in

Gebruikersreview Nikon Coolpix AW130



21 april 2016, 08:00

Met de robuuste compactcamera Nikon Coolpix AW130 hoef je niet bang te zijn voor een spatje water en een graadje vrieskou. Eva Groot neemt deze krachtpatser mee naar Bali en vertelt wat ze van de camera vindt.

Tijdens het inpakken van mijn backpack de keuze gemaakt om mijn zware spiegelreflex met bijbehorende lenzen in te ruilen voor de Nikon Coolpix AW130. Deze nieuwe aanwinst in de Nikon Coolpix familie belooft een robuuste camera te zijn voor een actief, avontuurlijk buitenleven. Om dit te testen is hij mee op backpackreis gegaan in Indonesië; duiken, vulkaan beklimmen en tropische avonden.

Gebruik

Een grote update bij dit model is de verbeterde rubberen grip aan de zijkant van de camera. Hierdoor ligt de camera stevig in de hand, foto’s maken met 1 hand is daardoor ook geen probleem. Verder is de body vrij gelijk gebleven aan zijn voorgangers, net zoals de interne specificaties. De grootste vooruitgang is dat de AW130 een diepte van 30 meter kan trotseren, een stap vooruit vergeleken met de 18 meter van het vorige model. Voor de duikliefhebbers onder ons goed nieuws; nu kunnen advanced open water duikers ook de Coolpix mee de diepte in meenemen.
Hiernaast heeft de AW130 geen probleem met temperaturen van -10°C en is hij ook bestand teken een stootje, een val van 1 meter overleeft de camera zonder probleem. Wel is het belangrijk de camera goed vast te houden in het water, drijven doet hij namelijk niet.

Op een lange wandeling in de bergen kun je de Nikon Coolpix AW130 prima meenemen. Hij is licht én kan tegen een stootje.

Zoom

Naast de handige extraatjes beschikt de camera over een 16-megapixel, 1/2.3-inch sensor en een F2.8-4.9 lens. Ook de 5x zoom (24-120mm omgerekend naar fullframe) komt van pas tijdens de reis. Terwijl de duikinstructeur wild aan het gebaren was dat ik niet te dicht bij het schildpad mocht komen heb ik alsnog een mooi kiekje kunnen maken. Een nadeel is dat het scherm vrij donker is, zeker in de zon was het vaak lastig de foto’s te zien. Ook moet je niet rekenen op een kleine scherptediepte. Kortom, een camera die zich vooral leent voor snelle, avontuurlijke foto’s en minder voor uitgebreide shoots.

Je kunt flink inzoomen dus echt dichtbij de schilpad hoef je ook niet te komen.

Duiken met de AW130

Naast het onderwater uithoudingsvermogen van de AW130 beschikt deze camera onderzeeër ook over verschillende handige functies voor tijdens het duiken. Een dieptemeter tot 35 meter, barometer en GPS. Door de verbeterde grip maak je makkelijk foto’s onder water en wordt je direct van de benodigde informatie voorzien. Overige handige functies zijn de hoogtemeter, ingebouwde wereldkaart en digitaal kompas. Een ideale vriend voor mee op reis, hij weet altijd waar je bent zelfs als je verdwaald bent.

Aansluitingen

Terwijl ik bij elke sprong in het water enthousiast de Coolpix greep, kreeg ik vaak geschrokken de vraag of ik niet de onderwaterhoes vergeten was. Met een ‘o moet dat dan?’ vervolgens het water in duiken leverde de nodige binnenpretjes op. Een hoes is namelijk niet nodig vanwege de goede afsluiting van alle ingangen. Alle gevoelige delen zoals de USB-poort, HDMI-poort, accu en SD-kaarthouder verschuilen zich achter een goed afgesloten waterzegel. Daarnaast is ook de mogelijkheid om foto’s via WiFi te delen tijdens een reis geen overbodige luxe. Je zet de foto’s zeer gemakkelijk met de applicatie op je telefoon, post ze op Facebook of stuurt ze direct door.

Conclusie

De Nikon Coolpix AW130 is een perfect maatje voor op reis. Je hoeft je geen zorgen om hem te maken vanwege de schokbestendigheid, neemt hem mee diep de zee in en weet altijd waar je bent. Ik genoot er voornamelijk van dat je niet continue zorgen hoeft te maken dat je camera niet valt of nat wordt, daarnaast waren mijn schouders erg blij met het kleine gewicht. Wel miste ik mijn spiegelreflex voor het maken van complexere foto’s, een zonsopgang, mooie onscherpte in de achtergrond bij een tropische bloem of landschapsfotografie.

Deze Nikon is meer voor de snelle kiekjes tijdens een actieve vakantie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS 1300D

Benro Filters: Glazen insteeksystemen