in

Review: Olympus Stylus traveller SH-2


9 juni 2015, 13:18

De zomervakantie komt eraan. Sommigen gooien dan achteloos een all weather camera in hun rugzak en gaan backpacken. Anderen stoppen een stijlvolle retro compact voorzichtig in hun flightcase. De Olympus Stylus traveller SH-2 is bedoeld voor het tweede type reiziger.

Stijlvol en mooi vormgegeven. Lekker compact, zodat de camera nergens in je bagage overbodig voelt. De 24x optische zoom volstaat om zowel dat weidse landschap als dat detail in de verte vast te leggen. Terwijl je dankzij de wifi altijd in staat bent om je opnames heel snel met je smartphone met de rest van de wereld te delen. De vijfassige beeldstabilisatie van de sensor zorgt ervoor dat je minder snel bewogen opnames maakt, en dat is vooral erg handig in het telegebied van het objectief.

Zooooom

Dat megazoomobjectief is helaas niet erg lichtsterk. In de groothoekstand is F 3,0 nog prima, in de telestand is het objectief met F 6,9 een stuk minder indrukwekkend. Het aanraakscherm is meer dan handig, zowel bij het scherpstellen als bij het bedienen van de menu’s. Het aanraakscherm van de SH-2 heeft een resolutie van 460.000 pixels, niet bijzonder hoog, maar in deze prijsklasse helemaal niet gek.

Processor

Als opvolger van de SH-1 lost deze camera deels de kritiek op het voorgaande model op. Daar zagen we vooral dat de beeldprocessor de jpg’s nogal resoluut van ruis en daarmee van details ontdeed. Dat is natuurlijk prima als je kleine kiekjes op Facebook deelt, maar minder leuk als je grote prints van je opnames wilt maken. Olympus heeft bij deze SH-2 niet de beeldprocessor gefinetuned, maar gewoon een extra raw-functie in de camera ingebouwd. Zodat je zelf achter je grote beeldscherm de keuze kunt maken tussen wat meer ruis of meer details.

Belichting

De automatische belichting werkt op zich prima. Soms zijn de wolkenluchten bij grote contrasten wat uitgebeten omdat het contrast wat al te hoog is voor de relatief kleine sensor. Maar dat kun je de camera niet verwijten. Wat we wel vreemd vinden is dat deze compact wel een raw-functie heeft, en zelfs een compleet manuele belichtingsmethode t, maar geen diafragma- en sluitertijdvoorkeuze. En dat is als je meer wilt dan de standaard vakantiekiekjes misschien wel een gemis.

Plus- en minpunten
• 24x optische zoom
• vijfassige beeldstabilisatie
• aanraakscherm
• wifi
• raw
• stevige ruisonderdrukking in jpeg-opnames
• niet erg lichtsterk zoomobjectief

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,4

Specificaties

  ModelOlympus Stylus traveller SH-2
  Prijs€ 299,-
  LeverancierOlympus, Tel. 071-5821888, www.olympus.nl
  Sensor1/2,3 inch cmos-sensor, 16 megapixel
  Resolutie4608×3456, 3264×2448, 2048×1536
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 125-6400 (en automatisch)
  Burstrate11,5 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (2 verschillende compressies), h.264
  Objectiefomgerekend naar 35 mm: 25-600 mm, 24x optische zoom
  Scherpstellencontrastdetectie autofocus
  Zoekergeen
  LCD-monitor3 inch lcd-aanraakscherm, 460.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body271 gram/10,8×6,3×4,2 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review Velvet 56

Leica Q: hoogwaardige full frame compact