in

Fotograferen tijdens het gouden uurtje: deze apparatuur is essentieel

Als je een landschap gaat fotograferen in het gouden uur, heb je voor dat tijdstip geen specifieke apparatuur nodig. Maar landschapsfotografie in het algemeen vereist wel een aantal belangrijke keuzes qua camera, objectief en accessoires.

Camera

Zo is het verstandig om met een camera op pad te gaan die de flinke contrasten in een landschapsfoto goed aankan. Een flink dynamisch bereik is daarom aanbevolen, zodat je alle tonen en contrasten goed vast kunt leggen in één opname. De meeste moderne spiegelreflexen of systeemcamera’s zijn wat dat betreft gewoon een prima keuze, al zijn er natuurlijk bescheiden verschillen te vinden tussen camera’s van verschillende merken én in verschillende prijsklassen.

Groothoek

Heb je een groothoekobjectief, neem die dan vooral mee. Voor het gemak kan dat ook een zoom-exemplaar zijn, zodat je gemakkelijk je kadrering aan kunt passen zonder daarvoor van plaats te hoeven wisselen. Soms is dat zelfs noodzaak, doordat je niet op elke plek waar je zou willen gaan staan ook kúnt staan of zitten.

Een lichtsterk objectief is niet direct nodig, omdat je toch met een klein diafragma (een groot F-getal) aan de slag gaat. Wel is het zo dat de betere objectieven vaak ook een groter maximaal diafragma hebben, waardoor het kan zijn dat je toch met een F 2,8-objectief ten tonele verschijnt. Dat is geen punt, al is het dus niet per se nodig.

Ook landschapsdetails komen mooi uit in het gouden uur.

Mijke Bressers
Nikon D600 · ISO 80 · F onbekend · 1/500 SEC · MM

Filters

Veel landschapsfotografen vertrouwen daarnaast op een set filters waarmee ze bijvoorbeeld de luchten in hun werk extra nadruk geven of voorkomen dat die overbelicht raken. Dat gebeurt immers vaak. Doordat er grote contrasten zijn tussen de al wat donkere voorgrond en de nog lichte lucht, de lucht al snel wat te helder of de voorgrond wat te donker. Hierdoor gaan kleur en textuur verloren gaan.

Met een grijsverloopfilter kun je ervoor zorgen dat dit niet gebeurt: je plaatst het donkere deel van de foto over de lucht en het doorzichtige deel over de voorgrond. De lichthoeveelheid is dan al veel meer in balans.

Wil je graag een lange sluitertijd gebruiken, bijvoorbeeld om een waterpartij in beeld mooi zacht te maken, maar wordt je foto dan te licht? Met een grijsfilter (ND-filter) kun je langere sluitertijden gebruiken dan zonder zo’n filter. Je zet je camera als het ware een zonnebril op van 1 of meer stops.

Daarnaast kan een polarisatiefilter zorgen voor het wegnemen van onhandige schitteringen en spiegelingen in bijvoorbeeld water of op andere reflectieve oppervlakken.

Een fraai moment tussen goud en blauw.

Gert Jan Veenstra
Canon 6D II · ISO 100 · F 22 · 30 SEC · 30 MM

Statief

Een goed statief is eigenlijk onontbeerlijk als je een landschapsfoto gaat maken. Je gaat aan de slag met kleine diafragma’s, waardoor je sneller te maken krijgt met lange sluitertijden. Als je sluitertijd te lang is, kun je niet meer uit de hand fotograferen omdat je foto dan bewogen wordt en je dus scherpte verliest. Je kunt hiervoor de iso-waarde verhogen, maar dat vermindert de beeldkwaliteit. En als je iets niet wilt bij een mooie landschapsfoto, dan is het wel scherpteverlies en ruis. Als je op statief werkt hoef je met jouw bewegende handen geen rekening te houden, en kun je dus een lage iso-waarde, een klein diafragma én gewoon de gewenste sluitertijd kiezen.

Neem dus een goed en stevig statief mee op pad, dat je zowel in hoogte als in laagte goed kunt verstellen. Kies een veelzijdig statief, waarvan je de poten bijvoorbeeld ook extra plat kunt leggen, anders word je beperkt in je creativiteit. Zorg ervoor dat het ook stevig is en kies dus voor een model waarbij de poten stevig staan en de diverse sluitingen goed klemmen. Voor extra stabiliteit kun je bijvoorbeeld een fototas aan je statief hangen tijdens het fotograferen. Kortom: van een goed statief heb je ontzettend veel profijt. Meer over het kiezen van het juiste statief heb je in hoofdstuk 2 kunnen lezen.

Omarm de silhouetwerking van de laagstaande zon tijdens het gouden uur.

Rianne Hofma
Fujifilm X-H1 · Exif onbekend

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Beginnen met vogelfotografie: de verschillende soorten tele-objectieven uitgelegd

3 fotolocaties voor automotive fotografie