in

Maak foto’s bewerken makkelijker met Lightroom presets!2 april 2019, 12:39

Veel fotografen bewerken hun foto’s met presets. Presets zijn vooraf opgestelde instellingen die je in Lightroom automatisch toepast op een foto. Wat het effect is en waar je ze vindt lees je in dit artikel.

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R

Naar de Academy

Veel fotografen moeten van een shoot een heleboel foto’s bewerken. Deze foto’s zijn vaak in dezelfde omstandigheden geschoten. Presets, ook wel voorinstellingen genoemd, maken het mogelijk om je veelgebruikte instellingen op te slaan, om deze zo gemakkelijk toe te passen op al je foto’s. Denk hierbij aan instellingen zoals het contrast, schaduwen, hooglichten, helderheid en belichting. Je hebt zo de mogelijkheid om je foto’s met één klik te verbeteren of jouw stijl over al je foto’s heen te leggen. Het scheelt je veel werk en geeft je foto net wat extra’s!

Hoe maak je een preset aan in Lightroom?

Het is best makkelijk om je eigen preset te maken. Je bewerkt eerst je foto helemaal naar wens. Vervolgens klik je bovenin op ‘ontwikkelen’ en vervolgens op ‘nieuwe voorinstelling’. Je kunt nu je zelf gemaakte preset een naam geven. In de linker kolom vind je nu jouw preset onder het kopje ‘gebruikersvoorinstellingen’. Deze instellingen blijven opgeslagen, dus als je naar een andere foto gaat en op deze preset klikt, krijgt deze foto dezelfde bewerking als op jouw eerste foto. Houd er rekening mee dat iedere foto anders is. Je zult sommige foto’s alsnog handmatig moeten bewerken als deze verschillen van de eerste foto. Er hoeft maar net een wolkje voor de zon te zijn geweest en de preset zal je foto te donker maken. Het is niet zo dat je deze instellingen niet meer kunt verwijderen als je de preset eenmaal hebt toegepast op je foto. Door een keer op ‘Opnieuw’ te klikken ben je weer terug bij af.

Je preset komt nu onder het kopje ‘gebruikersvoorinstellingen’ te staan.

Presets downloaden

Zie je regelmatig prachtig bewerkte foto’s voorbij komen, maar lukt het je zelf nog niet? Dan kun je er voor kiezen om presets te downloaden. Je kunt zo je foto met een klik bewerken zonder dat je zelf de voorinstellingen hebt gedacht. Dit is bijvoorbeeld handig als het je niet goed lukt om één lijn te krijgen in een bepaalde shoot. Op internet staan genoeg voorbeelden waar je (gratis) presets vanaf kunt halen. Kijk eens naar dit artikel voor zowel gratis als betaalde presets voor Lightroom! Ook Zoom.nl heeft een aantal van dit soort preset-pakketten gemaakt die je in Adobe Lightroom of Photoshop kunt gebruiken. Er is een breed aanbod: van portret tot vakantie presets. Hoe je deze pakketten kunt downloaden en installeren lees je op deze pagina!

Wesaturate

Een interessant platform om je foto’s op te delen is Wesaturate. Op dit platform kun je foto’s in hoge kwaliteit gratis downloaden. Fotografen kunnen hier hun foto’s in RAW en JPEG delen met de wereld. Dit kan handig zijn voor de beginnende fotografen, want je kunt zo leren hoe je foto’s bewerkt of welke apparatuur andere fotograferen gebruiken. Foto’s die geupload zijn worden bijvoorbeeld weer bewerkt door andere fotografen. Dit kun je dan weer gebruiken als een inspiratiebron voor je eigen werk! De foto’s zijn erkend onder de Creative Commons Zero regeling wat betekent dat je de foto’s zelf mag bewerken en gebruiken, ook voor commerciele doeleinden.


marielledevalk

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Details in de natuur

Zoom helpt je de stap te zetten naar professioneel fotograaf | Complete online cursus Beroepsfotografie!