in

Fotograferen in het gouden uur: het recept voor een dromerig portret

Het bekende gouden uur levert prachtig licht op voor portretfotografie. Susanne Vis weet in deze speelse foto een warme gloed, een prachtige onscherptediepte en bokeh te combineren.

Ingrediënten

  • Camera: Canon 6D
  • Objectief: Canon EF 135mm f/2L USM
  • Accessoires: Grijskaart
  • Locatie: Dokkum

Stappenplan

  • Zorg ervoor dat je je locatie duidelijk hebt en weet hoe laat de zon ondergaat.
  • Wees ruim van tevoren aanwezig op locatie, gezien de zonsondergang snel kan gaan.
  • Gebruik een grijskaart om het licht te meten.
  • Gebruik zodra je gaat fotograferen instellingen die je foto iets onderbelichten, om de hooglichten goed te krijgen.

Met een prachtige gouden achtergrond en een klein diafragma maakt Susanne dit dromerige portret.

Susanne Vis (susannev)
Canon 6D · ISO 200 · F 2 · 1/1250 SEC · 135 MM

“De onbevangenheid en openheid van kinderen vind ik geweldig, daarom ben ik mij volledig gaan richten op kinderfotografie. In deze foto wilde ik de combinatie van het gouden uur maken met bellenblaas en bokeh-bollen.”

Zonsondergang

“Voor het gouden uurtje heb je de zonsondergang nodig. Een paar dagen van tevoren heb ik de locatie bekeken en gecheckt waar de zon onderging. Onthoud de tijd waarop dit gebeurt en wees ruim van tevoren aanwezig op de locatie. Als combinatie met de warme kleuren van het gouden uur heb ik gekozen voor een setje effen kleding. Door deze lichte kleuren blijft het beeld fris en rustig en krijg je een mooi geheel dat goed bij de omgeving past.”

Speels

“Voor deze foto heb ik een bellenblaasmachine gebruikt. Dat zorgt gegarandeerd voor veel plezier voor kinderen, waardoor je meer kans hebt op een speelse foto. Kinderen zijn makkelijker te fotograferen wanneer ze iets te doen hebben, dus het is handig om iets mee te nemen naar de shoot. Dit geeft je extra tijd om foto’s te maken, aangezien kinderen vaak een korte spanningsboog hebben.’’

Compositie

“Om mooi licht te krijgen in de foto heb ik het model in de schaduw gezet, maar de zon wel achter de bomen rechts in de foto door laten komen. Door het model in verhouding ver van de achtergrond af te houden, krijg je de prachtige onscherpte en bokeh in de foto. Het hoge gras op de voorgrond is meegenomen in de foto om diepte te creëren.”

Instellingen

“Bij het fotograferen maak ik gebruik van een grijskaart. Hiermee meet ik het licht voor de perfecte belichtingsinstellingen, maar daarna zorg ik dat ik iets onderbelicht. Die doe ik in verband met de hooglichten in de foto, vanwege het grote verschil tussen schaduwen en de zon. Vervolgens fotografeer ik op ooghoogte van het kind, dit zorgt er vaak voor dat de kijker betrokken is en op hetzelfde niveau ‘staat’ als het kind. Zorg ervoor dat je een snelle sluitertijd gebruikt, omdat kinderen nogal veel bewegen.”

Nabewerking

“In de nabewerking heb ik de foto vervolgens nog iets warmer gemaakt met de temperatuur. Vervolgens heb ik het contrast nog iets verhoogd, de hooglichten iets aangepast en een vignet toegevoegd. Ook pas ik altijd de huidtinten nog even aan. Als laatst verscherp ik de foto nog een beetje.”

De originele foto vóór de nabewerking.

Zoom Academy

Dit recept komt uit het Fotografie Receptenboek op Zoom Academy. Hierin vind je veel verschillende foto’s en het bijbehorende stappenplan om de foto ook zelf te realiseren. Bij elke foto zie je wat de fotograaf allemaal heeft gebruikt: van camera en objectief tot filters en statieven. Daarnaast krijg je ook tips over bijvoorbeeld de locatie. Uiteraard leer je ook welke instellingen je nodig hebt. Een lange sluitertijd of juist een korte? Welke iso-waarde moet je instellen? En welk diafragma kies je?

Bekijk hier de Cursusbundel Fotografierecepten op Zoom Academy voor meer inspiratie! 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo fotografeer je paarden in actie

Ik ga op reis en ik neem mee: deze voorbereidingen helpen je voor de beste vakantiefoto’s