in

Review – Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS Sports

De spiegelreflexfotograaf kan al jaren vertrouwen op de 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM Sports. Voor veel van die fotografen is dit een geliefd en veelzijdig werkpaard. De spiegelloze fotograaf moest die lens tot nu toe ontberen. Sigma zag dat natuurlijk ook en komt nu met een spiegelloze variant: de Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS Sports.

Dat veel fotografen op deze lens zitten te wachten is helemaal niet vreemd. Een 150-600mm is namelijk super bruikbaar in de praktijk. Waar andere telelenzen en telezoom’s met een beperkter bereik vaak minder veelzijdigheid te bieden hebben, biedt de 150-600mm je veel mogelijkheden. Een 400mm is bijvoorbeeld uitstekend inzetbaar voor het fotograferen van een vogel op een takje, maar is minder handig als je onderwerp dichterbij komt of als dat onderwerp nog verder weg te vinden is. Een zoomlens is op dat vlak natuurlijk in het voordeel en een zoomlens met een groot bereik natuurlijk helemaal. Deze 150-600mm is een mooie natuurlijke aanvulling op bijvoorbeeld een 70-200mm of als je normaal gesproken met primes werkt en bijvoorbeeld een 24, 50 en 85mm in je tas hebt zitten maar toch ook op telegebied de nodige millimeters nodig hebt. Zeker als je een onvoorspelbaar onderwerp hebt of jouw onderwerpkeuze onvoorspelbaar is werkt een 150-600mm prettig. Zo heb je zowel een korte tele, een mid-tele en een supertele aan boord. 

Zoals we van Sigma gewend zijn is deze 150-600mm gekleed in stemmig zwart met witte opdruk en een subtiel glimmend logo met in dit geval een S van Sports. Een bescheiden en modern ontwerp dat het nodige gewicht in de schaal brengt. De lens is echter niet té zwaar en is prima bruikbaar uit de hand. Natuurlijk is er een statiefgondel gemonteerd om hem gemakkelijk op een statief te kunnen gebruiken. Verder valt op dat er flink wat knoppen op deze 150-600mm aanwezig zijn, waarmee je onder meer de verschillende standen van de ingebouwde beeldstabilisatie, de focus limiter instelt en kunt kiezen uit autofocus of handmatige scherpstelling.

Perfect voor dynamische beelden

In de praktijk valt op dat deze 150-600mm voor spiegelloze camera’s net zo fijn en prettig beeld aflevert als de dslr-variant. Je maakt al snel prachtige beelden met deze lens doordat je door de veelzijdige brandpuntsafstand overal ‘kansen’ kunt vinden. Doordat je op afstand van je onderwerp werkt kun je dat onderwerp al snel van de achter- en voorgrond isoleren, waardoor je visueel aantrekkelijk beeld krijgt. Een plant in de tuin is zo al snel een echt plaatje. De optische kwaliteit van de beelden is prachtig, met veel contrast en een mooie scherpe tekening. De achtergrondonscherpte is ook fraai van kwaliteit, iets dat zeker opvalt bij een mooie dynamische of kleurrijke achtergrond. Natuurlijk is deze lens ook uitstekend geschikt – de naam zegt het natuurlijk al – voor dynamische fotografie. Een rennende hond, een sportend kind of een snelle auto is door deze 150-600mm zo gevangen. De autofocus werkt razendsnel en soepel, waardoor je niet snel kansen mist. De ingebouwde beeldstabilisatie zorgt voor de o zo nodige extra stabiliteit bij lange brandpuntsafstanden. 

Conclusie

Veel fotografen hebben naar deze versie van de Sigma 150-600mm uitgekeken en die wachtenden worden niet teleurgesteld. Ook deze spiegelloze versie is prachtig van kwaliteit, biedt een heerlijke veelzijdigheid en presteert optisch op hoog niveau.   

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS Sports

Tamron 35-150mm en 28-75mm