in

Fotodokter: Curves9 oktober 2012, 16:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Diana van Bijnen.

De vraag

“beste Fotodokter, ik heb deze foto op Zoom.nl geplaatst:
//zoom.nl/foto/1900949/dieren/klipspringer.html
deze foto heb ik in juni dit jaar in Kenia gemaakt. De klipspringer zat midden in een lavaveld en is overbelicht. Waarschijnlijk heeft mijn camera geen goede berekening kunnen maken voor de juiste belichting. Hoe kan ik dit in Photoshop toch nog tot een redelijke foto bewerken?

De behandeling van de Fotodokter

Deze foto is wat betreft belichting zeker nog te verbeteren. Mocht je deze foto nog origineel in RAW hebben dan zou dat helemaal mooi zijn, want dan heb je nog meer controle over de te lichte en de te donkere delen van de foto. In het RAW bestand zit namelijk meer detail in de lichte en donkere delen van de foto dan in de JPG. Met een RAW converter kun je deze zichtbaar krijgen.

In dit geval kun je met behulp van Curven in Photoshop ook een heel eind komen. We maken in dit voorbeeld gebruik van de aanpassingslagen. Op deze manier beschadig je het origineel niet of kun je later je keuzes nog herzien of bijstellen.


Kies eerst voor de aanpassingslaag Curven. Er verschijnt nu een extra venster waarin je op de achtergrond het histogram van de foto ziet.


De linkerkant van het histogram geeft de hoeveelheid zwarte delen van de foto weer en de rechterkant de lichte delen. Het eerste dat hier opvalt is dat er rechts een deel mist, er missen dus volledig witte delen in de foto. Desondanks lijkt de foto op sommige plaatsen toch wat uitgebeten (te wit). Om het wit terug te krijgen sleep je het rechter witte driehoekje een stukje naar links tot daar waar het histogram begint.


Om nu de belichting op orde te krijgen doen we het volgende. Klik op het kruispunt van de meest linker en onderste lijn van het raster. Hier ontstaat nu een punt dat je kunt verslepen. Het verloop op de horizontale balk laat zien hoe het licht was en de verticale hoe het wordt. Sleep je dit punt nu een klein stukje omhoog dan zullen donkere tinten iets lichter worden.
Voeg hierna ook een punt toe om het kruispunt van de rechter en bovenste lijn. Deze is voor de lichte tinten, die maak je iets donkerder en sleep je dus omlaag.
Kijk terwijl je sleept vooral naar het resultaat en stop wanneer het er goed uit ziet.


We voegen nu nog een extra aanpassingslaag toe: Kleurtoon/verzadiging. De kleuren van de foto zijn namelijk nog iets te koel. Door de kleurtoon iets naar links te slepen wordt de foto wat warmer.

Het resultaat

Voor

Na

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Schaduwen/Hooglichten

Review: Sigma 50- 150 mm F 2,8