in

Review: Canon PowerShot G5 X Mark II


4 augustus 2019, 10:34

Canon slaat een andere weg in met de tweede PowerShot G5 X. Al is het uiterlijk anders, de aard van de camera bleef hetzelfde. De kern: snelheid, een lichtsterke zoomlens, compacte maten én een elektronische zoeker.

Voor wie de oorspronkelijke PowerShot G5 X kent, is duidelijk dat Canon het met diens opvolger over een andere boeg gooit. Tenminste, wat vormfactor betreft. Het uiterlijk is nu meer in lijn met de G7 X-serie. De camera is wat compacter geworden en de ‘spiegelreflexbult’ met de ingebouwde elektronische zoeker is verdwenen. De zoeker zelf is er gelukkig nog steeds, maar dan in uitklapbare variant. Gebruik je hem niet, dan klap je hem eenvoudig weg.

Qua aard is de camera nog steeds hetzelfde: een snelle en hoogwaardige compactcamera met 1inch-sensor, een veelzijdig en lichtsterk zoomobjectief en beeldstabilisatie. Daarmee beconcurreert hij met name de Sony RX100-lijn. De (top)modellen uit die reeks zijn echter een stuk duurder.

De G5 X Mark II lijkt in veel opzichten op de iets voordeligere G7 X Mark III, maar heeft toch extra mogelijkheden die (als je ze nodig hebt) de meerprijs rechtvaardigen. Denk aan de elektronische zoeker, die uitkomst biedt in de felle zon. Daarnaast is ook het zoombereik een stukje groter, tot omgerekend 120 mm in plaats van 100 mm. Alle gebruikte kunststoffen voelen goed en duurzaam aan, inclusief de behuizing van de pop-upzoeker, zodat je niet bang hoeft te zijn voor de degelijkheid. Wel moet je hem in twee stappen uitklappen, waardoor je wat tijd verliest.

Altijd klaar

Compactcamera’s zijn heel handig qua formaat en veelzijdigheid, maar kunnen soms ook wat traag zijn en middelmatige beeldkwaliteit afleveren. Daar heb je met deze Canon helemaal geen last van. De camera stelt razendsnel scherp en er is geen enkele ontspanvertraging merkbaar. De G5 X Mark II geeft je het gevoel dat hij er altijd klaar voor is.
De kwaliteit van de beelden is eveneens indrukwekkend. De scherpte van de foto’s is zonder meer goed, en ook de kleuren en contrasten zijn een lust voor het oog. Hier en daar zijn in kritische situaties wat beeldfouten te ontdekken, met name chromatische aberraties bij contouren of contrastverschillen. Er zit redelijk wat rek in de beelden, waardoor we positief oordelen over het dynamisch bereik. Verwacht geen wonderen, maar er is zeker wat marge te vinden in donkere en lichte beeldpartijen: een van de voordelen van de relatief grote sensor.

Conclusie

De Mark II is een waardige opvolger van de G5 X en overtuigt qua snelheid, kwaliteitsgevoel en beeldkwaliteit. Echt goedkoop is hij niet, maar voor wie de voorgaande eigenschappen graag combineert met een elektronische zoeker, is hij z’n prijs waard.

Plus- en minpunten
Elektronische zoeker
Goede en snelle allrounder
Geen microfooningang

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelCanon PowerShot G5 X Mark II
  Prijs€ 949,99
  LeverancierCanon Nederland, www.canon.nl
  Sensorcmos-sensor, 20,1 megapixel, 1 inch
  Resolutie5472×3648
  Videoresolutie3840×2160
  Lichtgevoeligheidiso 125-12800 (uitbreidbaar)
  Burstrate30 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Objectief8,8-44 mm F 1,8-2,8
  Meegeleverd geheugengeen, SD
  Verlengingsfactor2,7x tov 35 mm
  Scherpstellencontrastdetectie
  Zoekerelektronisch, oled, 2.360.000 pixels
  LCD-monitor7,5 cm, kantelbaar tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body340 gram/110,9×60,9×46 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Onderschat paneel in Lightroom: Transformatie

Zo maak je een Rembrandt-verlichting met een lamp!