bij hoge gevoeligheden, die je uiteraard tegen komt als er weinig licht is, zie je ruis al snel de kop opsteken. Het is dan ook slim om de camera op een lage gevoeligheid in te stellen en niet blind te varen op de automatische ISO. Die wil uiteraard graag korte sluitertijden hebben om in het telebereik bewogen opnames te voorkomen.

Het objectief van de HX350 laat zich in de groothoekstand tot en met de lichte telestand voor deze prijsklasse van een goede kant zien. In het extreme telebereik worden de beelden wat soft. De camera pimpt die beelden heel slim wel op zodat de Jpegs er toch nog redelijk tot goed uit zien.

Basic

De HX350 is een echte back to basic bridgecamera. Zo mist de camera niet alleen wifi. maar vooral ook de mogelijkheid om in raw te fotograferen. En dat laatste is erg jammer. De elektronische zoeker heeft een erg lage resolutie. Gelukkig heeft het gedeeltelijk kantelbare scherm aan de achterzijde een voor deze prijsklasse een wel goede detaillering.

De HX350 is zeker geen slechte camera. Sterker nog, als je de beperkingen van het toestel kent zul je voor de 349 euro waarvoor de camera nu in de schappen legt erg veel plezier hebben. Onder goede lichtomstandigheden is het gewoon een heel erg betaalbare en fijne megazoom; een happy shooter. Als je graag onder wat moeilijkere licht omstandigheden je snapshots schiet kun je beter doorsparen voor een wat groter sensorformaat megazoom.

Tip:

De Sony Cybershot HX400V is bijna vergelijkbaar met deze HX350 maar biedt voor een paar tientjes meer zowel wifi als gps. Ook hier is raw helaas afwezig.

Plus- en minpunten
24-1200mm, 50x optische zoom,
Lichtsterk voor dit zoombereik en prijsklasse
Ingebouwde EVF
Optische beeldstabilisatie
Erg betaalbare bridgecamera
Relatief grote camera
Geen raw
Geen wifi
Relatief langzame opstart tijd
Geen touchscreen
lager resolutie EVF
Continu AF bij snelle beweging niet altijd trefzeker
Geen microfoon en koptelefoonaansluiting
Ruis bij hogere iso waardes

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,4

Specificaties

  ModelSony Cybershot DSC-HX350
  Prijs€349,-
  LeverancierSony, Tel: 020-6581888, www.sony.nl
  Sensor4,72×6,3mm, Type 1/2.3” Exmor R-CMOS-sensor, 20 megapixels
  Resolutie5184×3888, 3648×2736, 2592×1944
  Videoresolutiefull HD 1920X1080P, 60 bps
  LichtgevoeligheidISO 80-3200 (en automatisch)
  Burstrate10 opnames per seconde
  Opnameformaatjpeg (twee verschillende compressies), AVCHD, MP4
  ObjectiefOmgerekend naar 35mm: 24-1200mm, 50x optische zoom, F2,4-F6,3
  Zoombereik50x optische zoom
  Scherpstellencontrast autofocus, handmatig
  Zoekerelektronische zoeker, 201.600 pixels
  LCD-monitor3 inch 150 graden kantelbaar LCD scherm, 921.600 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body652 gram/12,9×9,3×10,3cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

update: Sigma Art 14mm, 24-70mm en 135mm – The Art of lenses

Tips – Hoe maak je reisfoto’s in plaats van vakantiekiekjes?