in

Dit is er nieuw in Photoshop 2023

Adobe Photoshop staat nooit stil. Het is een programma dat continue in ontwikkeling is en zoekt naar nieuwe functies en verbeteringen. Daarom brengt Adobe meerdere keren per jaar updates uit. De ene keer betreffen het slechts kleine verbeteringen en een andere keer omvatten ze opeens compleet nieuwe functies. Die updates zijn er voor apps op mobiele apparaten, maar ook voor de desktopversie van Photoshop en zelfs voor de webversie. Controleer dus regelmatig of er een nieuwe versie voor jouw Photoshop beschikbaar is.

Checken op updates

Gebruik je de desktopversie van Photoshop en wil je weten of er updates zijn? Dan kan het zijn dat je automatisch een melding krijgt vanuit Adobe Creative Cloud, de abonnementsdienst waar Photoshop onder valt. Staan die meldingen uit, dan kun je uiteraard zelf checken of er al iets nieuws voor je te vinden is. Dit kun je rechtstreeks zien in Creative Cloud bij het overzicht van jouw apps. Je kunt ook controleren op updates via Photoshop zelf. Dit doe je via het menu Help / Updates. Ook dan zul je terechtkomen in het overzicht van Creative Cloud.

Controleren op updates.

Wellicht gebruik je Photoshop niet alleen op je desktop. Met de komst van onder andere de uiterst krachtig iPad Pro-modellen, wordt ook Photoshop steeds vaker op de tablet gebruikt. Ook die apps worden uiteraard van updates voorzien. Hoe je de updates krijgt, is afhankelijk van hoe je zelf je device hebt ingesteld. Zo kun je ervoor kiezen om handmatig updates te zoeken en te installeren, maar het is ook mogelijk om de updates automatisch binnen te laten komen. Wij kozen voor dit laatste.

Als er updates zijn, worden ze in ons geval automatisch geïnstalleerd.

Wat is er nieuw?

Photoshop wordt nog steeds verreweg het meest gebruikt op een desktop of laptop. Logisch ook, want die versies zijn het uitgebreidst en kennen de grootste database met tools en instrumenten. Onze focus ligt dan ook aanvankelijk het meest op de desktopversie van Photoshop. Voor de desktopversie zijn dan ook een paar toffe updates gekomen met geweldige nieuwe en verbeterde functies.

Verbeterde selecties

Het maken van selecties is natuurlijk één van dé hoofdingrediënten van Photoshop. Dat kon al op veel manieren. Eén daarvan was altijd al de tool Object selecteren. Zo kon je met je muisaanwijzer een selectie rondom een onderwerp trekken en op basis daarvan maakte Photoshop de gewenste selectie in een handomdraai. Die functie is nu nóg beter en vooral nóg eenvoudiger geworden.

De tool Object selecteren.

Waar je voorheen nog een zelf een selectie om je object moest uittekenen, volstaat nu het zweven met je muisaanwijzer boven je object. Photoshop detecteert meteen waar het om gaat. Of het nu de eindeloze zee is, een berglandschap of een vogel in vlucht. Beweeg je muis over het te selecteren gebied en klikken maar.

Het automatisch selecteren is flink verbeterd.

Goed om te weten is dat er dit jaar voor het automatisch selecteren een extra optie is toegevoegd. In de instrumentbalk achter de optie Onderwerp selecteren is nu de mogelijkheid om gebruik te maken van de cloudservice. Hiermee wordt de selectie nog beter en verfijnder dan wanneer je de verwerking op de desktop zelf laat uitvoeren. Het zal minder snel werken, maar werkt wel verfijnder.

Elementen verwijderen met 1 muisklik

Zo eenvoudig als het selecteren van een object nu is, zo eenvoudig is het nu ook om ongewenste elementen weg te halen. Ook dit kan sinds de laatste update met één simpele muisklik, dus is het niet meer nodig om eerst het te verwijderen element zelf te selecteren. Sterker nog, de werkwijze is exact hetzelfde. Selecteer automatisch het object. Na het doorvoeren van de selectie volstaat de toetscombinatie van Shift+Delete om het element te verwijderen. De functie werkt verbluffend en zet ook hiermee een grote stap in het sneller kunnen werken met Photoshop. Chapeau!

Elementen verwijderen? Aanklikken en Shift+Delete gebruiken.

Samenwerken

Samenwerken wordt een belangrijke pijler binnen Photoshop. Het is toch handig om af en toe even feedback van een collega te vragen bij het maken van een project. Als bèta-functie is dit nu mogelijk. Nodig iemand uit en laat diegene meedenken met jouw kunsten. Stapje verder gaan? Het is nu ook mogelijk om samen te werken aan een cloudproject. Zo kan iemand anders nu ook bewerkingen toepassen op jouw foto of ontwerp. Je kunt meerdere mensen uitnodigen.

Samenwerken kan nu heel makkelijk binnen Photoshop.

