in

Fullframe versus aps-c – welke heb je nodig?


31 juli 2019, 12:55

Voor sommigen is het de vraag der vragen: aps-c of toch fullframe? Beide sensor-formaten hebben in ieder geval sterke voor- en tegenstanders. Wie heeft er gelijk?

Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden dan enkel aps-c of fullframe. Eigenlijk zou de vraag moeten zijn: ga je voor aps-c, fullframe, micro-four-thirds, middenformaat of juist het kleine formaat in je compactcamera en telefoon? Om het overzichtelijk te houden kiezen we nu voor de twee meest gebruikte sensor-groottes: aps-c en fullframe. Dat doen we niet voor niets. Sinds mensenheugenis zijn er fotografen die een hartstochtelijke voorkeur hebben voor één van deze twee formaten. Of tenminste, sinds de komst van de digitale fotografie. Voorheen – in de analoge tijd – werkte zowat iedereen op 35mm. Het onderwerp roept in ieder geval al jaren verdeeldheid op. Zo zijn er fotografen die zweren bij aps-c en nooit op een fullframe-camera over zullen stappen. Daarnaast zijn er fotografen die zeggen dat een serieuze fotograaf altijd op fullframe-formaat hoort te werken.

De aard van deze discussie zorgt ervoor dat veel fotografen denken dat het ene formaat beter zou zijn dan het andere. Dat is echter helemaal niet zo. Welk formaat voor jou de beste keuze is heeft vooral te maken met het soort foto’s dat je maakt, je wensen en je budget. Het is dus geen kwestie van goed of slecht. Er zijn fotografen voor wie een aps-c-camera een uitstekende keuze is en ook voor de fullframe-camera is zo’n zelfde groep fotografen te vinden. Zowel de aps-c-sensor als het fullframe-formaat heeft specifieke voor- en nadelen die je goed moet kennen om een bewuste keuze te kunnen maken. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

De Nikon D500 is het aps-c-topmodel van Nikon

APS-C

Een aps-c-sensor is kleiner dan een fullframe-exemplaar. Groter is echter helemaal niet per se beter. Tegenwoordig zijn er fantastische aps-c-sensoren te vinden, die ruim voldoende resolutie en dynamisch bereik leveren. Waarschijnlijk zelfs meer dan negen op de tien fotografen nodig hebben. Daarnaast heeft de aps-c-fotograaf letterlijk een voorsprong op de fullframe-fotograaf door de cropfactor. Om bij het equivalent van 35mm uit te komen moet de brandpuntsafstand van je lens in dat geval worden vermenigvuldigd met – meestal – 1,5. Dat betekent dat een 50mm een 75mm is en een 100mm een 150mm. Je bent dus letterlijk dichter bij je onderwerp dan met een fullframe-camera. Dit heeft voordelen voor macrofotografen, doordat je minder dicht op vaak schrikachtige beestjes zit. Ook voor tele-liefhebbers heeft aps-c voordelen, want je krijgt in feite een flinke portie zoom extra. Zo is een 300mm opeens een 450mm, een hele berg meer tele-kracht. Daarnaast zijn camera’s met een aps-c-sensor en aps-c-objectieven vaak goedkoper dan hun fullframe-rivalen.

Fullframe

Als je naar de voordelen van de aps-c-sensor kijkt zou je kunnen denken dat het helemaal niet nodig is om te investeren in een vaak kostbare fullframe-camera. Niets is minder waar, maar dat is enkel zo als je de voordelen van de fullframe-sensor ook echt gaat gebruiken. Die voordelen zijn er natuurlijk wel degelijk. Zo is de resolutie vaak groter en zijn de ruisprestaties en het dynamisch bereik vaak (nog) beter. Daarnaast kun je gebruikmaken van een kleinere scherptediepte, waardoor je nog beter met scherpte en onscherpte kunt spelen. Als details, resolutie en de kleine scherptediepte belangrijk zijn in je werk, dan is het een goed idee om een fullframe-camera te overwegen. Ook zijn veel goede objectieven gemaakt voor gebruik op het fullframe-formaat, waardoor je tot de grote sensor veroordeeld bent als je deze wilt gebruiken. Als je deze keuze goed kunt beargumenteren, dan is de stap naar een dure fullframe-camera te rechtvaardigen.

Zo zie je, de keuze voor het juiste sensorformaat is persoonlijk en vooral een kwestie van afstemming op je eigen fotografie. Gelukkig zijn er anno 2019 op zowel aps-c- als fullframe-gebied uitstekende camera’s te vinden.

De spiegelloze fullframe-camera EOS R van Canon

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Simpel uitgelegd: zo kies je de juiste witbalans!

Zo creëer je een bokeh effect in Photoshop