in

Nikon Z6 en Nikon Z7 Preview – Eerste indruk fullframe systeemcamera’s van Nikon23 augustus 2018, 00:00

Met de gloednieuwe Nikon Z6 en Z7 zet het bedrijf haar eerste stappen op het gebied van de fullframe systeemcamera. Een belangrijke nieuwe ontwikkeling voor Nikon en wij mochten de camera’s als eerste in de praktijk bekijken! Tijd voor een eerste indruk, dus. Onze bevindingen lees je in deze Nikon Z6 en Z7 Preview.

Het was al een tijdje bekend dat Nikon druk bezig was met de ontwikkeling van twee gloednieuwe fullframe systeemcamera’s en de kogel is nu eindelijk door de kerk: het zijn de Nikon Z6 en de Nikon Z7, met een compleet nieuwe mount en indrukwekkende specificaties!

Een nieuw begin

Zo hebben beide camera’s een nieuw ontwikkelde sensor, met in de Z6 een van 24,5 megapixel en in de Z7 een van 45,7 megapixel.

De autofocuspunten beslaan 90 procent van het beeld in beide camera’s, waarbij de Z6 er 273 heeft en de Z7 493. Daarnaast hebben de camera’s een ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie op de sensor (vergelijkbaar met de Sony A7-serie) en schieten ze respectievelijk 12 en 9 beelden per seconde.

Nieuwe vatting

Voor de twee fullframe systeemcamera’s heeft Nikon ook een hele nieuwe vatting ontwikkeld, die relatief groot is en speciaal is ontworpen om de afstand tussen het objectief en de sensor nog korter te maken.

Dat betekent wel dat de F-mount objectieven van Nikon niet direct op de camera’s passen. Hier is een adapter voor nodig, waarbij volgens Nikon niet altijd alle functionaliteiten worden meegenomen. Het is nog even afwachten hoe dit in de praktijk werkt.

Nieuwe Nikon Z6 Z7 objectieven

Voor de nieuwe mount zijn ook nieuwe objectieven beschikbaar, waaronder een nieuwe NIKKOR 35mm F1.8 S, 50mm F1.8 S en een 24-70 F4 S. We vermoeden dat de 24-70 F4 ook meteen als kit beschikbaar is.

We hebben de 35mm en de 24-70mm zelf kort kunnen vasthouden en proberen op de camera’s: ze voelen erg licht aan (kunststof) en zijn op de nieuwe systeemcamera’s perfect in balans. Van wat we snel op de camera konden zien was ook de hoekscherpte indrukwekkend bij een volle opening, maar we moeten dit uiteraard na de officiële release uitgebreid controleren.

Tot slot leuk om te weten: De bestaande F-mount objectieven zonder VR zijn nu (via een adapter, los verkrijgbaar) toch gestabiliseerd en een combinatie VR en ingebouwde stabilisatie is mogelijk. We zijn benieuwd hoe dit in de praktijk uitpakt.

Filmfuncties

Ook voor video zijn de camera’s interessant: 4K met 30 bps, 1080p met 120 bps. Daarnaast is de ingebouwde stabilisatie fijn, die optisch, elektronisch en via software beschikbaar is.

Toch wel jammer dat het N-log profiel niet intern beschikbaar is, maar alleen via een externe recorder. Ook opnames in 4:2:2 10bit zijn alleen beschikbaar via een externe recorder. Vooral een N-log profiel zou fijn zijn (en volgens ons ook niet ondenkbaar om via een firmware-update later aan te bieden).

Nikon interface

Hoewel de mount anders is, is de camera voor Nikon gebruikers een makkie: alle knoppen voelen vertrouwd aan en de body is zeer stevig afgedicht tegen stof en vocht. De grip is heel fijn en duidelijk beter dan we gewend zijn van andere systeemcamera’s. Wel belangrijk: er komt geen batterygrip beschikbaar voor de camera’s, wat voor sommige fotografen wel een gemis kan zijn.

Ook de elektronische zoeker (een QVGA met 3,6 Mdots) is indrukwekkend en kijkt heel fijn in beide camera’s, met een goede scherpte, ook in de hoeken. (Vergelijkbaar met de A7R III.) Tot slot is ook het uitklapbare Lcd-scherm achterop heel fijn (vergelijkbaar met de D850) en is het extra Lcd-scherm bovenop de camera heel handig om de instellingen op af te lezen als je de camera laag of hoog houdt.

Eerste bevindingen

Onze eerste indruk van de Nikon Z6 en Z7 is erg goed. De camera’s zijn (afgezien van het aantal megapixels) bijna identiek aan elkaar, en liggen vooral heel erg fijn in de hand. Zeker in combinatie met de lichtere objectieven als de 35mm F1.8. Het menu is haast ongewijzigd ten opzichte van de Nikon spiegelreflexcamera’s, terwijl er toch veel nieuwe functionaliteiten bij zijn gekomen.

Voor een eerste poging van Nikon om een fullframe systeemcamera op de markt te brengen, is dit zeker niet verkeerd! De camera’s gaan gemakkelijk de concurrentie aan met de bestaande Sony A7 III en de Sony A7R III.

Nikon Z6 Nikon Z7 Preview

Bekijk de video hieronder voor onze eerste indruk van de Nikon Z6 en Z7:

NIkon Z6 Nikon Z7 Prijzen en beschikbaarheid

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de Nikon Z6 2300 euro en de Z7 3700 euro bij de lancering. De Z7 is waarschijnlijk vanaf september beschikbaar, de Z6 vanaf oktober/november.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Verhalende vakantiefoto’s

7 tips voor een goed social media portret