Neural Filters

De Neural Filters zijn niet meer weg te denken uit Photoshop. Met één muisklik zijn er bewerkingen uit te voeren die voorheen heel wat hoofdbrekens kostten. De Neural Filters worden voortdurend van verbeteringen voorzien, zodat de resultaten nog beter worden. Een nieuwe toevoeging is het filter Fotoherstel, waarmee het mogelijk wordt om oude, beschadigde foto’s flink op te lappen. De functie laat krassen uit foto’s verdwijnen en brengt extra scherpte en contrast aan. Die oude gescheurde foto’s kunnen nu dus eindelijk hersteld worden.

Fotoherstel helpt je ouder foto’s te verbeteren.

Camera Raw

Met de grote updates in Adobe Photoshop wordt uiteraard ook Camera Raw van een update voorzien, om nog meer uit het ontwikkelen van jouw raw-bestanden te kunnen halen. Ook hierin zijn een aantal erg mooie toevoegingen gedaan. 

Automatisch personen selecteren

De intrede van artificiële intelligentie heeft een ware revolutie ontketend en maakt het daarmee mogelijk om binnen Camera Raw gebruik te maken van het maken van automatische selecties. Dat kon al. Zo was het mogelijk om bijvoorbeeld de lucht in een afbeeldingen automatisch te selecteren, of een onderwerp. Zo kon je snel en eenvoudig alleen daarop aanpassingen doen.

Sinds de laatste update gaat het nog een stuk verder. Onder andere het automatisch selecteren van personen heeft zijn intrede gedaan. Heb jij dus een perfect portret geschoten, maar wil je je model nog wat meer in het licht zetten, maar niet minutenlang bezig zijn met het maken van selecties? De nieuwe masker-optie Personen neemt al je werk uit handen.

Automatisch selecteren van personen in Photoshop.

Wie dit al een verbluffende mogelijkheid vindt, zul versteld staan van de verfijning. Want wie zegt dat je het hele model wilt selecteren? Misschien wil je alleen de ogen of alleen het gezicht van een aanpassing voorzien. Door dubbel te klikken op het pictogram bij Personen krijg je een nieuw venster te zien. Je kunt nu vinkjes zetten. Zo kies je eenvoudig wat je wel en niet wilt selecteren.

Het verfijnen van de selectie door het zetten van vinkjes.

Objecten selecteren

Voorgaande versies waren al uitgerust met de mogelijkheid tot het automatisch selecteren van een onderwerp. Maar soms wil je niet het onderwerp selecteren, maar juist een ander object in je foto. Ook die functie is nu toegevoegd in Camera Raw. In het instrument Maskeren vind je deze nieuwe tool. Nadat je hiervoor kiest kun je met een penseel over het te selecteren object schilderen. Gewoon grof. Nadat je je muistoets loslaat, zal Camera Raw binnen het geschilderde gebied zelfstandig je object vinden en selecteren.

Ook willekeurige objecten laten zich eenvoudig selecteren.

Retoucheren

Vlekken en elementen verwijderen kon uiteraard al in Camera Raw. Niets nieuws, zou je denken. Maar dit instrument is nu verder verfijnd en uitgebreid met de functie Verwijderen met behoud van inhoud. Eigenlijk is het weghalen van ongewenste elementen sinds deze update nog nooit zo eenvoudig geweest. Kies binnen het instrument Retoucheren voor het pictogram met de gum. Pas de grootte van je gumpenseel aan en schilder over het te verwijderen element. Na het loslaten van je muistoets zal Camera Raw meteen het element verwijderen en de plek opvullen. Je ziet dus dat het weghalen in zowel Photoshop als in Camera Raw wederom stappen heeft gezet. 

Elementen verwijderen is ook in Camera RAW verder uitgebreid.

Photoshop Online

Kende jij het bestaan ervan? Photoshop heeft zelfs tegenwoordig een online-app. Dus gewoon photoshoppen vanuit je browser. Hoewel alles nog voor een groot deel in ontwikkeling is, worden de mogelijkheden steeds verder uitgebreid. Selecties maken, werken met lagen, het is allemaal mogelijk. Of wat te denken van onderwerpen selecteren of met één druk op de knop een achtergrond verwijderen? Gewoon in Chrome of in Edge. Het kan! De webgebaseerde versie krijgt veel updates de laatste tijd en dus nieuwe mogelijkheden.

Krachtige Photoshop-tools zijn nu ook voorhanden in je browser.

Meer leren?

Wil je nog veel meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze nieuwe Zoom Academy cursus Photoshop in de Praktijk (2023), of bekijk onze livestream waarin we de nieuwe functies in Photoshop uitleggen en laten zien.

Hieronder bekijk je onze update over alle nieuwe functies in Photoshop!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen in zwart-wit: denk de kleur weg

De ene onscherpte is de andere niet: alles over bokeh