in

Magische mist: een paar tips om mist te fotograferen

Mist zorgt voor een unieke sfeer en laat zelfs een bekende omgeving er compleet anders uitzien. Het zorgt voor een mysterieuze en dromerige sfeer, geluiden klinken gedempt, kleuren en details vervagen en van een afstandje lost alles langzaam maar zeker op in het niets. Zelfs de meest saaie en troosteloze omgeving ziet er met mist plotseling spectaculair uit.

In nevelen gehuld

Bij het maken van mistfoto’s moet je extra aandacht besteden aan de belichting. Want zodra de wereld grotendeels in het wit is gehuld, is het voor je camera een stuk lastiger om de juiste belichting in te schatten. Je wilt niet dat je foto te donker en grijs wordt (wat je camera automatisch zal doen), maar je wilt ook niet dat de mist als een overbelichte vlek op de foto komt.

Een goed hulpmiddel is het histogram. Hoe meer mist er is, hoe meer wit er in je foto te zien moet zijn. Vandaar dat er dan een flinke berg aan de rechterkant van het histogram hoort te zitten: daar bevinden zich de hooglichten. Hangt er slechts een vleugje grondmist, dan verschuift het complete histogram meer richting het midden.

Mist leent zich goed voor minimalistische foto’s.

Foto: Bruno Hermans (brunohermans.zoom.nl)

Bij zo’n lichte foto zie je dat het histogram zich verplaatst naar de rechterkant.

Hangt er veel mist en zie je op het histogram weinig tot geen pieken aan de rechterkant? Dan weet je meteen dat de foto straks te donker en de mist grijs zal zijn. Door de belichtingscompensatie op bijvoorbeeld +1 of +2 in te stellen, vertel je de camera dat je een langere belichting nodig hebt. Het histogram schuift zo een stuk naar rechts.

Om te voorkomen dat je details in de lichte gebieden kwijtraakt, ofwel de mist overbelicht raakt, moet je ervoor zorgen dat de bergpieken zich niet tegen de rechterkant van het histogram gaan ophopen. Het moet een bergje blijven met voldoende reliëf.

Op veel camera’s kun je instellen dat overbelichte delen gaan knipperen. Dat maakt het makkelijker om te zien of alles goed gaat. Belichtingscompensatie kun je gebruiken in zowel de P-, Av als de Tv-stand. Werk je in de M-stand, dan stel je meestal zelf een langere sluitertijd of een hogere iso-waarde in dan standaard.

Voorkom dat mist er grauwgrijs uitziet of een uitgebeten (overbelichte) vlek wordt. Het hoort mooi wit te zijn.

Foto: Mathijs Frenken (mathijsfrenken.zoom.nl)

Contrastrijk scherpstellen

Je camera heeft bij mist ook meer moeite met scherpstellen. Automatisch scherpstellen lukt het beste als er voldoende contrast is, en dát is er nu net even niet. Probeer een punt te vinden waarop je nog duidelijk details kunt onderscheiden én dat je daadwerkelijk scherp op je foto wilt hebben. Een boomtak, struikgewas, een verkeersbord, een geparkeerde auto, noem maar op. Stel natuurlijk niet scherp op een grasspriet of steen vlak voor je voeten als je die boom in het landschap in de verte scherp wilt. Dan kun je beter handmatig scherpstellen, eventueel door in live view in te zoomen.

Sommige (systeem)camera’s hebben nog meer foefjes in huis om nauwkeurig scherp te stellen, zoals focus peaking, waarbij scherpe contouren en details met een kleurtje gemarkeerd worden.

Bij mist is het scherpstellen een stuk lastiger.

Foto: Yorben de Lange, (yorbendelange.zoom.nl)

Inzoomen?

Probeer bij het fotograferen van mist niet/nauwelijks in te zoomen. Het versluierende effect van mist neemt geleidelijk toe naarmate de afstand groter wordt. Dichtbij zie je de omgeving nog redelijk tot goed, maar hoe verder weg je kijkt, hoe waziger alles wordt. Tot alles opgeslokt wordt en de wereld lijkt te eindigen.

Daarom geef je een foto veel meer diepte en perspectief door het landschap in groothoek vast te leggen. Van goed zichtbaar ga je nu stapsgewijs naar onzichtbaar. Vooraan zie je nog omgeving en pas in de verte is alles verdwenen. Zo ontstaat een mooie gelaagdheid en dieptewerking en is duidelijk te zien wat het effect van mist is.

Als je met invoerende lijnen werkt, leid je het oog van de kijker ook nog eens op natuurlijke wijze door het beeld heen. Denk aan een riviertje, een straat met leuke huisjes, een bomenrij, of een kronkelige weg die in de verte langzaam oplost.

Met mist kun je de al aanwezige gelaagdheid in je foto extra versterken.

Foto: Bert Koning (bjkoning.zoom.nl)

Mist leent zich ook uitstekend voor minimalistische foto’s. Denk aan een volledig witte foto waarop slechts één boom uit de witte massa omhoog torent. Of een steiger die zich in het niets lijkt uit te strekken. Bij dit soort foto’s is een sterke compositie wel essentieel. Plaats de boom of steiger volgens de regels van derden en je zit al snel goed.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wild fotograferen in Nederland – Hertachtigen

Hier moet je op letten bij het aanschaffen van studiolampen – Deel 1