in ,

Photoshop: Een verschil van dag en nacht

Evi Maquoi 7 oktober 2013, 13:02

Heel wat mensen gebruiken nabewerking uitsluitend om plaatjes te verbeteren of te retoucheren, maar in principe kun je een foto volledig manipuleren. Wij leggen je uit hoe je een landschapsfoto die overdag is gemaakt, omtovert tot een nachtfoto.

Voor en na

01 Fotofilter


We gebruiken hier Photoshop CS6, maar je kunt ook een ander fotobewerkingsprogramma gebruiken zolang dat maar het gebruik van lagen ondersteunt. Open het bestand. Maak vervolgens een nieuwe aanpassingslaag aan. Kies Laag, Nieuwe aanpassingslaag, Kleurtoon/verzadiging. Bevestig met OK. We verminderen de verzadiging tot ongeveer -60, zodat er geen felle kleuren meer in onze foto zitten. Kies daarna opnieuw Laag, Nieuwe aanpassingslaag en klik op Fotofilter. Bevestig nog een keer met OK. Er verschijnt een venster waarin je de Eigenschappen van de fotofilter kunt aanpassen. Vink allereerst Lichtsterkte behouden uit en stel de Dichtheid in op 100%. Klik daarna op het kleurenstaal en kies een erg donkere tint blauw. Wij gebruikten voor dit voorbeeld #061390. Bevestig met OK. Verminder in het lagenvenster de Dekking van deze aanpassingslaag tot ongeveer 85%.

Met de kleurkiezer kan je de foto een nachtkleur geven.

02 Verloop en masker


Tot nog toe ziet alles er een beetje gekunsteld uit. Met een verloop kunnen we het plaatje iets realistischer laten ogen. Kies Laag, Nieuwe aanpassingslaag, Verloop toewijzen. Bevestig het aanmaken van de nieuwe laag met de OK-knop. Klik in het venster Eigenschappen op het pijltje (driehoekje) naast het voorbeeld om de verloopkiezer te openen. Klik op het tandwiel en kies Verlopen herstellen. Bevestig met OK en kies nu het eerste verloop in het rijtje, het zwart-witverloop. Indien je foto er negatief uitziet, vink je Omkeren aan. Ga daarna naar het lagenvenster en stel de modus in op Vermenigvuldigen. Selecteer nu het de verlooptool in de gereedschapsbalk en kies hetzelfde zwart-witverloop bovenaan in de balk. Trek een lijn van boven naar beneden in je foto om het verloop te maken. Experimenteer tot je het gewenste resultaat behaald hebt.

Door een verloop toe te voegen word de foto realistischer.

03 Maan en sterren


Nu ontbreken alleen de maan en enkele sterren nog. Open je browser en zoek via Google of een andere zoekmachine naar een plaatje van de maan. Kopieer de afbeelding naar je klembord. Ga terug naar Photoshop en kies Laag, Nieuw, Laag en gebruik Ctrl+V om de afbeelding van de maan te plakken. Verwijder de achtergrond en kies daarna Bewerken, Transformatie, Schalen. Klik bovenaan in de balk op de knop met de kettinglink tussen B: en H: om de verhoudingen te behouden en wijzig de afmetingen van de maan. Zet de maan op de juiste plek met de tool Verplaatsen uit de gereedschapsbalk. Maak opnieuw een laag aan via Laag, Nieuw, Laag en klik op het penseel uit de gereedschapsbalk. Stel wit als voorgrondkleur in en teken hier en daar enkele puntjes. Speel met de Dekking om de punten minder helder te maken.


Met het penseel voeg je witte puntjes toe die de sterren voorstellen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Checklist: statieven

3x Selecteren in Photoshop