in

nieuwe bridgecamera van Sony: RX10


22 oktober 2013, 13:32

Wie terugdenkt aan de uitstekende Cyber-Shot R1 uit 2005, zal het niet verbazen dat Sony opnieuw een dergelijke camera uitbrengt: de RX10. De bridgecamera die Sony nu presenteert is uiteraard een wezenlijk andere ding dan de oervader van acht jaar geleden, maar niettemin zijn er grote overeenkomsten.

Net als destijds de R1 heeft ook de RX10 een lichtsterk Zeiss zoomobjectief, een robuuste body en een zeer hoge beeldkwaliteit. De Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 24-200mm f/2.8 alleen al maakt de aanschaf van de RX10 waarschijnlijk de moeite waard, maar de camera wordt extra lekker door de grote 1-inch 20,2 megapixel CMOS sensor, de Full HD filmmogelijkheid, WiFi en een scala aan instelmogelijkheden waar iedere ervaren fotograaf van gaat watertanden.

De Sony R1 had destijds een APS-CMOS sensor die de indrukwekkende prestaties leverde, maar de nieuwe RX10 koppelt zijn EXMOR-R sensor (die ook in de RX100II zit) aan de supersnelle BIONZ X processor, wat ervoor zorgt dat behalve uitstekende prestaties bij beroerd licht (ISO 12.800 zou probleemloos moeten kunnen) ook vloeiende, gedetailleerde Full HD video’s mogelijk zijn met volledige controle over alle P/A/S/M belichtingsinstellingen en AF.

Daarbij is de nieuwe Sony lekker compact. Zeker als je het zoombereik vergelijkt met eenzelfde combi op een dslr. Het Vario-Sonnar 24-200mm f/2.8 objectief behoudt zijn hoge lichtsterkte over het gehele zoombereik en heeft een rond diafragma met 7 lamellen voor een mooie zachte bokeh. Omdat de boel al scherpstelt vanaf 3 cm heb je feitelijk een objectief dat inzetbaar is van macro- tot landschapsfotografie en van available-light tot studioportretten.

De camerabody is gemaakt van een lichtgewicht magnesiumlegering en is stof- en vochtbestendig. De intuïtieve, ergonomische bediening maakt het gebruik van de RX10 erg prettig en omdat er een klassiek flitsschoentje gebruikt wordt in plaats van Sony’s eigen type, wordt ook flitsfotografie zeer gebruiksvriendelijk.

Zijn we nog iets vergeten te melden over deze alleskunner? Wellicht is het nog nuttig om te melden dat je zowel in jpeg als raw kunt werken en dat er behalve Memory Stick Duo kaartjes ook SD/SDHC/SDXC-kaarten in de camera kunnen. De DSC-RX10 zal rond de € 1.200,- gaan kosten en wordt midden november leverbaar.

Meer informatie: www.sony.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Panasonic DMC-FZ72 Extreme zoompower

Style je shoot