in

Het fotograferen van een gezin als documentaire – Day in the life fotografie3 april 2016, 18:10

Het fotograferen van een gezin kan op heel veel verschillende manieren. Liesbeth Parevliet pakt het op een documentaire manier aan, terug naar het echte leven. Hoe ze dat doet, legt ze hier uit.

Misschien gaat er bij het horen van “documentaire fotografie” geen lampje branden en dat is niet zo gek, want deze vorm van familiefotografie bestaat nog niet zo lang. Iedereen kent wel de familieshoots waarbij iedereen in een studio voor een witte of gekleurde achtergrond staat. Of fotoseries waarbij iedereen een spijkerbroek en een wit t-shirt aan heeft (zoooooo jaren 90!). Documentaire fotografie is heel andere koek, en daarmee volgens mij meteen de reden waarom niemand er meer tegenop hoeft te zien om op de foto te gaan!

Uitzoeken van kleding is geven en nemen.

Hoe vaak wordt er na het weekend op het werk gevraagd: “En, wat heb jij gedaan dit weekend?”, waarop de meeste mensen vervolgens antwoorden: “Niets bijzonders, gewoon, thuis met de kinderen”. En daarmee doen we ons gezin en ons eigen leven te kort. Want daarmee wordt voorbij gegaan aan hoe bijzonder en uniek ons gezin en onze kinderen zijn.

Als de wastafel een beetje hoog is, moet je wel op je tenen gaan staan.

Pak de camera eens wat vaker dan alleen op een verjaardag of met Kerstmis. Leg de doodgewone, doordeweekse dingen vast. De grappige dingen die je kinderen doen, de driftbuitjes (want ja, die gaan over en dan komt die fase niet meer terug!), het ruiken aan de knuffel die zo vies is dat je er soep van kunt koken, hoe je kind vlak na het wakker worden de slaap uit zijn ogen wrijft of hoe ze zich perse zelf willen aankleden en het niet eens zijn met wat jij voor ze hebt uitgekozen. Wat maakt hen uniek?

Samen boodschappen doen betekent: bemoeien met wat er in het karretje terecht komt.

Leg de camera eens kant en klaar op tafel, zodat je hem meteen kunt pakken als er iets gebeurt (dikke kans dat het moment al voorbij is tegen de tijd dat jij de camera uit de tas te voorschijn hebt getoverd). Zet je ISO-waarde omhoog zodat je niet hoeft te flitsen en het tafereel niet verstoort. Daarna bepaal je je compositie en wacht je op het ultieme moment.

Een onderonsje met papa terwijl in de andere kamer een rustig moment plaatsvindt.

Maak natuurlijk foto’s van dichtbij voor duidelijke emoties en gezichtsuitdrukkingen, maar vergeet ook niet af en toe een paar stappen achteruit te nemen waardoor je ook de context laat zien.

Een foto waarop meerdere dingen gebeuren, een zogenaamd “kijkplaatje”.

En wat je dan krijgt, is goud waard: liefdevolle foto’s met bijzondere momentjes tussen de kinderen onderling, een liefdevolle blik, een ruzietje, connecties maar vooral de liefde en geborgenheid die er is binnen het gezin.

Het hele gezin op zaterdagmorgen samen in bed. Heerlijk!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 tips voor seascapes in Nederland

Review: Fujifilm X-Pro2