in

Expertuitdaging: Sfeervolle schemeringen


10 oktober 2018, 09:00

Met het herfstlicht zijn zowel de ochtenden als de avond extra mooi, dus genoeg mogelijkheden voor deze expertuitdaging!

Expertuitdaging sfeervolle schemeringen

Het mooiste licht vind je op de vroege ochtend en in de late avond. De omgeving is dan rustig en het licht is zijdezacht. De situatie tijdens het blauwe uurtje is zo mooi, dat je haast geen lelijke foto’s kunt maken. Je moet hiervoor alleen iets eerder opstaan, wat later naar bed en goed kunnen omgaan met weinig licht. Heb jij al eens gebruik gemaakt van het prachtige schemerlicht? Nee? Dan is dit je kans! Zet je wekker of drink ’s avonds een extra kop koffie en trek erop uit! Post je foto op onze website of op Instagram met de tag #zoomnluitdaging en misschien sta jij dan wel met jouw foto in het nieuwe Zoom.nl-magazine!

bnn

Schemerverschillen

De twee schemermomenten van een dag verschillen flink van elkaar. Het ochtendgloren straalt namelijk een compleet andere sfeer uit dan de avondschemering. Dit onderlinge contrast is het perfecte onderwerp voor een tweeluik. Fotografeer bijvoorbeeld eens hetzelfde landschap op beide schemermomenten. Bij het ontwaken van een dag zal je mogelijk mist of ochtenddauw zien, terwijl je sommige dieren juist beter kan vinden wanneer de dag ten einde loopt.

kjvos2

Stadsverlichting gebruiken

Het blauwe uur is het perfecte moment om de stad in te trekken voor avondfotografie gecombineerd met architectuur. De warm-gekleurde stadsverlichting brandt al/nog op dat tijdstip en zorgt voor een prachtig kleurcontrast met de koele blauwe lucht. Wanneer je een statief en een langere sluitertijd gebruikt, kan je het diafragma ook nog wat verder sluiten. Rond de stadslampen krijg je dan een mooie stervorming en dankzij de langere sluitertijd vormt langsrijdend verkeer ook gekleurde lichtstrepen. Wanneer je hiermee je straten opvult, komt er veel meer leven in je foto’s.

esmeralda-holman

Sfeervolle nabewerking

Bij het fotograferen tijdens de schemering is het fotograferen in RAW echt een must. Je kunt hierdoor in je nabewerking nog veel meer uit je belichting halen, waardoor je de sfeer extra kunt benadrukken. Nog belangrijker is het achteraf zonder problemen aanpassen van je witbalans. Zeker wanneer je het natuurlijke schemerlicht combineert met kunstlicht, kan een andere witbalans een wereld van kleurverschil opleveren.

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week en in het nieuwe Zoom.nl magazine delen we jullie beste resultaten!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips voor de mooiste paddenstoelen macrofoto’s

live lezersreisverslag vanuit Canada DEEL 2 | Paradijs voor wildlife-fotograferen | door GoCanada en Air Transat