in

Fotodokter: Modefotografie6 maart 2014, 16:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Marnik Vercaigne over modefotografie.

De vraag

Ik ben een sportfotograaf, maar ik ben mijn grenzen aan het verleggen. Ik zou mij in de mode willen begeven en daarom vraag ik jullie mening over mijn eerste fashionshow foto’s.

Foto: Marnik Vercaigne

De behandeling van de fotodokter

De Fotodokter vindt dat Marnik voor een eerste fashionshoot mooie foto’s heeft gemaakt. Marnik weet de blik van de modellen goed vast te leggen. Ook draait het bij modefotografie om de kleding van het model. In de foto’s komt dit goed naar voren.

De serie foto’s zijn geschoten op een catwalk. Een nadeel aan catwalk foto’s is dat je steeds dezelfde poses vastlegt, je hebt namelijk niet de mogelijkheid om het model te instrueren. Schiet daarom ook eens fashionfoto’s buiten de catwalk. Misschien kun je een van de modellen na een catwalk aanspreken of oefenen met iemand in je familie. Als je buiten een catwalk fotografeert kun je niet alleen invloed uit oefenen om de houding en blik van het model maar je kunt ook zelf de belichting bepalen. Bij een zogenoemde fashionshow ben je namelijk afhankelijk van het licht in de zaal, wat niet altijd het mooiste licht is om in te fotograferen.

Een catwalk model kijkt meestal niet in de lens, wat een afstandelijk gevoel geeft. Kijkt het model je aan, dan is je beeld veel indringender. Heb je geen inspiratie voor leuke poses? Blader dan eens door verschillende modebladen of de categorie Fashion om inspiratie op te doen.

Tenslotte draait het bij een fashionfoto om de kleding. Het is jammer dat de foto’s van Marnik zwart-wit zijn. Hierdoor vallen de details van de mooie jurken niet op. De fotodokter adviseert daarom om foto’s in kleur te houden tenzij je bewust voor zwart-wit kiest om een bepaalde sfeer neer te zetten.

Als het model je aankijkt zorgt dit voor een indringender resultaat (Foto: sep)

Tips voor modefotografie

1 Een goede modefoto moet geloofwaardig zijn. Je ziet al snel onwaarschijnlijke houdingen van het model. Kies daarom voor een eenvoudige aanpak zonder de pose te veel te forceren. Dit levert een realistisch resultaat.
2 De make-up en kleding moet goed op elkaar zijn afgestemd. Zo wil je geen haute couture make-up in combinatie met sportieve en casual kleding. Om dit goed op elkaar af te stemmen is het handig om met een visagist en stylist te werken.
3 Voor fashionfotografie is een lichtsterke lens een must. Zo wordt de 85mm F1,8 vaak gebruikt, maar ook een 50mm F1,8 is een geschikte lens. Een groothoeklens levert perspectivische vertekening en bij een brandpuntafstand van meer dan 105mm wordt een foto al snel plat. Deze lenzen kun je beter niet gebruiken voor een modefoto.
4 Heb je geen studio met flitsers en softboxen? Met natuurlijk licht maak je de mooiste foto’s. Fotografeer in de ochtend of avond wanneer de zon laag staat voor zacht licht.

Door zelf het licht te regelen kun je al heel veel bereiken. Zo zorgt het zachte licht hier ook voor een zachte sfeer. (Foto: Lypixz)

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De fotoshoot van de trouwdag

Foto opslag: Bescherm je beeld