in

Instagram voor fotografen – Zo krijg je volgers en bouw je een portfolio op

Eline Sips

Ben jij als fotograaf al actief op Instagram, maar lukt het je niet om je account te laten groeien? Als je deze richtlijnen volgt, dan kan je het platform gebruiken als het ultieme podium voor jouw werk.

Wil je alle ins en outs leren over Instagram? Bekijk dan onze Cursus Beginnen met Instagram

Volg je Zoom.nl al op Instagram? Je kan ons account, boordevol inspiratie, hier terugvinden

Je foto’s optimaal plaatsen

Tegenwoordig hoeven foto’s op Instagram niet meer vierkant van formaat te zijn. Wat wel belangrijk is, bij zowel de landschaps- als portretformaat foto’s, is dat de maximale breedte niet de limiet van 1080 pixels overschrijdt. Als dat namelijk wel het geval is, dan gaat Instagram de foto resizen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit en dat houd je dus het liefste zelf in de hand.

Kies in Lightroom bij je export settings daarom voor een breedte van precies 1080px. Als het gaat om een foto in landschapsformaat, dan stel je de ‘lange kant’ in op 1080. Gaat het om een portretformaat, dan kies je voor de korte kant op 1080.

Omdat Instagram alsnog te grote bestandsformaten zelf verkleint om opslagruimte te besparen, kan je beter ook je kwaliteit een stukje lager zetten. Rond de 75 procent is meestal prima. Zo houd je de totale compressie zoveel mogelijk in eigen hand en past Instagram nog zo min mogelijk aan, aan jouw upload.

Alles over de ultieme export-settings leer je in deze video:

Vind een niche die bij jou past

Vraag jezelf af wat een goede reden is om jou te volgen. ‘Ik ben een goede fotograaf’, is daarop geen sterk antwoord. Wat maakt jou onderscheidend van die andere duizenden fotografen die op Instagram te vinden zijn? Heb je een bepaalde stijl? Geef je op een interessante manier uitleg? Fotografeer je een bepaald onderwerp, waar maar weinig over te vinden is? Je zal een bepaalde niche moeten vinden en jezelf daar op moeten focussen, zodat het voor volgers duidelijk is wat ze in hun feed kunnen verwachten als ze jou gaan volgen. Als je die niche eenmaal gevonden hebt, kan je met de gebruikelijke hashtags uit die sector jezelf meer in het vizier van potentiële volgers brengen.


Vijf simpele tips om je Instagramaccount te laten groeien

1. Plaats regelmatig, maar niet teveel. Wees kritisch en laat alleen je mooiste werk zien.

2. Zorg voor voldoende context bij de beelden die je plaatst. Graag lezen mensen ook het verhaal achter een foto, of volgen ze jouw account omdat ze weten dat ze van jou kunnen leren.

3. Zorg voor interactie met je volgers. Plaats bijvoorbeeld af en toe een vraag en reageer op hun vragen en verzoeken.

4. Kies de momenten waarop je post strategisch. In de ochtend en in de avond zit men over het algemeen meer op hun telefoon.

5. Wees zelf ook actief. Volg andere accounts die je inspireren en kijk hoe zij bepaalde dingen aanpakken. Leer ervan, maar probeer wel je eigen stijl te hanteren.


Help elkaar om te groeien

Wellicht zijn er ‘concurrenten’ die een vergelijkbaar onderwerp fotograferen. De volgers van die fotograaf zullen vast ook in jouw werk geïnteresseerd zijn. Door samen te werken met andere fotografen en elkaars werk te featuren, laat je zien dat je een relevant persoon bent om te volgen.

Wil je kans maken om gefeatured te worden door het Zoom.nl-Instagramaccount met meer dan 19.000 volgers? Tag je foto’s dan met #Zoomnl. Dagelijks zetten we een foto in de spotlight!

Een foto van Jessica Blokland van Diën scoorde echt enorm goed op onze Instagrampagina. Lees hier het verhaal achter de foto

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De basisstappen in Lightroom: lenscorrectie en transformatie

De beginnende fotograaf – Autofocus